TEMA Policijski odbor FUP-a postupio sramno: Odbijene žalbe četvorice Bošnjaka, Čampara i Lukač iznad zakona!

Published On 24. August 2017. | By saliha | Globus


Uprkos tome što su bili mnogo bolji i na konkursu osvojili znatno više bodova od primljenih kandidata, Policijski odbor Federalne uprave policije (FUP) odbio je žalbe četvorice mladića koji su se žalili da ih je direktor Dragan Lukač samovoljno izbrisao sa spiska koji je na osnovu rezultata sačinila komisija.

Nadir Čengić, Hamdo Maličević, Halil Ćelović i Edvin Smaka tvrde da su izbrisani zato što su se izjasnili kao Bošnjaci. To ih je koštalo posla, jer je direktor Lukač pri zapošljavanju, kako tvrde, „pravio nacionalni balans“.

Farsa od balansa  

Umjesto njih, koji su bili na 10., 11., 12. i 14. mjestu, primio je četvoricu Hrvata, sa 18., 27. 42. i 48 mjesta. No, analizira li se malo bolje spisak, ispostavlja se da je priča o nacionalnom balansu zapravo farsa. Jer, u Specijalnoj jedinici policije FUP-a među 15 kandidata, posao je dobio samo jedan Srbin!

Prva odbijenica došla je jučer ujutro na adresu Hamde Maličevića, mladića koji je javno o ukazao na Lukačevu samovolju. Maličeviću je nekoliko dana kasnije baklja bačena na kuću, i to noć prije protesta pred FUP-om koji je najavila njegova majka Elmedina Buza.

Policijski odbor, koji je zasjedao u prošli petak, pri odbijanju žalbe četvorice Bošnjaka pozvao se na član 4. Zakona o policijskim službenicima, koji kaže da struktura zaposlenih u policijskom organu odražava nacionalnu strukturu stanovništva FBiH prema popisu stanovništva iz 1991. godine. Pritom, Odbor nije vodio računa o Zakonu o zabrani diskriminacije, pa je time ozakonio i potvrdio da “gdje prestaje logika, tu počinje Bosna”.

– Nažalost, po ko zna koji put dokazalo se da su SDA, a time i ministar policije Aljoša Čampara i Lukač jači od svih zakona u BiH. Upitno je koliko sada ima smisla podnijeti prijavu tužilaštvima i sudovima, kad isti nisu ništa poduzeli – navedeno je u pismu koje su ogorčeni mladići poslali kao reakciju svim medijima. .
Zakon i Ustav

Ovakva odluka, koliko god da Zakon i Ustav FBiH kažu drugačije, mogla se i očekivati. Članovi Odbora Rijad Halilović, Nurudin Hafizović i Mirko Kuprešaković, uprkos tome što bi to tijelo trebalo biti nezavisno, jer ga je imenovala Vlada FBiH, očigledno su podlegli Lukačevoj volji. Nisu stali na stranu zakona i pravde.

Pokušali smo od njih dobiti komentar na sva ova dešavanja, ali Hafizović je, nakon što je dobio našu SMS poruku, blokirao broj, dok je Kuprešković, koji se, kako su pisali mediji, tereti za ratne zločine, odbio bilo šta komentirati!

– Upitno je sve u ovoj zemlji. Najbolje je otići što dalje, makar i na bauštelu. Naša nafaka će doći i nismo ni očekivali da nam je daju Lukač i Odbor – pišu ovi mladići. Navode i kako je dva člana predložio Lukač, a jednog Čampara. .
avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *