HADŽIĆI 25. godišnjica Devete BB :Sjećanje na velike heroje

Objavljeno 2. November 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

U povodu 25. godišnjice Devete brdske brigade  danas je na spomen- obilježju u Tarčinu, Pazariću, Hadžićima i šehidskom mezarju Karhimani položeno cvijeće i pručena Fatiha.

Tom prilikom borci ove brigade  učenicima su evocirali  sjećanja na teške  ali slavne dane, kada su slabo naoružani  uspjeli odbraniti  slobodne prostore Hadžića, nadjačati tenkove transportere i druge oklopne grdosije.

JAČI OD ČELIKA

Ostalo je zapisano da je srce bilo  jače od čelika.Da ga je pobjedilo. Dobrovoljci u patikama izašli su na Igman, drugi  zauzeli kote da se spriječi presjecanje puta  preko Lokava, oslobodili kasarnu Krupu…. i druge strateške položaje.

Osujetili  su plan agresora.

A bilo je planirano da će se, za najviše 15 dana, sve očistiti,biti gotovo.

Sve su planski izračuvali.Samo su se u jednom prevarili.Nisu računali na srce, bosanski inat, da se životi daje za domovinu, odbranu porodice…

BRANILI BIH

 Brigada je učestvovala  u svim značajnim bitkama od Koščana, Igmana, Treskavice, Bjelašnice, Kreševa, Kiseljaka, Ilidže i drugih mjesta. Tokom cijelog rata pripadnici Devete brgske brigade branili su  i odbranila Put spasa,tada jedinu komunikaciju ka glavom gradu BiH.

Kroz brigadu je prošao 5.671 borac, od čega su 264 šehida položila živote, a preko 800 njenih pripadnika je teže ili lakše ranjeno.

PO HADŽIĆKIM HEROJIMA NEMA NI JEDNE ULICE…

Nadležni nisu dali da se bar neka ulica, škola, ustanove ili druge orgnizacije nosi ime  bar po nekom od njih  264 velikih gazija, junaka, heroja..

Sutra će se  ti isti, koji su donijeli  takve odluke, isprsiti.Kada  se bude radile knjige, pravili dokumentarni filimovi, vidjeti ćete ih.Ti isti biti će u prvom planu.

Oni su heroji Hadžiča, oni su ga odbranili.Ti isti, koji nisu dali da  bar neka ulica nosi ime po nekom od naših šehida, velikih junaka, koji su, kada je bilo najteže životima branili BiH.

Živi pišu historiju. Pišu knjige, prave dokumentarne filimove  po  uputama.Državnim parama.

Ako neko misli drukčije od njih spremni su na sve. Lažima, podvalama….Takvi su!

I ponovo, pitanje! Zašto su Hadžići  jedina općina u  BiH da vijećnici Općinskog vijeća i  općinska vlast  još uvijek, i poslije toliko  godina , nisu donijeli odluku da se bar neke ulice škole i druge ustanove nose imena po našim herojima!?

POZIVI SA BREZOVAČE,TARČINA,IVAN-PLANINE….

Sa Brezovače, Tarčina, Ivan-planine,sa obilježavanja godišnjice smrti Refika Tufe, i sa drugim manifestacija, i zvaničnici sa viših nivoa vlasti tražili su da se to izmjeni, da glavna ulica u Hadžićima i drugi objekti trebaju nositi imena po herojima Hadžići.

I sve se završavalo na tome.

POBJEDE ZA UDŽBENIKE

Sjećamo se podvga odbrane Košćana, ofanzive kojoj je lično rukovodio haški optuženik Ratko Mladić. Na Košćanu su ostali njihovi uništeni tenkovi,i druga oklopna vozila.Mnogi će reći da je to bio podviga za historiju, za udžbenike.Isto kao i odbrana Lokava i drugih velikih bitaka  i pobjeda.U kojima su naši heroji ostavljali svoje živote, za odbranu domovine.

A ovi, danas, kojima su baš ovi heroji  dali slobodu,osigurali vlast i vijećničke klupe, još uvijek ne daju da bar neke ulice, škole,. nosi njihova imena.

Vidjeti ćete ih sutra u dokumentarnim filimovima, kako se ističu….

Treba li reći da je baš zahvaljujući herojima općine Hadžići tokom cijelom rata put preko Igmana bio slobodan.

SPASILI 70.000 IZBJEGLICA

 Pokušano je više puta da se presječe, ali uvijek borci i narod izašli su kao pobjednici. Još veći i jači. Time  je odbranjeno i Sarajevo.

Put spasa, Bjelašnica i Igman,  značio je  i život za izbjeglice iz istočne Bosne. Za više od 70.000  njih.

 Bilo je to, kako su rekli u svome svijedočenju, njihovo   novo rođenje.

 

ČEDO,SUDO,BELI, SRETO, MEHMEDALIJA….

 

Put na Lokvama  prvi  je odbranio Mehmedijala Hujić, sa svojom grupom gazija,početkom maja 1992.Osujetio je tadašnju namjeru da se put presječe i totalno opkoli Sarajevo,  i da  se na Lokvama zauzme važna strateška kota.

Ali ,on  i njegovi junaci to nisu dali.Tu je položio život. Ostao  je na vječnoj straži da se svijedoči o herojskoj borbi heroja, čuvenom Bosanskom otporu koji je zadivio svijet.

VIJEĆNICI UKINULI FOND MEHMEDALIJA HUJIĆ

Vijećnici Općinskog vijeća Hadžići ukinuli su Fond za stipendiranje studenata i učenika koji je nosio njegovo ime. Zar to nije tužno  i žalosno!?

Umjesto  naših heroja novoj osnovnoj školi u Hadžićima dali su ime po čovjeku koji je bio ataše Anti Paveliću, ustaškom fašističkom vođi Nezavisne države Hrvatske ( NDH).

Zar i to nije tužno i žalosno?

Tome su se jedino suprostavili iz udruženja SUBNOR-a Hadžići.Gdje su i šta rade  i kome služe ostale boračke organizacije ?

 

Čedo Domuz i njegovi veliki junaci nisu dali Brezovaču i Igman. Odranili su  ga zajedno sa pripadnicima Devete brdske brigade  i  učestvovali i  jurišali ka oslobađanju Trnova.

Tu su Sreto ,Sudo, Beli i ostali junaci, gdje bi morali ustati kada spomenjemo njihova mena.

A koliko zaista danas cijene te i druge heroje, njih 264, koji su položili živote  za odbranu BiH.

I još jednom moramo ponoviti.Hadžići su jedina općine u BiH da niti jedna ulica, škola niti druga ustanova ne nosi njihova imena.I ponovo pitanje:-ZAŠTO !?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>