bih(33)

OSIM ILI PROSINEČKI BiH sve više liči na neozbiljnu reprezentaciju, novi selektor tek u novoj godini

Objavljeno 27. December 2017. | Autor: saliha | Sport

SARAJEVO, (Patria) – Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine novu 2018. godinu dočekat će bez selektora.

Utakmicom protiv Estonije u Talinu početkom oktobra, naša reprezentacija je završila neuspješne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a to je ujedno bila i posljednja utakmica Mehmeda Baždarevića na selektorskoj poziciji.

Od tada je kroz medije prošlo na desetine imena – vrlo ozbiljnih, ali i totalnih anonimusa – kojima je nuđen posao, a mnogi su se sami nudili da budu selektori.

Međutim, Savez još uvijek nije donio odluku ko će naslijediti Baždarevića i ko će pokušati u narednim kvalifikacijama odvesti BiH na Evropsko prvenstvo.

Nakon što su iz različitih razloga iz konkurencije otpali Kodro, Hadžibegić, Bajević, Okuka, Hadžiabdić, Antić, Bilić, Štimac, Seedorf, Katanec, neki od njih, vjerovatno, i ne znaju da su bili kandidati, u konkurenciji su ostala dva imena – Amar Osim i Robert Prosinečki.

Odluka o novom selektoru trebala je biti donijeta 21. decembra, ali do toga nije došlo, jer je odlučeno da u narednih desetak dana s njima treba obaviti detaljne razgovore nakon čega će Izvršni odbor donijeti odluku kome će povjeriti reprezentaciju u narednom periodu.

Neki smatraju da takva odluka i nije loša s obzirom da u Savezu finansijska situacija nije baš najbolja, te da ne bi bilo najpametnije plaćati selektora i njegove pomoćnike u periodu kada reprezentacija nema utakmica.

Do početka kvalifikacija ostalo je još skoro devet mjeseci i ima sasvim dovoljno vremena da novi selektor – ko god bude imenovan – pripremi reprezentaciju na najbolji mogući način.

Krajem januara reprezentacija će igrati dvije prijateljske utakmice u SAD-u protiv SAD-a i Meksika, a s obzirom da nije u pitanju zvanični FIFA termin za odigravanje prijateljskih mečeva, reprezentacija će biti sastavljena od igrača iz domaćeg prvenstva, jer klubovi neće pustiti Džeku, Pjanića, Begovića i ostale prve zvijezde reprezentacije.

Iako još nema službene potvrde, navodno će reprezentaciju na američku turneju voditi selektori mlade i olimpijske reprezentacije BiH Vinko Marinović i Mirza Varešanović, koji imaju bogato iskustvo u radu s igračima iz Premijer lige BiH, pa im neće biti problem odabrati najbolje raspoložive snage.

Teško je očekivati da bi se u međuvremenu pored Osima i Prosinečkog mogao pojaviti neki treći kandidat za mjesto selektora, pa bi realno bilo očekivati da odmah s početkom nove godine dobijemo i novog selektora.

Prosinečki je poručio kako mu novac nije prioritet (Savez u ovom trenutku može ponudi najviše 30.000 KM mjesečno), ali je postavio uslov da sam sebi bira pomoćnike s kojima će raditi. Kod nas je to uvijek bilo teško, jer se moralo voditi računa o nacionalnom ključu, a ne fudbalskom znanju, što bi moglo Prosinečkog koštati dobivanja posla.

Na kraju bi izbor bio sužen samo na Osima mlađeg, koji bi tako dobio priliku da nakon osvajanja brojnih trofeja na klupskom nivou sa Željezničarom dobije šansu da kao selektor reprezentacije pokaže koliko vrijedi.

Dobro bi bilo da što prije dobijemo novog selektora, jer bi skinuli sa sebe etiketu neozbiljne evropske reprezentacije.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>