SUBNOR HADŽIĆA 5. APRIL SLAVI KAO DAN OPĆINE – CVIJEĆE NA SVA SPOMEN-OBILJEŽJA

Published On 5. April 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Prije  rata  5. april slavio se kao Dan oslobođenja Hadžića. Ovaj datum svake godine obilježava  udruženje  SUB NOR-a  Hadžići. Na  partizanska  spomen – obilježja položi se cvijeće i na prigodan način oda počast poginulim borcima.

Tom prilikom članovi udruženja   cvijeće obavezno   polože i na spomen-  obilježje posljednjeg obranbeno-oslobodilačkog rata i  šehidska mezarja.Time se još jednom prisjete hrabrih  heroja koji su  dali  živote za oslobođenje zemlje.

 SAMO U DI”BJELAŠNICA” I GP”INGRAP” RADILO 1.200 RADNIKA

Većina članova  danas su se sa  sjetom  prisjetili nekadašnjih vremena kada su se otvarala nova postrojenja, gradile hale, tvornice, zapošljavala nova radna snaga.Sada se to  nekim čini čudnim, ali najveći broj svršenih srednjoškolaca i studenata  po završetku školovanja imala  bi radna mjesta. Samo u Drvnoj industriji „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“ radilo je oko 1.200 radnika.Pretežno su to bila radnička zanimanja.

Peti april, Dan oslobođenja ,obilježavao bi  se u svim mjesnim zajednicama.Organizovala bi se općinska liga u malom nogometu, koja bi trajala sve do kasne jeseni.Bile su tu i brojne kulturne i druge manifestacije.

Prije rata Hadžići su po  razvijenosti i broju  zaposlenih  bili na desetom mjestu u BiH.Razvoju privrede dat je  prioritetan značaj.Po razvoju poljoprivredu  Hadžići su godinama  bili vodeća općina u  Kantonu Sarajevo.

Najveći dio XIV Zimskih olimpijskih igara, najveće sportske manifestacije na svijetu, održan je na području hadžićke općine, na Igmanu i Bjelašnici…

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *