sud(89)

ANALIZA (Ne)jednaka pravda za sve: Advokati s one strane zakona

Objavljeno 10. January 2018. | Autor: saliha | Globus

Optužnica koja je podignuta u slučaju Pravda protiv 38 fizičkih osoba i osam pravnih lica za više krivičnih djela koja su dovela do sistemske korupcije i ostvarivanja imovinske koristi veće od 10 miliona KM pokazala je svu spregu kriminala i onih koji bi trebali štititi i poštivati zakone. Od 38 optuženih osam je advokata, sutkinja, bivša sutkinja, tužilac Kantonalnog tužilaštva KS, sudski vještak, sudski kuriri, direktori firmi.

Advokati optuženi u slučaju Pravda su Nermin Vila, Emir Karača, Suada Hadžić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Samina Skopak, Ismet Hamzić, notar Samir Muslić.

Organizirana grupa koju je vodio Alija Delimustafić nezakonito je knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području KS. Dakle, u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Kada je Tužilaštvo počelo istraživati, sutkinja Fazlagić tražila je razrješenje s dužnosti sutkinje (u toku disciplinskog postupka) i pobjegla u Hrvatsku gdje se i danas nalazi. U odsustvu i čekajući izručenje bh. pravosuđu Tužilaštvo KS po međunarodnoj potjernici podiglo je optužnicu protiv nje.

Prema saznanjima agencije Patria, advokat Nermin Vila je komunicirao sa Fazlagić i rekao joj za mogućnost da je ona predmet istrage. Tužilaštvo KS ranije je potvrdilo da je Fazlagić upravo pobjegla u Hrvatsku jer je imala takva saznanja.

Samo četiri mjeseca kasnije u akciji Kurir uhapšeno je više osoba, a okončana je podizanjem optužnice protiv tri advokata Ismeta Hamzića, Samine Skopak, Esada Hrvačića, sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Milene Rajić, četiri uposlenika Općinskog suda u Sarajevu Tanje Jović, Branke Husanović, Zaima Spahovića, Muamera Pite, uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu Mirsade Alić, stručnog saradnika advokata Hrvačića Elmina Džine, te Pere Vukovića.

U oba slučaja i Pravda i Kurir navode se ista imena advokata Ismeta Hamzića i Samine Skopak i sutkinje Milene Rajić.

Advokat Esad Hrvačić nagodio se s Tužilaštvom KS te je dobio kaznu od godinu dana zatvora, koju je zamijenio za novčanu u iznosu 27.000 KM. Ranije je već platio 10.000 KM kazne, a presudom se od njega oduzima imovinska korist u iznosu 47.520 KM koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela. Izrečena mu je i mjera zabrane vršenja advokatskog poziva u trajanju godinu i po.

U slučaju Kurir izdejstvovano je čak 46 nezakonitih presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu pod vodstvom Hamzića i sutkinje Rajić, dok je Hrvačić izdejstvovao 18, a advokatica Samina Skopak 9.

Ukupna pribavljena korist zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od 7 miliona KM. Dakle u dva ova slučaja više od 17 miliona KM.

Krajem 2015. godine uhapšen je advokat Omar Mehmedbašić, poznatiji kao branilac po službenoj dužnosti „žestokih momaka“. Mehmedbašić se nagodio s Tužilaštvom KS i postao svjedok u slučaju sudskih referenata Pašage Selimovića i Ekrema Bezdroba koji su uzimali novac za odgodu izdržavanja zatvorske kazne ili zamjenu za novčanu ili za kućni pritvor odnosno elektronski nadzor. Oni su u septembru 2017. osuđeni na po godinu i četiri mjeseca zatvora i oduzimanje novčanog iznosa od 4.880 i 500 KM. Obojica su se penzionisali. Kao otežavajuća okolnost je uzeta činjenica da su ugrozili integritet suda.

Mehmedbašić je dobio imunitet Tužilaštva KS i dalje radi kao advokat.

Ova tri slučaja u koja su umiješani 12 advokata i notar, kao i dvije sutkinje (bivše), tužilac, sudski službenici, stručni saradnici pokazuju da je tanka linija između pravde i kriminala. Pitanje je i koliko će pravde zaista biti u slučaju Pravda. Očekuje se da će suđenje trajati godinama.

Uzimajući u obzir da je među optuženim toliki broj advokata postavlja se pitanje njihovog daljeg rada u advokatskoj praksi. Poštivajući presumpciju nevinosti dok se ne dokaže krivica, ipak je sa moralnog stanovišta upitno kako će obavljati posao advokata dok im optužnice vise nad glavama.

Krajnje je vrijeme da se i druge pravosudne institucije pozabave kriminalnom u svojim redovima. Pa tako redom Tužilaštvo BiH, VSTV, Sud BiH i drugi.

 patria.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>