GODIŠNJICE Sjećanja na Domuza i Somu, velike heroje Hadžića

Published On 31. July 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

 Polaganjem cvijeća i prigodnim programom  obilježena  je godišnjica pogibije Smaje Some, najstarijeg boraca , i Čedomira Čede Domuza, legende Igmana. Bilo je ovo sjećanje na velike heroje, koji su prvi stali na branik slobode.

Prije skupa na Brezovači rodbina, prijatelji, saborci, predstavnici Općine i boračkih organizacija posjetili su šehidsko mezarje Karhimani, gdje su na mezarju Smaje Some  položili cvijeće i proučili Fatihu.

Mada  je  na početku rata  imao 70 godina, Somo se  na samom početku agresije uključio u odbranu i kao diverzant poginuo istog dana kao i Domuz.

O liku i djelu ovih velikih i hrabrih boraca, nakon polaganja cvijeća na Brezovači, govorio je Nihad Šehić.

-Zahvaljujući ovim i drugim herojima Sarajevo i BiH su odbranjeni.Najveća želja Čedi  bila je da  se oslobode Hadžićiće. Za taj dan je živio. To, na žalost, nije dočekao.Bio je veliki , ali jednostavan čovjek.Nikada nije naređivao.Uvijek je govorio idemo u akciju, ko će sa mnom, kazao je Šehić.

Od svih govornika na Brezovači najviše pažnje izazavao je ministar za  boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, koji je naglasio  da je velika sramota da danas niti jedna ulica, škola, niti bilo koja druga ustanova  u Hadžićima ne nosi ime po nekom od  heroja. Koji su životima i dijelovima tijela branili i odbranili Igman,Sarajevo, Hadžiće i BiH.

Vjećnici Općine Hadžići  donijeli su odluku da umjesto velikih hadžićkih junaka nova škola, u centru Hadžića, nosi ime po čovjeku koji je  bio kulturni ataše fašističke Pavelićeve Nezavisne države Hrvatske.

-Prvo bi se  zapitao da li ti ljudi zaslužili  da budu vijećnici u Općinskom vijeću  Hadžića.Kako su mogli dozvoliti  da neko ko je služio  ustaškom  fašističkom režimu dobije takve počasti, da škola nosi ime po njemu, da ga generacije učesnika  veličaju i pamte. Mi danas, moramo da se borimo protiv nacionalizma i fašizma, upravo zbog mladih generacija koje dolaze, naglasio je ministar Fišo.

Na kraju  manifestacije prisustni su mogli da pogledaju izložbu- Ratne uspomene Čedomira Domuza.

Na ovoj manifestaciji  vidjeli smo tek dva vijećnika, „ dizača ruku“, kako su  ih u narodu prozvali.Za njih je veći čovjek koji je služio fašističkom pokretu od naših heroja.Oni su prodali svoj obraz, ako su ga  imali.Ti, veliki heroji dali su im, kao i svima nama, da budemo tu gdje jesmo.Za njih je, na žalost, veći  kulturni ataše ustaške Pavelićeve fašističke  Nezavisne države Hrvatske. Hadžići su i dalje jedina općina u BiH, gdje ni jedna ulica, škola, niti druga ustanova ne nosi ime po nekom od naših velikih heroja.

Dok, kako je rekao ministar Fišo, moramo se boriti protiv fašizma, zbog mladih generacija koje dolaze, u Hadžićima, nova škola, koja je građena novcem građana Hadžića, po Odluci vijećnika OV Hadžići, nositi će  ime po  čovjeka koji je služio ustaškom, fašističkom režimu.Da ga generacije učenika veličaju i pamte.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *