Šta se krije iza odluke o izradi novog urbanističkog projekta u Hadžićima: Ko prodaje Veliko polje na Igmanu?

Objavljeno 8. January 2018. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Pojedini općinski vijećnici sumljaju da se zemljište na Igmanu rasprodaje u korist arapskog investitora koji je već kupio hotel „Fery“, dok ministar Fišo  i borci traže da se ovo područje proglasi nacionalnim parkom Armije RBiH.

Zbunila  nas je informacija da je Vlada KS inicirala prodaju, a kada smo provjerili u Ministarstvu privrede, oni nisu ništa o tome znali, kaže Dupovac. Općina je malo „ zalutala“, ističe ministar Fišo.

 

 Pojedini mediji u BiH, ali i regijoni  sve se više bave  temom prodajom olimpiskih terena na Igmanu i Velikom polju. Ovo područje je od velike važnosti za Kanton Sarajevo, Federaciju BiH, pa i cijelu BiH.Ko zaista prodaje Veliko polje na Igmanu, šta se krije iza odluke o izradi urbanističkog projekta u Hadžićima, o ovoj temi istraživano je  u dnevnom listu Avaz.

Posjetimo, 1984. godine  na ovom terenu održan je dio XIV Zimskih olimpijskih igara,  do tada  najveće i najbolje organizovane  sportske manifestacije u svijetu.

Zbog toga čudi da niko,  u višim organima vlasti ,nemaju pojma od prodaji Velikog polja, iako bi  i oni morali dati saglasnost za to.

Nakon što je Općinsko vijeće (OV) Hadžići još ljetos, kako piše Avaz, usvojilo odluku o pristupanju izradi urbanističkog projekta „Igman – Veliko polje“, pod krinkom izgradnje sportsko–rekreativnog centra, vijećnici SDP-a zatražili su detaljna pojašnjenja šta će biti sa zemljištem na Igmanu.  

Veliki potencijal

Kako nam je kazao Mirsad Dupovac, predsjednik Kluba SDP-a u OV, neki od vijećnika sumnjaju da će građani Hadžića ostati uskraćeni za izletište na Velikom polju, jer će ono postati privatni posjed, koje će biti samo jedno u nizu prodatih Arapima.

Podsjetimo, šeik Muhamed el-Kasimi, biznismen i vlasnik kompanije “Emirates”, u čijem vlasništvu je i “Sunnyland” na Trebeviću, još prije godinu, nakon što je kupio igmanski hostel „Fery“, najavio je izgradnju brojnih sportskih sadržaja. Međutim, nikakvi radovi nisu započeli ni do danas.

- Općina nije vlasnik tog zemljišta. Mi smo glasali za to da se urbanistički plan Igmana i Velikog polja radi kao jedinstvena cjelina, jer je to veliki turistički potencijal općine. Na našu inicijativu nije odgovoreno, ne znamo hoće li to biti prodato, dato pod koncesiju, koji su uvjeti. Ono što nas je zbunilo je informacija u kojoj su rekli da je Vlada KS kazala da je ona inicijator toga, a kada smo provjerili u Ministarstvu privrede, oni nisu ništa o tome znali. To je bio okidač za sumnju, a dodatno je povećava činjenica da još odgovor nismo dobili – rekao je Dupovac.

Postavlja se i pitanje zašto  u Općini Hadžići, na zahtjev građana, nisu odgovorili na vijećničko pitanje Kluba SDP-a, zašto su, kako kažu,  tom prilikom prevareni vijećnici.Nije im jasno kako to da  nadležno ministarstvo KS  nema pojma o tome, a vijećnicima je rečeno da je  Vlada KS inicijator svega toga.

Klub Vijećnika SDP Hadžići  smatra  da bi bilo pogubno za općinu Hadžići da trajno ostanemo bez tako značajnih turističkih potencijala, kao što je područje Velikog polja.

 -Podsjetit ćemo na praksu u državama u Evropi i našem neposrednom okruženju, koje svoje turističke i druge kapacitete nikako ne prodaju već daju koncesije.Podsjećamo na projekat „Beograd na vodi“, gdje Srbija nije prodala, već na zemljište dala koncesiju na period od 99 godina, kažu u vijećničkog pitanju SDP-a,na koje iz Općine Hadžići još nisu odgovorili.

 Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo je protiv bilo kakvog prodavanja zemljišta na planini Igman, posebno na Velikom polju, jer smatra da to treba biti proglašeno nacionalnim parkom.

- Stav Ministarstva, ali i predstavnika boračkih udruženja s kojima sam razgovarao jeste da to treba biti prepušteno borcima da urede i da se proglasi nacionalnim parkom Armije RBiH. Mi želimo tu održavati manifestacije. Mislim da je Općina malo „zalutala“ u svemu jer prodaju zemljište. Treba obustaviti prodaju – rekao je Fišo.

Pismo namjere

S druge strane, iz Općine Hadžići su poručili kako podržavaju projekt izgradnje sportsko-rekreativnog centra te da im je cilj dobra saradnja sa šeikom El-Kasimijem.

Napominju i to da je njegovo pismo namjere vijećnicima pročitano na sjednici, nakon čega je odluka jednoglasno usvojena.

- Investitor, kao vlasnik hostela „Fery“, ima namjeru graditi turistički sportsko-rekreativni centar na području Velikog polja. Općina Hadžići je iskazala interes za aktiviranje ovog područja u svrhu uređenja i razvoja, uz uvjet da se za njegovu realizaciju, izgradnju i korištenje prostora mora osigurati planska osnova koja treba da korespondira s odrednicama razvoja ovog područja prema planovima višeg reda i namjenom i sadržajima vezanim za imidž „Zimskog olimpijskog centra Igman“ – naveli su iz Općine. 

Jesu li vijećnici prevareni?

Hoće li nadležni iz Općine Hadžići odgovoriti na vijećničko pitanje,izaći sa istinitom informacijom i predočiti je javnosti, ili će se i dalje mediji u regijonu baviti  ovom pitanju.

Posebno je zanimljivo čuti jesu li prilikom usvajanje odluke vijećnici Općinskog vijeća prevareni, i kako to da nadležno ministarstvo KS nema pojma o  pristupanju urganističkog projekta „Igman -Veliko polje“, a  nadležni u Općini Hadžići  vijećnike su uvjeravali da iza svega toga stoji Vlada KS. Ko  je koga prevario?

Vlast  uništila i zatvorila hotel „Maršal“

Zašto olako prepuštamo državnu imovinu, kako planski uništavamo svoje velike privredne uspješne kompanije, pitanju su na koja se duži period  traži odgovor.

I hotel  „Maršal“, koji je u vlasništvu držane,kako piše Avaz, nakon što je bivši direktor hotela Zahid Bešović penzionisan, vlast je zatvorila.

Prvo  su ga je predala na upravljanje uposlenici ZOI 84 Amri Kaljić, koja će dovesti da se hotel zatvori.Za vrijeme njenog mandata, posljednje dvije godine Porezna uprava F BiH blokirala je  račun hotela zbog neplaćanja doprinosa radnicima odnosno duga od 450.000 maraka.

Umjesto gostiju, u „Maršalu“ spavaju čuvari

Kaljić se povukla, a hotel je privremeno prepušten Općini Trnovo.Umjesto gostiju danas u hotelu „Maršal“ spavaju čuvari.Zanimljivo je, kako piše Avaz, da nije izvršena nikakva službena primopredaja.

Osim raznih zaključaka Vlade FBiH, koje niko nije provodio, državna imovina na Bjelašnici za vlast je bila  marginalni problem, da bi sve kulminiralo  sramnim zatvaranjem „Maršala“, i to samo  nekoliko  mjeseci pred početak zimske turističke sezone 2017. godine.

Treba li govoriti  da je i danas zatvoren i hotel „Fery“, iako je arapski investitor, kojem  Općina Hadžići planira predati Veliko Polje, odmah nagovještavao otvaranje, velike projekte.

Dotle  su Jahorina i hoteli na ovoj planini  prepuni gostiju, i mnogi objekti rezervisani do proljeća.

Zašto državnu imovinu  uništavamo, prepuštamo raznim mešetarima. Nije bilo tako davno da su radnici Energoinvesta protestovala, jer im Razvoja banka nije htjela dati garanciju za velike investicije u inostranstvu, a koje će državi donijeti veliki profit.Možda i ovog giganta, gdje je većinski vlasnik dražva, odnosno FBiH, treba uništiti, dati nekom svom tajkunu…

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>