1005x635 (1)

Protestni štrajk učitelja i nastavnika u Kantonu Sarajevo 8. maja

Objavljeno 6. May 2018. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Vijesti

 

Pod motom “Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja“, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i Sindikat srednjeg obrazovanja, nauke i kulture KS 8. maja organizira protestni skup i štrajk upozorenja od 12 do 14 sati – najavljeno je danas na pres-konferenciji ovih sindikata. 

Okupljanje učesnika protesta počinje kod Vječne vatre, a zatim će krenuti mirnom šetnjom ulicom Maršala Tita. Na Trgu djece Sarajeva odat će počast djeci koja su stradala u ratu, a potom će učesnici krenuti prema Vladi Kantona Sarajevo.

 Želimo da ukažemo na loše obrazovanje, a naši zahtjevi su – ukinuti veliku administraciju, da se iz obrazovnog sistema izbace nepotrebni sadržaji, da se provede kurikularna reforma, da se potpuno zaustave mjere štednje i donesu pedagoški standardi koji će biti osnova za kvalitetan obrazovni sistem i kvalitetnu nastavu – izjavio je predsjednik Sindikata OOO KS Saudin Sivro.

Navodi kako je administracija ogromna i učitelji i djeca ne žele birokratizaciju te da je potrebna reforma u kojoj će djeca učiti što će im biti potrebno u životu. Stoga je neophodno da se, kako je dodao, iz obrazovnog sistema izbace nepotrebni sadržaji. Zatraženo je i ukidanje mjere štednje koje idu preko leđa učenika i radnika.

- Tražimo smanjenje broja učenika u odjeljenjima s maksimalnih 32 na 26, i to od sljedeće školske godine. Tražimo da se koriguju nastavne norme, da se nastavnici rasterete administrativnih poslova i da se poštuju kolektivni ugovori – poručio je Sivro.

Avaz.ba

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>