PRIJENOS VLASNIŠTVA NA KS Prodaje se hotel Maršal: Premijer poručio ko da više para njegov je!

Published On 21. July 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

U našoj zemlji na nejvjerovatan način uništeni su veliki giganti, koji su zemlji donosili milijarde.

Šipad, Hidrogradnja,Žica,Vranica,Unioninvest,Energoinvest….samo su neki od giganata koji su bili ponos naše zemlje.Koji su imali obezbjeđene poslove, tržište, savremenu mehanizaciju,velike poslovne zgrade, značajan kapital…Sada su na koljenima.Uništeni su od kadrova vladajućihstranki.Planski.

Recept je vrlo jednostavan.Sposobne menadžere vlast zamjeni svojim kadrovima.“Skinu“ ih sa te funkcije, iako su iza sebe imali velike rezultate.Na njihovo mjesto dođu stranački podobnici, koji postupaju po nalogu svojih šefova.Kada odrade poslove, do dna „srozaju“ firmu, onda nastupa druga faza.

Ti koji su uništili kolektiv, umjesto kazne i zatvora od svojih stranaka budu debelo nagrađeno.Obično im se daje još veće radno mjesto, često i ministarsko.Za njihove stranke  oni su sposobni ljudi, koji su upješno odradili posao.

U javnosti ih, malo kritikuju,reda radi.Ti isti koji su ih postavili sada kažu da nisu dobro odradili  svoj posao.Ali ,samo zbog javnosti.Ako nisu bili dobri menadžeri postavlja se pitanje zašto su uopće postavljeni na tu funkciju, zašto su mjenjali ljude koji iza sebe imaju rezultate.

I druga faza je već poznata.Tada nastaje prodaje, jer zašto nam nešto stoji prazno,kada već imamo kupca za takve objekte.

Motel „Maršal“ na Bjelašnici  bio je poznat po uspješnom menadžeru.I ljeti i zimi imali su gostiju.Zahid Bešović u više navrata proglašen je za menadžera godine.Bili su tu gosti iz inostranstva.Pored zapadne Evrope, stalna klijentela bili su turisti iz Hrvatske…

Hotel je danas zatvoren.

Premijer KS Elmedin Konaković kazao je da Vlada KS ima jasan plan u vezi hotela Maršal na Bjelašnici, a to je prodaja i saniranje dugova, piše agencija Patria.

– On je u minusu, uništen od rukovodilaca, loše radio ZOI’ 84 njegovu reorganizaciju i stao. Dogovaramo sa Vladom FBiH zamjenu dajemo im na terminalima jedan prostor džaba, a da oni nama administrativno daju Maršal u naše ruke. Oni se još uvijek vode kao zajednička imovina. Osnivački kapital je i KS i FBiH i ona nam mora dati saglasnost za prodaju. Prodat ćemo ga u trku. Ko da najviše para, platimo njegove dugove i gore ljude zaposli onaj ko zna da gazduje.

Hotel Maršal početkom jula je ostao bez ijednog radnika, a v.d. direktorice Amra Kaljić danima se ne pojavljuje u hotelu. Ona je imenovana na prijedlog ministra privrede Muharema Šabića iako je Kaljić i uposlenica preduzeća ZOI ’84.

Trezorski račun hotela je blokiran od strane Porezne uprave i dug je u iznosu od 455.000,00 KM. Velika su dugovanja i za komunalije. Iz budžeta KS nekoliko puta je izdvajan novac za sanaciju. 

Prošlu zimsku sezonu hotel je zjapio prazan, a tako je dočekao i ljetnu sezonu.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *