kpz-miljacka

SAZNAJEMO Kantonalni i Općinski sud Sarajevo uskoro dobivaju nove prostorije: Sarajevski zatvor seli se u Hadžiće

Objavljeno 11. February 2018. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Kaznenopopravni zavod Sarajevo (KPZ Miljacka), kako saznaje „Avaz“, uskoro će se iseliti iz zgrade Palate pravde u centru Sarajeva. Ovu informaciju potvrdio nam je i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić.

Početak realizacije

 - Dakle, zgrada u kojoj se nalazi KPZ Miljacka i koju dijeli s Kantonalnim i Općinskim sudom u Sarajevu u našoj je nadležnosti. Dok je KPZ Miljacka, kao i svi ostali kaznenopopravni zavodi u FBiH, u nadležnosti Ministarstva pravde FBiH – pojasnio je Nenadić.

Dodao je da je Ministarstvo pravde i uprave KS informirano od federalnog ministra pravde i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da će se ove godine pristupiti početku realizacije projekta izmještanja KPZ-a Sarajevo iz zgrade Palate pravde u Sarajevu.

 - Projekt se realizira u saradnji sa VSTV-om, a podržan je sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2017. Realizacijom ovog projekta bio bi riješen dugogodišnji problem nedostajućih kapaciteta Kantonalnog suda u Sarajevu te ostvarene pretpostavke za daljnji razvoj ljudskih resursa ovog suda – istakao je Nenadić.

Veliki zaostaci

Prema njegovim riječima, zbog nedostatka odgovarajućeg broja sudija i pratećeg administrativnog osoblja ovaj sud se iz godine u godinu suočava sa sve većim zaostacima u rješavanju predmeta.

 - Zaostatak u rješavanju predmeta posebno je evidentan u Građanskom odjeljenju Kantonalnog suda Sarajevo, gdje je neriješeno oko 21.000 predmeta – zaključio je Nenadić.

Kako saznajemo, nova lokacija za smještaj KPZ-a Miljacka je u Hadžićima.

Velike finansijske i druge štete 

 - Zbog nerazvijenih kapaciteta i očigledno jako loših rezultata reforme pravosuđa u BiH i KS, za rezultat imamo neefikasno pravosuđe i velike financijske i druge štete, zbog čega Kanton Sarajevo plaća velike iznose po odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu – naglasio je Nenadić.

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>