FELJTON (1)Državni službenici u službi stranke na vlasti :Upravna inspektorica KS Đevada Čaušević tri godine odbija utvrditi kako su poslove državnog službenika u Općini Hadžići, suprotno Zakonu, radila lica koja nisu uposlenici Općine

Objavljeno 15. June 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

 S druge strane, nadležni u Općini  Hadžići, Remziji Baliću, svom državnom službeniku, i pismeno  zabranili da obavlja  poslove i radne zadatake koje je do tada radio. Jedinom u zgradi Općine isključili  internet, koji mu, kako su rekli u obrazloženju, više nije potreban.

S obzirom, kako kažu u obrazloženju,  da  je načelnik Oćine Hadžići Hamdo Ejubović,  sa njegovim šefom dogovorio da Balić ,  prijemom novog radnika za savjetnika načelnika Općine za informisanje  od sada može, nakon više od 35 godina neprekidnog  rada u ovoj ustanovi, samo prikupljati materijale za bilten kao student prve godine žurnalistike. Međutim, ni to mu nisu dali raditi, i bilten su suprotno zakonu radili stranački aktivisti, koji nisu uposlenici Općine, što je teža povreda zakona.

MOBING BEZ PRESEDANA

O kakvom teškom mobingu se  radi govori i činjenica da su mu pored usmenog saopćenja odmah po prijemu novog radnika i pismeno zabranili da prati sjednice Općinskog  vijeća, i druge poslove koje je do tada obavljao. Pored usmenog saopćenja i pismeno mu dostavili da mu je načelnik Općine suspendovao pravilnik opisa poslova i radnih zadataka, a onda, za 2012. I 2013. godinu, dali  dvije uzastopne ocjene „ ne zadovoljava 1“, što je po zakonu o državnoj upravi automaski otkaz  s posla.

Mada je dobila  svu potrebnu dokumentaciju, upravna inspektorica KS Đevada Ćaušević, više od tri godine  odbija uraditi inspekcijski nalaz kako su njegove poslove, suprotno zakonu, mogla raditi lica koji nisu uposlenici Općine, dok je Baliću, kao državnom službeniku, to zabranjeno.

Prije je Općinski sud u Sarajevu donio presudu.Ona još ni do danas, i pored više urgencija to nije uradila, stalno tražeći neke razloge.Kada jedan pobijete, onda kaže jeste, tako je,to je moj posao, pa izmisli drugi. I tako godinama.

Ovo  govori da su državni organi u institucije u raljama politike, pod patronatom stranke na vlasti, da se  u radni odnos primaju samo podobni i stranački poslušni  kadrove,  koji rade kako im vlast i stranka naredi.

OTKAZ KOJI JOŠ NIJE ZABILJEŽEN

Remzija Balić, koji je više od 35 godina neprekidno radio kao  viši stručni saradnik za informisanje u Općini Hadžići , zbog dvije uzastopne negetaivne ocjene, ( u 2012. I 2013, godini,)dobio je otkaz s posla.Za te dvije godine nije imao bio kakvih sankcija. Ni minut nije zakasnio na posao, ni marka mu nije odbijena od plaća, niti bilo što drugo.Tako postaje  jedini  uposlenik u historiji  Općine Hadžići  koji je dobio otkaz s posla.Ovakav slučaj još nije zabilježen u BiH, a istraživanju su pokazala  ni u zemljama Regije.Sigurno je da je  ovo   jedinstven slučaj i  u svijetu.

 

NASTAVAK  FELJTON (2) : Advokati morali reći da je to posao upravnog inspektora, ova to priznala,ali  nakon toga   upravna  inspektoricaa Đevada Čaušević  odmah nalazi neke druge razloge

(Ovo su odlomci iz knjige „Mobing teži od šest logora pakla“, po kojoj  će se raditi i dokumentarni film.Biće ovo kazivanje o jednom vremenu, gdje su pojedinci bili jači od zakona…)

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>