Pumpanje administracije: Hoće li Općinsko vijeće Hadžići dati saglasnost da se bez konkursa zaposli još šest novih činovnika

Published On 26. July 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

-Dok premjer Federacije BiH i Kantona Sarajevo tvrde da su donijeli odluku o stopiranju prijema novih administrativaca, u Općini Hadžići govore suprotno.

-Trenutno radi oko 90 činovnika, što je najviše u historiji ove općine.

-Prije rata, zajedno sa Narodnom i Teritorijalnom odbranom, Općinskim sudom, Poreznom upravom… radilo tek nešto više od 70 službenika.Nesmijemo ni pomisliti koliko bi  danas u Općini Hadžići bilo činovnika  sa ovim službama

-Bila mala, ali efikasna uprava.Tada bilo mnogo više posla. Radila privreda, bilo zaposleno oko 6.500 radnika, Hadžići po broju zaposlenih tada bili među deset najrazvijenih općine u BiH…

-Građani spominju imena novih državnih službenika koji trebaju da se prime bez konkursa, i kome su ranije obećana radna mjesta..

-U odnosu na broj stanovnika administracija bi se danas, u velikoj mjeri, morala smanjiti.

Čovjek ne može da povjeruje.Mada je u Općini Hadžići sa Službom za poslove Općinskog  vijeća,  i općinskog Pravobranilaštva  zaposleno   86 službenika, ovdje, kako kažu, još   nedostaje  šest administrativaca.Tako je, kažu, po   sistematizaciji radnih mjesta, kojeg često mjenjaju, izmišljaju  nova radna mjesta, i gomilaju administraciju. Broj stanovnika govori suprotno.

Dok premjer Federacije BiH Fadil Novalić  i Kantona Sarajevo Elvedin Konaković stalno govore kako su odlukama zabranili primanja novih radnika, da se preglomazna administracija u svim sredinama mora smanjiti, da su oni primjer tome, da nema više primanja ni u slučaju penzionisanja i smrti uposlenika , da se u tom slučaju   vrše preraspodjelu poslova, svjedoci smo da je u praksi  sasvim nešto  drugo.

VIJEĆNICI PROMJENIlI PROJEKT NASTREŠNICE

Najbolji primjer za to je  Općina Hadžići, gdje, prema informaciji  koja će se razmnatrati na narednoj sjednici Općinskog vijeća, planiraju primit čak još šest činovnik.Da čovjek ne povjeruje.Umjesto smanjenja, oni povećavaju.

To treba da  se  potvdi na sjednici Općinskog vijeća u četvrtak. Treba naći opravdanje, da je to bio stav Vijeća, da su oni to usvojili, a što vijećnici, narodna vlast usvoji , to se mora provoditi.

Nebi  bilo prvi put da  hadžićki vijećnici nešto usvojili suprotno zakonu,građana ove općine, svojih glasača.Ti isti , suprotno zakonu i projektu donijeli su Odluku , da se na štetu građana, na autobuskoj stanici  ne postave nastrešnice duž cijelog objekta, kako je to  projektom   bilo predviđeno.I kako je na gradilištu tokom cijelog toka gradnje stajala  prezentacije budućeg objekta.I kako je pisalo  u  konkursu.

Ovakvo nešto, kako piše jedan naš sugrađanin, inače stručno lice iz ove oblasti, još nije vidio.

 Ali, Hadžićki vijećnici, i njihove stranke, po čijim uputama se donose odluke, nisu mislili tako.

Oni će i u četvrtak  da usvoje informaciju, po kojoj se planira da  primi još šest činovnika, iako administreacija u historiji Općine Hadžići  nikada nije bila veća kao danas.Iako bi se danas, u odnosu na broj stanovnika, administracija morala drastično smanjiti.

Pogledajte listić koliko je  u Općini Hadžići bilo zaposleno prije rata. Kružio je Hadžićima.

PRIJE RATA ADMINISTRACIJA MALA,ALI EFIKASNA

Građanini su se čudili što će danas  tolika administracija. Kako to da je danas tri puta  više zaposlenih  nego prije rata.A tada je bilo mnogo više posla.Bilo je oko 6.500 zaposlenih, Hadžići su bili među deset  najrazvijenih općina u BiH po broju zaposlenih u privredi , Hadžići su bili vodeća općina u Kantonu Sarajevo po razvoju poljoprivrede.Radile su se informacije, analize, projekti…Gradile  hale, tvornice, privredna postrojena, giganti…Hadžići su, kako su  često govorili čelnici Grada Sarajeva bili dika  glavnom grada BiH.

UNIŠTILI GIGANTE

Danas se ti isti privredni objekti u Hadžićima, na žalost, uništavaju.Nema DI“ Bjelašnica“,GP „ Ingrap“ , nema 1.200 radnih mjesta.Uništeni  su. Koliko je time uništeno miliona…Da li je iko odgovarao?

Bjelašnica kupljenja za 200.000 KM, sa halama, novim mašinama svim drugim postrojenjima, modernim poslovnim zgradama.Kasnije će, ti isti hadžićki vijećnici, ledinu sa smećem kupiti za nevjerovatnih 5,3 miliona.Bez stručnog mišljenja, nalaza vještaka, da li  ledina sa smećem,bez hala i mašina zaista vrijedi toliko, i drugih stručnih analiza…

Umjesto radnih mjesta u privredi,danas u Hadžićima  raste administracija.Nikada ih nije bilo više.Kome će tolika?

 BROJ SLUŽBENIKA PREMA BROJU STANOVNIKA

Prije rata, broj zaposenih u administraciji  u Hadžićima,  godinama je  bio isti.Nije se mogao mjenjati.Znalo se koliko činovnika dolazi na broj stanovnika.Tako bi trebalo i danas. Ali, nije.Danas, ti isti vijećnici, stalno  mjenja pravilnik,izmišljaju radna mjesta, pumpaju  administraciju.

Po popisu iz 1991. godine u Hadžićima je bilo  24.200 stanovnika.Po popisu iz 2013. godine Hadžići imaju  24.979  stanovnika.

Po broju stanovnika u Hadžići ,   sadašnja administracija bi se  morala znatno smanjiti.I to u velikoj mjeri.A oni hoće da je još više povećaju.Po kojem osnovu? Svugdje se  broj uposlenika mjeri brojem stanovnika.

ASTRONOMSKA CIFRA

Danas ima  86 činovnika sa Općinskim pravobranilaštvom i Općinskim vijećem.Ove dvije službe i nisu stavili u tabelu.Valjda i samo računajući da je oko 90 uposlenika u Općini Hadžići astronomska cifra.Tek u obrazloženju će reći da postoje i te dvije službe  i još četiri uposlenika.Čovjek ne može da povjeruje. Pred tolike administracije, koja je tri puta veća nego prije rata, žele da se prime  još  šest  administrativaca.

 I pored odluka viših organa vlasti, i upozorenja da  se smanji preglomazna administracija.

REKORDN BROJ ADMINISTRATIVACA

Ovdje je , kao što vidimo , suprotno.Administracije se još se više povećavaju.Stalno raspisuju konkurse .Tako je i prošle godine, odmah nakon lokalnih izbora,  u Općini Hadžići raspisivan konkurs za pijem novih činovnika. Iz godine u godinu broj administrativaca se povećava . Prema jednom vijećničkom pitanju samo od  2005. do 2014. godine u stalni radni odnos primljena su 23 nova administrativca.Približno toliko je u organu uprave bilo zaposlenih prije rata.

Do koje razmjere je narasla administracija najbolje govori podatak da je prije rata s Narodnom i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom i Općinskim sudom ukupno bilo zaposleno tek nešto više od 70 službenika.Nesmijemo ni pomisliti koliko bi ih  danas u Općini Hadžići bilo zaposlenih zajedno  sa tim službama.Danas  je,u Jedinstvenom općinskom organu općine Hadžići ,zaposleno znatno više činovnika neko prije rata sa naprijed nabrojanim službama.Da čovjek ne povjeruje!

Mada je nakon rata na zgradi Općine sagrađen jedan sprat, postala je pretjesna za preglomaznu administraciju.

Zanimljivo je istaći na koji   način, u Općini Hadžići , planiraju primiti nove administrativce.

PRIJEM BEZ KONKURSA

Pošto bi  po  konkursu,kako kažu, koje provodi Agencija za državnu službu F BiH, bilo potrebno,  više mjeseci, ističu da bi nove radnike trebalo zaposliti   po novom Zakonu o državnoj službi u Kantonu Sarajevo.On je, kako ističu u Informaciji, predvidio mogućnost prijema u radni odnos na određeo  vrijeme, u slučaju potrebe bez  raspisivanja konkursa , a koje su to okolnosti cijeni općinski načelnik.

Nedavno premjer Kantona Sarajevo Elvedin Konaković kaže da  u KS, u kojem je on prmjer , ni po kojem osnovu nema više prijema radnika bez konkursa. Premjeru, javno recite govorite li istinu!

-Činjenica je da su se do sada primali podobni, a ne sposobni. Više ni po kojem osnovu nema prijema uposlenika bez javnog konkursa.Tako kaže premjer.

U informaciji koju će razmatrati Općinsko vijeće piše drugo.

Ako je tačno što kaže,   premjera pitamo da li su Hadžići u Kantonu Sarajevu.Da li to što je rekao važi i za tu općinu.

Ili se jedno priča, a sasvim drugo radi.

Ako je tačno što priča, onda premjeru postavljamo otvoreno pitamo  kako je  usvojen novi Zakon o državnoj službi u Kantonu Sarajevo, po kojem se, kako se kaže u informaciji, može primati novi radnici bez konkutrsa, ako to ocijeni općinski načelnik.

DANAS VIŠE UPOSLENIH NEGO PRIJE RATA SA OPĆINSKIM SUDOM,NARODNOM I TERITORIJALNOM ODBRANOM, POREZNOM UPRAVOM….

 U Hadžićima, kako piše u informaciji, zajedno sa službama Općinskog vijeća i općinskog pravobranilaštva zaposleno je čak 86 činovnika.Nikada više u historiji ove općine.Sa ovih šest  novih, prekobrnojnih, biće ih preko 90 administrativaca.Tri puta više nego što ih je radilo prije rata.I znato  više nego prije rata sa Narodno i Teritorijalnom odbranom, Sudom, Poreznom upravom…

Poređenja radi.Hadžići su prva općina u bivšoj Jugoslavili u kojoj je prije rata  izvršen premjer katastra nekretnina.Niti jedan novi radnik nije zaposlen.Posao je urađen uz sve pohvale.  Danas bi ovim, za to,  bilo   malo  i  još 100 novih radnika.

Hadžići su prije rata po razvijenosti i broju zaposlenih u privredi bili deseta općina u  BiH,Danas u ovoj općini nikada nije bilo više administrativaca . I hoće da prime  još šest.Tako j,e kažu, po sistematizaciju radnih mjesta, koja se stalno mjenja i pumpa. Broj zaposlenih ovdje bi se , po broju stanovnika, danas trebao uveliko smanjiti.A, oni hoće da povećavaju.

VEĆ SU ZNAJU IMENA

U Hadžićima kruže priče kome su obećana radna mjesta.Imamo i mi tu informaciju.Dvoumili smo se da li da napišemo njihova imena ili ne.

Veliki je broj boljih i sposobniji na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Ovi,  na žalost, bez konkursa, kako piše u informaciji,  mogu dobiti državnički posao.

To su obećana radna mjesta, a naredne godine su izbori.Ipored preglomazne administracije, najveće u historiji Općine Hadžići, ovdje kažu, po sistematizaciji nedostaje  još šest činovnika.Da čovjek ne povjeruje.

A po broju stanovnika, što je jedino mjerodavno, u Hadžićima  bi  se, sadašnja  administracija morala   smanjiti.I to u velikoj mjeri.

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *