DSC02657

MLADI U HADŽIĆIMA:Problem konzumiranja narkotičkih i drugih sredstava ovisnosti, povećava se broj nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja…

Objavljeno 3. December 2017. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Na području hadžićke općine  sve je veći broj mladih koji  na evidenciji Zavod za zapošljavanje traži  posao.Najviše  je  u dobi od 20 do 24 godine. Čak 692 njih, samo u toj dobi ,sanja o zaposlenju.I sa malim izgledima da do njega dođu, jer bez velike štele,para i stranačke preporuke do posla je gotovo i nemoguće doći.

UDALJAVANJE OD KUĆE,NASILJE…

Zabrinjava podatak, kako se kaže u informaciji  o položaju mladih na području općine Hadžići , da je  upetostručen broj mladih sa poremaćajem u ponašanju. Uočen je sve veći broj udaljavanja od kuće  i vršnjačkog nasilje.

 Zabrinjava i podatak  da je sve veći broj mladih, koji nakon  devetogodišnjegosnovnog  školovanja zanemaruju dalje obrazovanje.Posebno je ovo izraženo kod djevojčica, koje sve ranije stupaju u intimne odnose, zasnivaju porodicu, ali  i veoma se brzo razvode.Zbog čega najviše ispaštaju djeca.

Ova negativna pojavana posebno je zabilježena u ovoj godini.

Povećava se  i broj nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, problem konzumiranja narkotičkih  i drugih sredstava ovisnosti.

NEMA RADNIČKOG DOMA,ZABAVE , IGRANKE…

Mladi u Hadžićima  slobodno vrijeme uglavnom provode u  kafanama  i kafićima.

Nema više Radničkog doma gdje  su se priređivale igranke i druge zabave, svakadnevno prikazivale filmske predstave i druge manifestacije.

 Stariji Hadžićani se sjaćaju da je gotovo u svakoj mjesnoj zajednici postojao  i dom kulture.

Danas, na žalost, tu su kafane , kafići i  kladionice, gdje se  najčešće konzumiraju nedozvoljena narkotička sredstva.

DO POSLA SAMO ŠTELA, NOVAC I STRANKA

Ako se tome doda da se do posla sve teže dolazi, i da  bez štele , stranke i novaca  gotovo da je i nemoguće naći zaposlenje, onda  ne treba čuditi ovi podaci. Nekada  bi to bio  znak za uzbunu.

Posebno ako se zna, kako se ističe u informaciji, da je povećan broj mladih sa psihičkim smetnjama, da se povećava broj duševno oboljelih lica mlađih  od 18 godina, kao i djece sa poremećajem u ponašanju.

Sve ovo, danas ,na žalost,postaje normalno ,pa ne čudi što i sa područja hadžićke općine sve veći broj mladih  stručnih kadrova pakuju kofere i odlaze u inostranstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>