HADŽIĆI Obilježena godišnjica Košćanske bitke: Spasili jedinu komunikaciju za Sarajevo

Objavljeno 28. April 2018. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 Veliki heroji nadjačali tenkove, transportere i druge grdosije. Košćanska bitka iznjedrila 11 Zlatnih ljiljana

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen- obilježju  danas je   obilježena  godišnjica  Košćanske bitke. Svojim dolaskom manifstaciju su uveličani planinari , izviđači i mladi,koji su išli u pohod stazama boraca Armije RBiH, koji su uspjeli zaustaviti ofanzivu agresora pod rukovodstvom ratnog zločinca Ratka Mladića.

SRCE JAČE OD ČELIKA

-Na nas su krenuli tenkovima i transporterima. No, to im nije pošlo za rukom, jer je hrabro srce uspjelo pobijediti čelične grdosije, rekao je između ostalog  Sead Vreto, kamandant četvrtog bataljona Devete brdske brigade, evocirajuću uspomene na dane odbrane Košćana.

On je naglasio  da je agresor  više puta pokušao napad, ali 18. aprila  1993.bio je najjači.Koliko su tada pretrpjeli gubitaka i kakav je bio  poraz  govori i činjenica da poslije toga više nikada nisu pokušali  izvršiti bilo kakvu ofanzivu na Košćan.

Zauzimanjem ove strateške kote agresor je htio  presjeći put za Sarajevo, tada jedinu komunikaciju s glavnim gradom.

NAROD UZ BORCE

U tim  bitkama borce su podršali mještani Košćana,

-Svak je na svom način  dao doprinos u odbrani .Narod i borci bili su jedno,kazao je Rasim Bećirević, čija je kuća bila na prvoj borbenoj liniji.

 

RAMIĆ:BORCI MORAJU BITI U PRVOM PLANU

Kakva je bila bitka na Košćanu, koliko junaštvo naših heroja, govori i činjenica da su borci  Košćanske bitke dobili čak 11 Zlatnih ljiljana, najveće vojničko priznanja.

 - Očito je da su ovu akciju dugo pripremali, jer zauzimanje ove strateške kote i presjecanje jedine komunikacije za Sarajevo, glavni grad BiH bio bi u poptunom obruču.Međutim, baš u toj velikoj ofanzivi  potučeni  su do nogu.Zahvaljujući našim herojima.Hrabro  su jurišali, išli na tenkove, uništavali ih.Međutim, ti borci, na žalost, danas su u drugom planu.To je tužno i žalosno.Preko  udruženja borimo se da stvorimo jednu jaku boračku organizaciju.Pojedincima to nije u interesu, jer bi time izgubili svoje pozicije.U prvom planu moraju biti borci, kaže Ferid Ramić, koji je bio  komandira čete Trećeg bataljona .

Građani  su nam kazali  da bi se Košćanska bitka trebala održavati 18 aprila, na dan velike pobjede,ili na dan prve subote nakon tog datuma, a ne čak deset dana kasnije.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>