PONOVO ZAMUĆENO IZVORIŠTE „KRUPA“ :Besprana sječa šume u Hadžićima ostavila posljedice

Objavljeno 9. November 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Ove fotografije kao da su sa neke druge planete.Šta  u otvorenom pismu kaže  grupa građana…

 Samo za  posljednjih deset godina  u šumama hadžićke općine  napravljena je tolika šteta da  se neće oporaviti  za duži period. Pod uvjetom da se prestane sa bespravnom  sječom, uništavanjem šume, tog prirodnog blaga, koji život znači. Koliko  je narušena  prirodnu ravnotežu govori i podatak da usljed prvih kiša dolazi do zamućenja izvorišta.Tako je bilo i  jučer, kada su nadležni iz JKP „Komunalac „ Hadžići  obavjestili građane da je došlo do zamućeno izvorište „Krupa“. Zbog toga se građani upozoravaju da vodu ne koriste bez tehničke obrade.

Čovjek ne  može vjerovati kolike su štete dok se ne uvjeri na licu mjesta.Ovih nekoliko fotografija nakon sječe na području hadžićke općine govore kao da su napravljene na nekoj drugoj planeti.

GLUHA UPOZORENJA

U Informacijama Uprave za šumarstvo KS, koja se svake godine razmatra  na sjednicama Općinskog upozoravali  su nadležne  da  moraju nešto preduzeti. Kao najugroženija područja na kojima se provodi bespravna sječa  navedeni su  lokaliteti Miševića, Košćana, Reštelice, Mehine Luke,Pazarića, Podvoda, Kraljevca, Pratače, Lokava, Oštrika, Rakovice Kapučice, na području Igmana….

I tako iz godine u godinu . U informaciji se navodi da mještani navedenih područja,  u  bespravnoj sječi  obično djeluju organizovano. Nije rijetkost , kako ističu u Informacijama, da bespravnu sječu  obavljaju i lica   sa područja Kiseljaka ,Visokog, Konjica  i drugih općina.Da se u bespravno sječu ide sa teškim specijalnim vozilima, kamionima, traktorima…

Posljedica toga je danas da usljed manjih kiša dolazi do zamućivanja izvorišta pitka vode, sa kojeg se snabjeva  veliki  broj stanovništva Općine Hadžići.

-Šta uradiše od Hadžića, od društvene imovine. Sve krčme. Kada otiđete dublje u šumi vidjetiti ćete posljedice. Uništili su nam Drvnu industriju Bjelašnicu i GP Ingrap, kada su imali najviše posla, kada su nabavili najsavremenije mašine.Uništili 1.200 radnih  mjesta.

Uništili park u centru Hadžića. Govorili o autobuskoj stanici evropskog nivoa, da će tu  biti čekaonica sa centralnim grijanjem, javni toalet…. Šta smo dobili,prodavnicu boja i lakova, pekaru… Za to su nam uništili  park, srce Hadžića.

Govorili da će na Oseniku biti turistički bum, vještačko jezero, da će Sarajlije hrliti u ovo mjesto. Pitamo vas ima li od toga išta…

Hoće li  tako ostati i bez Velikog polja?  Hoćemo li ga dati Arapima…..?

Uništili su nam najkvalitetnije poljoprivredno zemljište, uništili poljoprivredu……

 Ovo je samo djelić pisma građana, koji su se potpisali punim imenom i prezimenom, i koje ćemo objaviti u narednom periodu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>