873x400

Mrkve? Ne, grožđe je odlično za vaše oči!

Objavljeno 12. February 2018. | Autor: saliha | Magazin

Generacije djece morale su jesti mrkvu za dobar vid. Sada su istraživači donijeli slađu namirnicu – grožđe je od koristi za zdravlje očiju jer je bogato antioksidansima koji štite zdrave ćelije od oštećenja DNA te se vjeruje da je prehrana obogaćena grožđem korisna za zdravlje mrežnice. Mrežnica je dio oka koji sadrži ćelije koje odgovaraju na svjetlost – fotoreceptore. Degenerativne bolesti mrežnice mogu uzrokovati sljepoću.

Grožđe je puno vitamina C i K te beta-karotena, koji pomažu organizmu da se riješi slobodnih radikala. Istraživanja na Sveučilištu u Glasgovu pokazala su antioksidativne dobrobiti pijenja soka ljubičastog grožđa – reduciraju rizik od srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti.

Studije također pokazuju da ovo voće može spriječiti stvaranje masnih naslaga jer sadrži resveratrol koji se može naći i u borovnicama, jagodama, kupinama i jabukama, a pomaže i pri izgaranju kalorija.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>