TRNOVO: Sjećanje na velike Hadžićke heroje

Objavljeno 11. October 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Učenjen Jasina i Fatife, polaganjem cvijeća na spomen- obilježje, danas je na Godinjskim brdima u općini Trnovo  obilježena godišnjica pogibije osmorice Hadžićkih policajaca.

Velikih heroja.Išli su gdje je bilo najteže.Od prvog dana, s puškom u ruci borili se za domovinu. Za nju i život dali.

 

 DA SE PRIČA,PAMTI,UČI…

Selim Tufo, Atif Tufo, Amir Agić,  Erik Tiro,  Edin Hajro,  Rusmir Nikšić,Šaban Muhibić, i Šemsudin Čilaš poginuli su 11. oktobra 1995, godine,kada je mirovni sporazum već bio potpisan.

Poput mnogih  heroja svijedoče o velikom junaštvu, otporu,odbrani domovine. Da se priča,pamti, uči…

Ni njima, kao ni mnogim drugim herojima, vlast i  hadžićki vijećnici nisu dali da se zove neka ustanova, škola ulica…

Za njih je mnogo veći čovjek koji je služio ustaškom pokrenutu, koji  je bio, kako je to rečeno na Skupštini Kantona Sarajevo prije dvije godine, ataše Anti Paveliću, vođi fašističke  Nezavisne države Hrvatske ( NDH).

Mi mu ne možemo ni ime da spomenemo.Po našim vijećnicima, po njemu bi  nova škola u Hadžićima trebala da nosi  njegovo ime .Da ga djeca za vječnost veličaju,da mu se diču,  pamte.Umjesto naših heroja.

 -Policija je prva organizovana snaga koja je pružila otpor agresoru.Naši policajci bili su na mnogi ratištima u BiH, za koju su davali živote i dijelove tijela.Ova osmorica policajaca poginula su, da se sportskim žargonom izrazimo, u sudijskom produžetku, kada je mirovni sporaz već  bio potpisan, rečeno je na skupu.

Pored rodbine i prijatelja  obilježavanju  godišnjece pogibije naših velikih heroja prisustvovali su saborci iz  Hadžića,Kreševa,Kiseljaka, Trnova i ostalih mjesta.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>