2

Dunje – čuvari vitke linije

Objavljeno 23. October 2017. | Autor: saliha | Magazin

.Mirisne i ukusne, bogate vitaminima C, B1 i B2 i provitaminom A, dunje su pravi eliksir zdravlja, a zbog obilja vlakana i pektina i male kalorijske vrijednosti nutricionisti ih posebno preporučuju damama koje žele da sačuvaju vitku liniju.

Sadrže i kalijum, natrijum, cink, gvožđe, bakar, tanine i organske kiseline.  Plodovi mogu da se jedu svježi, ali se češće koriste za pripremanje slatkog, sokova, kompota, džemova i nadaleko čuvene rakije dunjevače.

  Osim što je hranljivo, ovo voće se vjekovima koristi i kao lijek. Sok od dunja osvježava i jača sluzokožu usne šupljine, želuca i crijeva, ublažava kašalj, astmu i akutnu dijareju.

S druge strane, tanini i sluz sadržani u ovom voću sprečavaju infektivne bolesti. Pečena i kuhana dunja posebno se preporučuje protiv upale ždrijela i sluzokože želuca, kao i za liječenje malokrvnosti..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>