PDI_Bjelasnica

HADŽIĆI Sjednica Općinskog vijeća:Dugo ćemo žaliti za DI „Bjelašnica“

Objavljeno 1. December 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Na  sjednici Općinskog vijeća, većinom glasova,  usvojen je  Regulacioni plan „Privredna zona Hadžići“. Na mjestu drvne industrije „Bjelašnice“, najvećeg giganta u historiji Općine, koji je radio  u tri smjene,   graditi će se novi objekti.

-Mi nećemo glasti za  takav Regulacijoni plan.Dugo ćemo žaliti za DI“ Bjelašnica“ i više stotina  radnih mjesta.Ako je sada  ovo totalno uništen kolektiv, gdje je umjesto hala, mašina i drugih postrojenja  ledina, čini mi se da bi bilo bolje da se tu grade stambeni objekti, pošto se Hadžići više nemaju gdje širiti, rekao je između ostalog vijećnik Mirsad Dupovac(SDP ).

I vijećnici DF također nisu prihvatili pomenuti Regulacioni plan „Privredna zona Hadžići“.

Da napomenemo, sa najmodernijm mašinama, nabavljenim nakon rata, halama, kranovima i drugim postrojenjima „Bjelašnica“ je prodata za svega 200.000 KM. Nakon kriminalne privatizacije, kada je sve do temelja uništeno, parcelu sa nešto više oko 90 dunuma općina Hadžići  je kupila za nevjerovatnih  5,3 miliona KM.

U Bjelašnici je  radilo oko 800 radnika, a više od 100  godina drvna industrija bila je glavna privredna grana u Općini Hadžići.

Žalosno je da analize pokazuju da je nakon reintegracije u BiH uništeno više privrednih objekata i radnih mjesta nego tokom rata.  Kriminalnom privazizacijom tajkuna i vlasti uništeni su vodeći giganti.Obično se prodaju za male pare, govoreće o novim radnim mjestima,unapređenju proizvodnje, otvaranju novih pogona.Međutim, za kratko vrijeme sve to, obično, sravne za zemljom.

Ono što je, također žalosno da za to niko ne odgovara.Analize također govore  da se  sve radi u sprezi za vlastima.

Samo u  DI „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“ izgubljeno je oko 1.200 radnih mjesta.Treba li govoriti da za to niko nije odgovarao.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>