DSC04206

SJEDNICA OV HADŽIĆI: Hoće li vijećnici usvojiti Odluku o verifikaciji mandata članova Savjeta mjesnih zajednica ?

Objavljeno 19. July 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Građani tvrde da zborovi građana uopće nisu održani, da su ovo bili međustranački izbori, da su u nekim mjesnim zajednica samo članovi Savjeta jedne stranke… da su izbori bili suprotno ustavu i zakonu, da građani nisu imali priliku da predlažu, biraju i budu birani… Hoće li mještani Grivića i Kućica održati proteste i blokirati saobraćajnice….?

Na  narednoj Devetoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići, koja će se održati  četvrtak 27. jula u 10 sati, naći će se 11 tačaka dnevnog reda.Ovo je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća.

Razmatrati će se  Odluka o izmjeni i dopuni Poslovnika Općinskog vijeća Hadžići, Odluka o izmjeni i dopuni Budžeta Općine Hadžići za 2017. godinu.

Posebnu pažnju pobuđuje i Odluka o pristupanju i  izradi urbanističkog plana „Igman-Veliko polje“.

Biti će interesantno vidjeti da li će vijećnici usvojiti Odluku o verifikaciji mandata izabranih članova Savjeta mjesnih zajednica u Općini Hadžići za mandantni sastav 2017.-2021. godina.

ZAŠTO NISU ODRŽANI ZBOROVI GRAĐANA?

U više navrata građani su pisali i tvrdili da zborovi građana nisu održani, da građani nisu imali priliku da biraju svoje predstavnike i da budu birani, što je ustavno pravo. Da je  ovo , suprotno zakonu, bio  međustranački dogovor i izbori, da su se tu nalazili samo predstavnici stranaka, a ti isti birali su i tobožnje predstavnike mjesnih zajednica.Pitaju, kako neko može predlagati ispred mjesne zajednice na liste, ako to nisu predlagali i birali građani.Ističu da ima primjera da su u nekim mjesnim zajednicama samo predstavnici jedne stranke, što je neviđen slučaj….

STRANAČKI AKTIVISTI

Pitaju, predstvljali li Savjet mjesne zajednice građane ili stranke, kako je slučaj u Općini Hadžići.Kažu da ovakvo nešto, što je praksa u općini Hadžići, još nije viđeno u drugim sredinama, da to stranke, vijećnici i vlast rade kako bi bez mišljenja  građana donosili nakaradne odluke, suprotno zakonu, kao što su to i do sada  činili.

Naveli su primjer uništenja parka u centru Hadžića, sječu stabala kako bi se tu, pod izgovorom izgradnje autobuske stanice, izgradili objekte za nečije interese.Navode da građanima nije bilo u interesu uništenje parka, da se na tom prostoru, u srcu Hadžiča, izgradi prodavnica boja i lakova.

Ističu da su nadležni prije izgradnje govorili  da će to biti moderna autobuska stanica, sa čekaonicom, klupama, grijanjem.Da će tu biti biti i javni toalet.Govorili su da će se tu kupovati karte i kuponi  GRAS-a….

Strankama, vijećnicima i vlasti trebaju ovakvi savjeti mjesnih zajdnica, kojima oni upravljaju.

Ističu i primjer izgradnje benzinske pumpe i autopraonice u centru Hadžići, gdje, kako kažu, vijećnici  ( čast izuzecima ) , vlast nisu dozvolili da se održi zbor građana i savjet mjesne zajednice, te su zbog toga oni morali   prikupljali potpise i nadležnim pisati peticije….

KO JE POPTISAO OKOLIŠNU DOZVOLU?

Danas smo dobili i pismo mještana Grivići i Kućica u kojem traži  da se objelodani ko je ispred mjesne zajednice, umjesto građana,  dao odobrenje za okolišnu dozvolu za izgradnju, kako ističu tvornice smrada u krugu Tehničko-remotnog zavoda. Najavljuju velike proteste i blokadu saobraćajnica.Ovo pismo  i zahtjeve mještana, koje je malo šire, objaviti ćemo  naknadno.

Kao peta tačka dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća je Odluka o načinu i uslovima prodaje  neizgrađenog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje.Tu je i Zaključak Općinskog vijeća o izmjeni Godišnjeg kalendara obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti u Općini Hadžići.

Razmatrati će se informacija o stanju poljoprivrede na području Općine, kao i informacija o unutrašnjoj organizaciji i stanju  kadrova općinskih službi za upravu Općine Hadžići, i Kabinet Općinskog načelnika.

Tu je izvještaj o realizaciji zaključaka, rješenja imovinsko-pravne službe i vijećnićka pitanja i odgovori.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>