VAŽNO Vitamini i minerali : Zelene školjke – novi izvor omega-3

Published On 6. April 2018. | By saliha | Magazin

Bolesti zglobova i sistema za kretanje najčešće su bolesti današnjeg svijeta. U njihovom nastanku dominira upalni proces koji može biti izoliran ili udružen s degenerativnim, metaboličkim ili autoimunim promjenama u tkivu. Te su bolesti često hroničnog toka.

Naučnici širom svijeta nastoje pronaći prirodni put i način sprečavanja njihovog nastanka, ublažavanja simptoma i poboljšanja terapijskih metoda liječenja.

Tako su u Australiji, Novom Zelandu, Japanu, Koreji i pojedinim evropskim zemljama ispitivali učinak ulja zelenih školjki i dokazali da se može koristiti u terapiji upalnih procesa.

 Omega-3 je zapravo vitamin F

Zelene školjke (lat. Perna canaliculus) već stoljećima su svaki dan lovili i jeli Maori (starosjedioci na Novom Zelandu) koji su kao tradicionalni ribari bili okrenuti moru i vađenju školjki.

Ostatak svijeta uočio je da Maori ribari rijetko imaju problema s gihtom, za razliku od njihovih potomaka koji žive savremenim načinom života u velikim gradovima i čija se prehrana znatno razlikuje od tradicionalne koja je okrenuta prirodnim izvorima i hrani iz mora.

Zelene školjke žive u čistim vodama sjevernog dijela Novog Zelanda. Oblikom nalikuju jadranskim dagnjama, a razlikuju se po tome što imaju zeleni rub i svijetlosmeđu boju pa se još nazivaju i zelenousne školjke.

Mogu dostići dužinu i više od 10 centimetara. Ono što ih razlikuje od ostalih vrsta školjki je njihov biohemijski sastav. Naime, zelene školjke sadrže višestruko nezasićene masne kiseline (omega-3), aminokiseline, enzime, minerale, vitamine i elemente u tragovima u omjeru koji je važan za sprečavanje razvoja upale te zdravlje hrskavice i vezivnog tkiva.

Omega-3 višestruko nezasićene masne kiseline (alfa-linolenska – ALA, eikozapentanoična – EPA i dokozaheksaenoična – DHA kiselina), koje još nazivamo i vitamin F, esencijalne su za ljudsko zdravlje, a s obzirom na to da ih naš organizam ne može sam proizvesti, moramo ih unositi putem hrane ili dodataka prehrani.

Zaštita srca i krvnih žila

Sastavni su dio svih ćelija u tijelu (ugrađuju se u ćelijske membrane), a važne su i u procesima obnove i stvaranja novih ćelija. Mogu biti životinjskog i biljnog porijekla.

Dobar izvor biljnih omega-3 masnih kiselina su laneno sjeme i laneno ulje, chia sjemenke, orašasti plodovi (orasi, lješnjaci, bademi), avokado, acai bobice i prah i slično.

Omega-3 polazišna su tvar za sintezu i ravnotežu prostaglandina (tvari koje još nazivamo tkivni hormoni) važnih za zdravlje kardiovaskularnog, nervnog, imunosnog i endokrinog sistema.

Poput imunoglobulina, postoji i više razreda prostaglandina. Najviše je proučavan njihov doprinos zdravlju srca i krvnih žila, posebno zato što pomažu u regulaciji povišenog krvnog pritiska, holesterola i triglicerida, smanjuju mogućnost nastanka krvnog ugruška, usporavaju razvoj ateroskleroze i sl.

Stanovništvo koje se tradicionalno više hrani ribom i plodovima mora općenito ima znatno manju učestalost kardiovaskularnih bolesti. Najbolji primjer su Eskimi, koji se hrane ribom i tuljanovim mesom, zbog čega su kod njih omega-3 znatno više zastupljene u prehrani nego kod, recimo, stanovništva srednje Evrope, i koji jedva da poznaju te bolesti.

Slično je i sa stanovništvom Islanda, Japana i drugih otočnih i poluotočnih zemalja gdje su u prehrani tradicionalno znatno više zastupljeni riba i plodovi mora.

Učinci specifične kombinacije masnih kiselina

Do sada smo najčešće isticali hladnovodnu ribu (losos, haringu i bakalar) kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina. No, sadrži ih i “domaća” vrsta ribe, kao što su tuna, divlja pastrva i srdele. Ta riba pliva u većim dubinama gdje je i veća bioraznolikost i ima više fitoplanktona iz kojih nastaju te masne kiseline u tkivu ribe.

Aktivna supstancija u ulju zelenih školjki sastavljena je od oko 30 različitih omega-3 masnih kiselina. Ta kombinacija masnih kiselina vezana u fosfolipidnoj formi spr ečava biohemijske mehanizme nastanka upalnih procesa, prije svega nastajanje leukotrijena B4 koji sudjeluju u razvoju upale. To je i razlog što se nakon višemjesečnog uzimanja uljnog ekstrakta zelenih školjki kod osoba s upalnim promjenama koštano-zglobnog sistema smanjuje jutarnja ukočenost, otok i bolovi u zglobovima.

Ulje za tretman gihta

Istraživanje provedeno u Poljskoj 2013. godine pokazalo je dobar učinak kod pacijenata s gihtom. Tokom 12 sedmica praćeno je 56 pacijenata koji su bili podijeljeni u dvije grupe.

Pola ispitanika dobilo je ulje zelene školjke, a pola riblje ulje. Na kraju istraživanja osobe koje su tretirane uljem zelenih školjki imale su bolju pokretljivost i nisu imale potrebu uzimati sredstva protiv bolova ili je potreba bila smanjena i nisu imale nuspojave.

Pozitivni učinci u samoj kliničkoj slici bili su praćeni i smanjenjem nivoa mokraćne kiseline u krvi. To istraživanje, objavljeno u časopisu Sund-forskning.dk, dalo je ohrabrujuće rezultate s obzirom na to da se preparati na bazi ekstrakta zelenih školjki dobro podnose i štite želudac, dok standardni nesteroidni antireumatici kod nekih pacijenata mogu izazvati probavne probleme i ne savjetuju se osobama s upalom sluznice želuca ili ulkusnom bolešću.

Lijek i za alergijsku astmu

Leukotrijen B4 je kao dugodjelujući medijator upale odgovoran i u patofiziologiji nastanka alergijske astme, tako da je astma druga bolest na čije simptome ulje zelenih školjki ima pozitivan učinak.

Dvostruko slijepo, placebo kontrolirano kliničko istraživanje, provedeno na Novom Zelandu u trajanju od osam nedjelja na 46 pacijenata oboljelih od alergijske astme pokazalo je da se kod njih broj napada smanjio, simptomi ublažili, a kvalitet života poboljšao.

Provedene su i kliničke studije s ciljem provjere kako djeca s astmom podnose ekstrakt školjki. Tokom četiri mjeseca djeca su dobivala ili placebo ili ulje školjki. Nuspojava nije bilo, a simptomi, kao što su kašalj, teško disanje, nedostatak daha i pritisak u prsima, su se smanjili, kao i općenito broj napada.

Sve je više znanstvenih istraživanja koja govore da će se omega-3 masne kiseline iz novih izvora u budućnosti koristiti u liječenju astme, što potvrđuju i najnovija stručna medicinska ispitivanja u pojedinim skandinavskim zemljama.

Ulje bez pesticida, herbicida i teških metala

Ulje zelenih školjki u obliku ekstrakta dobiva se iz zrelih školjki kada one dosegnu oko 10 centimetara duljine jer je tada sadržaj aktivnih supstancija najveći.

Specijalne metode proizvodnje i stabilizacije aktivnih tvari i kvalitet ulja kontinuirano se provjeravaju, što se posebno odnosi na odsustvo pesticida, herbicida i teških metala.

Zbog toga se školjke izlovljavaju isključivo u njihovom prirodnom staništu u području kristalno čistog mora (Marlborough Sound) na sjevernome dijelu Novog Zelanda.

Avaz.ba

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *