Hadžići: Penzioneri dva sata čekali u redu da preuzmu penziju

Published On 6. November 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Da brojni naši sugrađani, posebno penzioneri, veoma teško žive i jedva sastavljaju kraj s krajem potvrđuje i jutrošnji prizor ispred pošte u Hadžićima.Duže vrijeme prije  otvaranja pošte veliki broj penzionera   čekali su  poštara.

Neki su pred poštu došli   čak u 7 sati, dva sata prije otvaranja, da bi podigli “crkavicu” . 

– Penzija mi je 320 KM. Prvo što ću uraditi je platiti režije. Dalje šta ostane za mene i porodicu, kaže penzioner Fahro Bećirević.

 Mnogi od penzionera ne žele da se predstave kada  govore o svojim problemima.Kažu da je žalosno da je njihova penzija manja od  paušala  vijećnika Općine Hadžići.Što jednom mjesečno dođu na sjednicu, i koji pored velike plaće u svojim orgnizacijama još imaju  paušal, veći od primanja mnogih penzionera.

 ADMINISTRACIJA SVE VEĆA

 -Ovdje sam odavno,  mislim da ima oko dva sata.Morao sam doći  ranije i  biti siguran da ću danas  dobiti penziju. Jer, došlo je,što bi narod rekao do dna.Da bi preživio prije nekoliko dana posudio sam  nešto para.Neke moje kolege, na žalost, počeli su po kotejnerima tražiti  izlaz. Ja, fala dragom Bogu, još dotle nisam stigao.Vidite koliko  je jutros ljudi.To ti je znak da se veoma teško živi,da nam jedan  dan mnogo znači.Imao sam više od 40 godina staža kada sam penzionisan, a dočekao sam da ovakvo satima čekam poštara  i svoju crkavicu.Dok se administracija u državnim institucijama svakodnevno povećava, funkcijoneri kupuju skupocjene  automobile, novac troše na luksuz, putuju po inostranstvu, razbacuju se ,mi stojimo i čekamo ono što smo zaradili. Za ovakvo nešto se nismo borili.Ovi naši šehidi, nisu ginuli da ovako živimo.Ovo je bruka i sramota.Uništili su nam gigante, najbolja privredna preduzeća,kazao nam je jedan penzioner.

 Najniža penzija 327,17 KM, najviša 2.174.48  KM

 Najniža penzija u F BiH iznosi 326,17 KM, zagarantirana 434,90 KM, dok najviša penzija iznosi 2.174,48 KM.

Ukupna potrebna sredstva za isplatu penzija za oktobar, s uračunatim troškovima, iznose oko 165 miliona KM.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *