FELJTON ( 2 ) Sud prija donio presudu nego što je upravne inspektorice K S Đevada Čaušević, utvrdila kako su poslove državnog službenika radila lica koja nisu uposlenici Općine Hadžići

Published On 31. July 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Upravna inspektorica Kantona Sarajevu Đevada Čaušević  već treću godinu odbija utvrditi  kako su poslove državnog službenika  u Općini Hadžići suprotno Zakonu,radila lica koji nisu uposlenici Općine Hadžići, što je teža povreda dužnosti.S druge strane, Remziji Baliću, državnom službeniku nadležni su to i pismeno zabranili, suspendovali pravilnik opisa poslova i radnih zadataka, zabranili da prati  sjednice Općinskog vijeća, jedinom u zgradi Općine isključili internet.Od poslova i radnih zadata mogao je, kako piše u obavjesti, prikupljati materijale za bileten, kao student prve godine žurnalistike.Međutim, ni to mu nisu dali raditi. Njegove poslove radili su aktivisti  vladajuće SDA, koji nisu uposlanici Općine.

Mada je to po opisu poslova i radnih zadataka  upravna inspektorica Đevada Čaušević    morala uraditi u zakonskom roku,uporno odbija, stalno izmišljajući neke razloge.

Time se  otvorena  stavila na stranu  državnih organa vladajuće stranke,onih koji krše zakon. Iako bi, po  zakonu  morala da  ga primjenjuje, i sankcijoniše prekršitelje bez obzira o kome je riječ.

Po istom pitanju upravna inspektorica daje različite odgovore. U odgovoru prvo napisala  da je inspekcija izvršila nadzor u Općini Hadžići .Kada je Balićev advokat napisao da to ne vidi u odgovoru,da  o svemu drugom govori osim što se od nje tražilo,i što je po po zakonu i opisu poslova i radnih zadataka morala  uraditi.

 DRUGI ODGOVOR

Kada je vidjela  da joj je pravno dokazano da je to njen posao, kojeg odbija uraditi,onda odgovara da će to  izvršiti  u redovom pregledu i utvrditi kako su poslove državnog službenika radila lica koja nisu uposlenici Općine…., te  ako se to pokaže tačnim, kazniti nadležne u Općini.

Samo mjesec dana kasnije, na drugi upit po istim pitanju da tačno  kaže kada, koje  godine,jer je treća godina kako to izbjegava,sada ima savim drugi odgovor: Sada kaže  kada se završi sudski spor…..

Sud i inspekcija su dva različita organa, koji svak za sebe  ima različite poslove i radne zadatke.Očito je, kaže Balić, da to izbjegava.

-Ona to, sigurno je, nikada neće uraditi.Da je primjenila zakon iz svoje nadležnosti, a imala je sve dokaze  da su nadležni u Općini Hadžići kršili Zakon, sudski spor uopće i nije bio potreban, kaže Balić u svojoj knjizi“ Mobing teži od šest logora pakla“, iz koje dajemo  samo neke izvode.

Svaki put upravna inspektorica Đevada Čaušević daje drugi odgovor.Time pokazuje da radi po nalagu stranke, a ne zakona, ističe se u knjizi.

Upravna inspektorica Kantona Sarajevo ni u jednom dopisu ne govori,a  što se od nje tražilo u Balićevoj predstavci, kako je njemu  suspendovan pravilnik opisa poslova i radnih  zadataka,  i pismeno zabranili da radi, a suprotno zakonu o državnoj upravi, poslove na informisanju radili stranačaki aktivisti, koji nisu uposlenici Općine. Iako je to po zakonu teža povreda dužnosti, godinama   odbija uraditi svoj  posao.

U SLUŽBI STRANKE NA VLASTI

Koliko se god govorilo i pisalo da su državne institucije pod patronatom stranke na vlasti, da rade po uputama stranke a ne zakona,to se  ne može toliko vidjeti i  osjetite kao, kako kostatuje Balić, nad  vlastitom primjeru.

Tek tada  se možete uvjeriti dokle se sve ide,  šta se  radi, da u zakonu piše jedno, a primjenjuje   savim drugo ,prema strankama  i potrebama. Da se  otvoreno brani nezakoniti rad i kriminal, i dokazuje da  pravne države gotovo da i nema.

Ono što govori neki hrabri funkcioneri na vlasti, poput ministra Mektića, malo je prema onom što se zasta dešava u praksi.Mafija je, kao što je rekao ministar Mektić,  zaista jača od države.

Ono, što je također poražavajuće je, da ti državni službenici i funkcioneri, koji krše zakone, uopće ne odgovaraju. Čak napreduju ka višem položaju.

Svima je poznato da se u državnim institucijama primaju  samo stranački ljudi, da su konkursi puka formalnost, da se već  mjesecima unaprijed zna ko će biti primljen, na koje radno mjesto, po čijim uputama raditi…

„SVE TE VODE NE MOGU OPRTATI“

Sjetimo se samo primjera u Općini Hadžići  , kada su djevojci,  nakon odrađenog pripravničkog staža i,  pitanje kakve su joj šanse da bude primljena  na raspisani konkurs, pošto ispunjava sve uslove,odgovorni  u Općini  Hadžići doslovno kazali:- „Sve je u redu, školska sprema, znanje, marljivost, ali imaš jednu mrlju koje ti sve vode ne mogu oprati „.Djevojka nije bila član vladajuće stranke, već PBS „Sefer Halilović“.I nije primljena.To su joj  unaprijed , otvoreno kazali u lice, bez trunke stida i srama.

Pisala je, žalila se, ali tim istim državnim institucijama, u kojima rade službenici  pod patronatom stranke, nema ama baš nikakvog efekta.Jedno vrijeme pismo djevojke iz Hadžića  bila je top tema na društvenim mrežama.

VIJEĆNIČKO PITANJE BEZ ODGOVORA

Na općinskom vijeću Hadžići, još prije  nekih 17 godina, govorilo se da ima primjera da služenici rade sa falcfikovanim diplomama.

Vijećnik, inače pravnik, bivši uposlenik Općine Hadžići, na sjednici Vijeća imenom i prezimenom prozvao uposlenika za koga se sumlja da nema  validnu diplomu.

-U mom mjestu znalo se kada ko položi ispit.Kod tog uposlenika njegove komšije  čudom su se čudili da ima fakultetsku diplomu i da je počeo raditi u Općini Hadžići.Zaključak vijeća bio je da se preko nadležnih institucija provjere sve diplome.Međutim, to nije urađeno.Mada je taj uposlenik sada otišao u penziju, i danas  je taj slučaj,  među građanima, česta tema rasprave.

RAZLIČITI ODGOVORI INSPEKTORICE ČAUŠEVIĆ

Oni  koji bi trebali da štite i primjenjuju zakon, danas  rade pod uputama stranke,poput upravne inspektorice KS Đevade Čaušević. U jednom predmetu, po istom pitanju, suprotno zakonu,daju više različitih odgovora.

Kažemo, ovo je samo djelić iz knjige Remzije Balić „ Mobin teži od šest logora pakla“ u kojoj, između ostalog, govori o upravnoj inspektorici  KS Đevadi Čaušević.

 U aprilu 2014. godine,Balićev advokat upućuje  predstavku Federalnoj upravnoj inspekciji,u kojoj se traži da se izvši inspekcijski nadzor u Općini Hadžići.Uz dopis prilažu  sve potrebne  dokumente.

 Ovi  to 7.5.2014. godine, u nadležni postupak daju Upravnom inspektoratu Kantona Sarajeva.

Balić se žalio da su mu nadležni susprendovali pravilnik opisa poslova i radnih zadataka, da su mu jednim u općini isključili internet, dok su njegove poslove, suprotno zakonu radili  stranački akivisti SDA,  koji nisu uposlenici Općine Hadžići, što je teža  povreda dužnosti.

Zanimljivo je istaći da još  ni do danas upravna inspekcija KS nije utvrdila kako je mnoguće da poslove državnog službenika rade lica koji nisu uposlenici Općine. A od toga je prošlo više od tri godine.

-Na moj prigovor upravna inspektorica  KS Đevada Čaušević me obavještava da je 28.08.2014. godine, u prisustvu Suade Kalem, šefa odsjeka  za opću upravu izvršila inspekcijski nadzor.Međutim, o svemu govori samo ne po mojoj žalbi, kako su meni u općini Hadžići zabranili da radim, suspendovali pravilnik opisa poslova i radnih zadataka , a suprotno zakonu moje poslove dali da rade  stranački aktivisti SDA,koji nisu uposlenici Općine, što je  teža povreda dužnosti.

U svojoj knjizi Balić kaže da sumlja da je inspekcijski nadzor ikada izvršen, da je ovo samo formalno urađeno, a to potvrđuje i  njeno odbijanje da se to  realizuje. Svaki put, kako u svojoj knjizi dokumentuje Balić, inpektorica Čaušvić daje različite odgovore.( U knjizi se to detaljno opisuje i dokumentuje )

BALIĆU  ZABRANILI, A NJEGOVE POSLOVE DALI STRANAČKIM AKTIVISTIMA

Iste 2012. godine, kada primaju novog radnika na informisanju  nadležni Balića usmeno, a kasnije i  pismeno  dostavljaju  dopis da su mu suspendovali  pravilnik opisa poslova i radnih zadtaka, da više ne može raditi poslove koje je do sada obavljao.Izričito se kaže da je načelnik općine sa njegovim rukovodiocem postigao  dogovor da on ubuduće može samo prikupljati   materijala za bilten, kao student prve godine žurnalistike.Međutim, ni to mu nisu dali raditi.Iz  dokumenata, odnosno impesijuma biltena se vidi da su bilten, suprotno zakonu o državnoj upravi, radili stranački aktivisti vladajuće  SDA stranke: Amar Helač,Amir Izmirlija, Mehmed Skopljak….koji uopće nisu uposlenici Općine .U impesijumu biltena, na izradi lista potpisuje se i Ejub Šehić, radnik Civilne zaštite ( zanat metalske struke)inače , predsjednik Sindikata Općine Hadžići, i tako dalje.

Umjesto da kazne odgovorni u Općini Hadžići za kršenje zakona,  upravna inspektorica to  treću godinu prešućuju, izbjegava primjenu zakonu, jer  bi u ovom slučaju državni organ  i njegov rukovodilac bili  kažnjeni..

Moji advokati su mi kazali, kako u knjizi piše Balić, da je upravna inspektorica  po zakonu to odavno morala uraditi, da je to njen posao, i  očito da se štiti nezakoniti rad u Općini Hadžići.

ADVOKATI MORALI KAZATI ŠTA JE POSAO INSPEKTORA

Ističe da je na  prijedloga advokata uputio prigovor Upravnoj inspektorici Đevadi Čaušević, koja odgovara da je istina da je to u nadležnosti upravne  inspekcije zbog čega će , kako kaže, izvršiti provjeru.Mada je dobila svu potrebnu dokumentaciju, koju je lako provjeriti , upravna inspektorica ističe da ukoliko navodi budu tačni da će načelnik Općine, kao odgovorna osoba zbog toga, u skladu sa Zakonom, biti kažnjen.Pitam se, kaže Balić, zašto to nije uradila  još 2014. godine, ako je, kako kaže,  izvršila inspekcijski nadzor.

Da je to uradilo sudski postupak uopće i nebi bio potreban.

Balić ističe zar nije čudno da stranka mora upozoravati upravnog inspektora da je to njen posao, plaćati advokata da bi upravna inspektorica  rekla ono što joj piše u njenom opisu poslova i radnih  zadataka.

Dalje ističe da je siguran da to nikada neće uraditi, jer bi  u tom slučaju umjesto njega morao odgovarati načelnik Ejubović, koji je suprotno zakonu  umjesto njega dao da poslove  informisanja   rade stranački aktivisti SDA, koji nisu uposlenici Općine Hadžići.

-Inspektorica Đevada Čaušević ovdje brani vlast, a ne zakon.Ona radi po stranačkim uputama.Zar nije čudno da  je sud prije donio presudu, konstatuje Balić.

Nakon objave knjige „Šest logora pakla“, 2012. godine,nadležni nad Balićem vrše neviđen mobing.Iste,a i naredne godine daju mu negativnu ocjenu i otkaz s posla,iako za te dvije godine ni minut nije zakasani na posao, nije imao bilo kakvih sankcija, odbijanje od plaće, niti bilo što drugo. Zabranjuju mu  da radi, suspenduju pravilnik opisa poslova i radnih zadataka, njegove poslove daju stranačkim aktivistima koji nisu uposlenici Općine…

-Prije izdavanja knjige dobivao sam prijetnje da je ne smijem izdati.Ako to učinim prijećeno mi je da ću imati posljedice koje ću osjećati do kraja života.Biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, biti istjeran s posla….Iste, 2012. godine kada sam izdao knjigu ,dobio sam negativnu ocjenu, iako sam tu istu godinu, za uspješan rad u predhodnom periodu imao čak povećanje plaće od pet odsto.Pavni eksperti javno su istakli da slučaj poput ovog još nisu vidjeli u sudskoj praksi…

Kaže da će se, pored knjige  napraviti i dokumentarni film, i da dokumenti i slike više  govore od bilo kakvih  riječi. Dokazuje da je inspektorica Čušević kršila zakon, iako bi trebala da ga štiti, i da je pravne države, kako ističe, morala bi  odgovarati za težu povredu dužnosti.

U knjizi piše da će u dokumentarnom filimu dati prilika da govori inspektorica Čaušević, advokati,načelnik Općine i drugi sudionici  ovog procesa, kao i naši poznati pravni eksperti i politički analitičari.

KADA, KOJE GODINE?

Kada je Balić  upravnoj inspektorica Đevadi Čaušević  uputio novi dopis  i  pitao koje  to godine planira uraditi, jer je  čak treća kako je uputio zahtjev  za inspekcijski nadzor,  upravna inspektorica sada ima novi odgovor .Kaže da će to uraditi  kada se završi  spor na Kantonalnom sudu, jer je  upućena žalbu na presudu Općinskog suda.

-Kakve veze imaju poslove upravne inspektorice za sudom.Još 2014.godine  upravnoj inspekciji upućen je zahtjev za inspekcijski nadzor, a ne  sudu.Tada do suda uopće i nije došlo. Općinski sud u Sarajevu  prije je donio presudu po mojoj tužbi, nego što su u upravnom inspektoratu  odgovorili kako su meni suspendovali pravilnik, zabranili raditi, a moje poslove, suprotno zakonu  dali da rade stranačaki aktivisti općinke  SDA, što je teža povreda  zakona.

Ne bi iznosio  druge pojedinosti,  jer će upravna inspektorica KS Đevada Čaušević to morati odgovoriti na sudu.Nju, kao i druge sudionike za mobing, nezakonit rad, pretrpljeni duševnu bol, tužiti ću, kaže,  sudu.

Mobing, koji se  vrši u Općini Hadžići, je opomena svim uposlenicima da  svjesno krše zakon ako se to od njih traži , jer će ih desiti ista sudbina kao Remziji Balića, kaže se između ostalog u javnom saopćenju jedne od stranki.

FELJTON( 3):Obmane i laži Selme Hrgić  ( Kako pomenuta uposlenica Općine Hadžići pet mjeseci , kako kaže, nije mogla da uruči Rješenje Remziji Balić. U pismenoj izjavi ističe da ju je  izbjegavao, pa nije mogla uraditi posao.Iako rade u istoj ustanovi,iako ulaze na ista vrata zgrade, iako je njena kancelarije sprat niže od njegove.Iako je i danas njemu jedino stalo da se ovaj proces što prije završi . Selmi Hrgić trebalo je više od pet mjeseci da uruči dopis.Iako je to mogla i morala službeno, poštom, putem kurira i na drugi način.Selmina izjava za rubriku „Vjerovali ili ne“).

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *