OPĆINSKO VIJEĆE HADŽIĆI :KO SKRIVA ISTINU ?

Objavljeno 29. November 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

VELIKO POLJE

 U saopćenju Općine Hadžići , nakon pisanju medija  o prodaji Velikog polja ističu da je na sjednici  Općinskog vijeća od 27.07.2017. godine jednoglasno usvojena Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta  „Igman – Veliko polje“. Investitor, kao vlasnik Hotela „Fery“ ima namjeru graditi turistički sportsko-rekreativni centar u području Velikog polja, kaže se između ostalog u saopćenju.

Međutim, neki  vijećnici, poput  Kluba SDP-a Hadžići, ističu da   su na sjednici Vijeća od 27.7.2017. godine   jedno govorilo prilikom rasprave o pristupanju izradi  Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“, a  sada se sasvim nešto drugo provodi.

Mada su u Općini  Hadžići, kako kažu, govorili da su    plan za izgradnju sportsko – rekreativnog centra na Velikom polju,  poslali u Ministarstvu za prostorno uređenje Kantona Sarajevo  ovi o tome nemaju pojma.

Da  bi se razjasnile sve nejasnoće  u vezi usvojene Odluke o izradi Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“ naležnim u Općini Hadžići Klub vijećnika SDP-a uptili su vijećničko pitanje, na koje ni do danas    nisu  dobili odgovor.

DI „BJELAŠNICA“

Kakve su  sve bile igre oko privatizacije  i uništenja DI „Bjelašnica“ a kasnije i kupovine zemljišta?

Da li se Općina Hadžići kreditno zadužila 3,5 miliona KM, kako je pisalo u materijalu za sjednicu Općinskog vijeća, prilikom donošenja Odluke o kreditnom zaduženju Općine Hadžići, ili 5,3 miliona KM.

Da li je Vlada KS za ovu namjenu uplatila 1,5 milion KM, kako je također pisalo u Odluci o kreditnom zaduženju Općine Hadžići, na sjednici Vijeća ,koja je održana 27.08.2015. godine.

Dva mjeseca ranije, premjer Konaković sa članovima vlade bio je u posjeti Općini Hadžići, govorilo se o DI „Bjelašnici“ ,da podržava prodaju, ali niti jednom riječu u javnom saopćenju nije spomenuto da bi Vlada KS, na blo koji način, mogla učestvovati u kupovinu zemljišta DI „Bjelašnica“.

DA LI SU ARAPI „ SPASIOCI“

 Kako je objavila  Redakcija BNN.BA ,Općina Hadžići  želi ući u posao sa preduzećem “Emirates” d.o.o. koji je  vlasnik hotela “Fery” na Igmanu. Naime, preduzeće “Emirates” d.o.o. želi na velikoj površini Velikog polja na Igmanu graditi veliki sportsko – rekreativni centar sa pratećim sadržajima zbog čega se pristupilo izradi Urbanističkog projekta “Igman – Veliko polje”. Tako planina Igman polako, ali sigurno, kao i veliki dio Općine Hadžići, prelazi u ruke arapskih kupaca. Bosanci i Hercegovci bit će gosti “kod svoje kuće”. Ukoliko to projekat bude zahtijevao, on će vjerovatno zahvatiti i dio Općine Trnovo, s obzirom da dio Velikog polja pripada toj općini, piše isti medij i nastavlja.

-Općina Hadžići je plan za izgradnju sportsko – rekreativnog centra na Velikom polju,  poslala u Ministarstvu za prostorno uređenje Kantona Sarajevo koji, očito, treba izmijeniti prostorni plan kako bi Općina Hadžići pristupila poslovima prodaje Velikog polja firmi “Emirates” d.o.o.

 Kako je Općina Hadžići, očito, strateški izbor građana arapskog porijekla,kako piše pomenuti medij, tako i ova poslovna akvizicija na prostoru ove općine ne čudi jer, ukoliko se planovi realizuju kako su dogovoreni, Općina Hadžići bi kroz nekoliko godina trebala imati gotovo 10.000 stanovnika arapskog porijekla smještenih po raznim napravljenim resort naseljima kao i onima koji su planirani da se grade.

Da li će više instance Kantona Sarajevo odobiti prodaju ovog, zapravo, rudnika novca koji vlast u Kantonu Sarajevo dvije decenije svjesno zanemaruje, ostaje da se vidi. Ipak ostaje vrlo upečatljivo da je Veliko polje na Igmanu, kao i brojne druge lokacije, svjesno su zanemarivane jer je u planu politika bilo dovođenje investitora koji bi nacionalno blago kupio i uz to ispao “spasilac”.

Bosnu i Hercegovinu i dalje nimalo ne brine strateško preuzimanje tri sarajevske općine, Hadžići, Ilidža pa i Ilijaša od strane arapskih kupaca jer ako se trend prodaje zemlje i javnih dobara ovako nastavi, bosanci i hercegovci bit će gosti u vlastitoj kući kroz jednu deceniju, piše Redakcija BNN.BA.

 

OPĆINA HADŽIĆI:ODLUKU SU USVOJILI VIJEĆNICI

U vezi  pisanja  Redakcije BNN saopćenjem su se oglasili u  Općini Hadžići  gdje su, između ostalog odgovorili  da je vlasnik hotela „Fery“ Mohammed al Qasimi  itekako važan za Općinu Hadžići.

Ističu da je na sjednici  Općinskog vijeća od 27.07.2017. godine jednoglasno usvojilo Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta  „Igman – Veliko polje“. Investitor, kao vlasnik Hotela „Fery“ ima namjeru graditi turistički sportsko-rekreativni centar u području Velikog polja, kaže se između stalog u saopćenju  općine Hadžići.

KO JE KOGA PREVARIO?

Međutim, neki  vijećnici, poput  Kluba SDP-a Hadžići, ističu da   su na sjednici Vijeća od 27.7.2017. godine   jedno govorilo prilikom rasprave o pristupanju izradi  Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“, a  sada se sasvim nešto drugo provodi.

Mada su u Općini  Hadžići, kako kažu, govorili da su    plan za izgradnju sportsko – rekreativnog centra na Velikom polju,  poslali u Ministarstvu za prostorno uređenje Kantona Sarajevo  ovi o tome nemaju pojma.

Da  bi se razjasnile sve nejasnoće  u vezi usvojene Odluke o izradi Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“ naležnim u Općini Hadžići Klub vijećnika SDP-a uptili su vijećničko pitanje, na koje ni do danas    nisu  dobili odgovor.

 U vijećničkom pitanju se između ostalog kaže:

ŽAŠTO NEMA ODGOVORA?

„Informacija u kojoj se govori  da je vlada Kantona Sarajevo pokrenula inicijativu u ovom pravcu, te izjave ministarstva privrede Kantona Sarajevo kako nisu upoznati sa pomenutim aktivnostima, dodatno zbunjuju i navode na sumnju, kaže se u vijećničkom pitanju i nastavlja:

-Ukoliko je zemljište uknjiženo na Sarajevo šume, onda se postavlja pitanje, kako je moguće zemljište prometovati, ako znamo da Zakon o šumama nikada nije donesen, i upitno je kada će, te pomenuto zemljište nije moguće prodati.

U tom slučaju se nameće još jedno pitanje, čemu parcijalni regulacioni projekat koji se pravi po želji investitora (kako se moglo zaključiti iz obrazloženja pomoćnice načelnika Irhane Izmirlić) ili postoji neko drugo objašnjenje?“

 

BILO BI POGUBNO OSTATI BEZ VELIKOG POLJA

 Klub Vijećnika SDP Hadžići  smatra  da bi bilo pogubno za općinu Hadžići da trajno ostanemo bez tako značajnih turističkih potencijala, kao što je područje Velikog polja. -Podsjetit ćemo na praksu u državama u Europi i našem neposrednom okruženju, koje svoje turističke i druge kapacitete nikako ne prodaju već daju koncesije.

Podsjećamo na projekat „Beograd na vodi“, gdje Srbija nije prodala, već na zemljište dala koncesiju na period od 99 godina.

Molimo za dodatna pojašnjenja cijele situacije kako bi i građani znali da iza cijele situacije nema skrivenih motiva, kaže se između pstalog u vijećničkom pitanju.

 

I na drugim organima vlasti sa čuđenjem su govorili da se olimpiske ljepote  na ovaj način prepuste arapskim kupcima.

UZ MINISTRA FIŠU BORAČKE ORGANIZACIJE

 Ministar za boračka pitanja Vlade KS Muharem Fišo (BPS) iznio je na koordinacionom odboru za obilježavanje manifestacije “Igman – odbrana Bosne i Hercegovine” prijedlog da Veliko polje na Igmanu, koje je uz Malo polje mjesto gdje je zaustavljena agresorska ofanziva, bude proglašeno prostorom od posebnog boračkog značaja i na taj način se spriječi prodaja arapskim kupcima.

 Fišo je ovaj svoj prijedlog obrazložio činjenicom, kako su pisali mediji, da je, navodno, OV Hadžići zatražilo izradu elaborata o prodaji Velikog Polja arapskim investitorima i da su u tom smjeru već poduzeti neki koraci o čemu je redakcija BNN-a pisala.

Prijedlog Fiše je na koordinaciji naišao na opće odobravanje, mnogi borački predstavnici i bivši komandanti nisu znali da se Općina Hadžići sprema na ovakav korak prodaje Velikog Polja, pa će konkretni koraci biti poduzeti u narednih nekoliko dana kada će sa raznih instanci Bosne i Hercegovine krenuti zajednička inicijativa za zaštitu Velikog Polja od prodaje i uzurpacije, piše Redakcija BNN.

Kako će se sve ovo završiti ostaje da se vidi.

 

ZAŠTO JE PLANSKI UNIŠENA DI“BJELAŠNICA“?

Ono što je već poznato je da je politika planski unštila DI“ Bjelašnicu“, najveći gigant na području Općine Hadžići, koja je i nakon rata radila.

Za koju je Mustafa Mujezinović, bivši premjer Kantona Sarajevo, govorio da će to biti jedan od najvećih giganata u Kantonu Sarajevu, da će biti nosilac razvoja drvne industrije.

 DI „Bjelašnice“ više nema,a radila je u tri smjene. Nema  ni više stotina radnih mjesta.Sve je to politika  planski uništila.

Hadžićkom „Šumarstvu“,kako pišu radnici ovog kolektiva,  dok je Bjelašnica“  radila u punom zamahu, rekli da na ćošku,pored sadašnjih kuća, grade novu poslovnu zgradu, gdje će imati poseban ulaz  , jer „Bjelašice“ i drvna industrija u Hadžićima više neće  biti.I ovo govori o planskom uništenju drvne industrije u Hadžićima.

 

 NAGRADA 5,3 MILIONA

 Unaprijed sve isplaniano.Kao i uništenje GP „Ingrap“.Iako su i oni imali najsavremenije mašine i najviše posla.Umjesto „Ingrapa“ građevinske radove dali su privatnicima, koji, kako pišu građani, tada  nisu imali ni dobar  kamion.

Još ni danas nije jasno da je „Bjelašnica“ data za samo  200.000 KM.

Kada je nakon kratkog perioda ama baš sve rasprodano, od najmodernijih  mašina, kranove, koji su bili nabavljeni prije rata, hale i druga postrojenja,zatim  uništenih  poslovnih  zgrade, kada je  Bjelašnica doslovno sravljena ,  Općina Hadžići  će  od tadašlasnika vlasnika  ledinu sa smećem kupiti  za nevjerovatnih 5,3 miliona KM.Milionska nagrada što je uništen veliki gigant.

 

JEFTINIJI OTOK NA JADRANU

Kako je pisao jedan mediji o  astronomskoj kupovinu poptuno uništene  DI “Bjelašnice”, koja je prije toga radila, i to poredi  kada  bi, recimo,   nabavili auto sa otpada, čiji su limovi presovani na otpadu, i on bude skuplji od novog.

Ovako su  poredili kupovinu „Bjelašnice“, koja je do temelja uništena,a imali namodernije mašine i druga postrojenja, koja su  rasprodana, a iza giganta ostala samo ledina , gomila otpada i pustoš.

Pišući o planskom uništenju hadžićkog giganta, kažu da su neki moćnici sa manje miliona  kupovali otok na Jadranu, od nešto više od 90 dunuma zemlje u „Bjelašnici“, za koju je Općina Hadžići platila, kako je pisalo u saopćenju, 5,3 miliona KM.

Mnogo toga čudnog dešavalo se oko „ Bjelašnice“.

 

U javnom saopćenju  hadžićkog SDP-a,2015. godine, upućenom medijima, piše  da su ovom prilikom prevareni vijećnici i građani Hadžići.

Izdvajamo samo neke dijelovi iz otvorenog pisma  SDP Hadžići u kojem , između ostalog  piše:

-Javno zahtjevamo da se  ispita privatizacija i kupovina DI“Bjelašnica“ Hadžići, zašto su prevareni vijećnici i građani?

- Zašto je Općina Hadžići prije tri  godine, sudske sporove i troškove  suda  za parking DI „Bjelašnice“ platila iz Budžeta Općine, ako je tada bila privatna firma.

-U Bjelešnici „ je u tri smjene radilo oko 800 radnika, a slijed događaja govori da je Bjelašnica planski uništena od strane politike, što bi trebali utvrditi nadležni organi.

 

DALI JE KS UPLATIO 1,5 MILION KM?

 U javnom saopćenju SDP-a dalje piše da je i u matrijalu  na sjednici Općnskog vijeća pisalo da će se Općina Hadžići kreditno zadužiti 3,5 miliona, a da će ostalu sumu od 1,5 milion KM platiti Kanton Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>