873x400 (2)

ISTRAŽIVANJA Hormon štitnjače – rizik za srce

Objavljeno 6. May 2018. | Autor: saliha | Magazin

 

Nalazi holandskih naučnika pokazuju da je povećana prisutnost slobodnog hormona štitnjače (fT4) kod osoba srednje i starije životne dobi povezana s većim rizikom za bolesti srca. Posebno je povećan rizik za stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila, naglašavaju istraživači sa univerziteta “Erasmus” u Rotterdamu.

Kod osoba s previsokom koncentracijom fT4 je zabilježen prosječno 87 posto veći rizik za srčani ili moždani udar te dvostruko veći rizik za posljedičnu smrt.

Ovaj hormon u normalnim okolnostima pomaže u kontroli potrošnje energije u organizmu, a u ranijim istraživanjima je njegova pretjerana proizvodnja povezivana s povećanjem rizika za krvne ugruške.

Nove rezultate je objavio naučni časopis Circulation Research, a prikupljeni su na uzorku od oko 9400 ispitanika prosječne dobi 65 godina.

 Avaz.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>