REAKCIJE SDP: Otpuštanje radnika FDS-a posljedica je kriminalne privatizacije provedene u režiji Vlade FBiH

Published On 8. June 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Najava otpuštanja 218 radnika Fabrike duhana Sarajevo posljedica je kriminalne privatizacije ove firme, koju je provela aktuelna Vlada Federacije BiH, upozoravaju iz SDP-a.

– Vlada je državni kapital u FDS-u prodala firmi sa dva zaposlena radnika, koja čak nema ni internet stranicu, a ta je firma preprodala proizvodni dio FDS-a, kompaniji British American Tobaco.

Sve druge nekretnine i udjeli FDS-a u ogromnom broju kompanija ostali su u posjedu fantomske firme sa dva zaposlenika i njihovih lokalnih pokrovitelja.

Cijenu svega danas plaćaju radnici FDS-a, kao što su cijenu niza sličnih privatizacijskih pljački platile hiljade drugih radnika u BiH.

To nije moralo biti tako da je Parlament FBiH prije dvije godine prihvatio zaključak SDP-a da se obustave sve privatizacije u FBiH do usvajanja novog Zakona o privatizaciji, što je odbila aktuelna vlast.

Također, tada je vladajuća koalicija u FBiH odbila i prijedlog SDP-a da se zatraži da Finansijska policija izvrši kontrolu poslovanja FDS-a.

Tražimo od Vlade FBiH da se uključi u rješavanje ovog problema i pokuša zaustaviti otpuštanje radnika i skoro izvjesno gašenje proizvodnje u FDS-u.

Pozivamo tužilaštva u BiH da konačno reagiraju i zaustave ovu pljačku, te da konačno postupe prema nizu krivičnih prijava koje su podnesene zbog dešavanja u i u vezi sa FDS-om, a među kojim su i krivične prijave koje je podnosio SDP – saopćeno je iz SDP-a.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *