DAN ŠEHIDA: Sjećanje na najbolje sinove Hadžića i BiH

Objavljeno 16. June 2018. | Autor: saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Na području Hadžićke općine danas su posjećena sva šehidska mezarja i spomen- obilježja.Položeno je cvijeće, pručena Fatiha i Jasin.Drugog dana Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini tradicionalno se obilježava Dan šehida, u znak sjećanja  na sve one koji su dali živote braneći  domovinu.

 Centrali skup održan je u Karhimanima u Pazariću, najvećem šehidskom mezarju na području Općine Hadžići.Tu se nalazi i spomen soba Devete brdske brigade.

Veliki broj prisutnih danas su je posjetili, vidjeli eksponate  s čime se krenulo u odbrani domovine.Koliko je trebalo biti srce, kakva hrabrosti i patriotizam, da bi se pobjedili tenkovi, transporteri i druge moćne oklopne grdosije.

 ZAŠTO SE ISKRIVLJUJE  HISTORIJA?

  I nakon 26 godina još uvijek se traži  88 „nestalih“ Hadžićana. Mada se zna  da nisu nestali.Ovi šehidi umirali su od premlaćivanja,na  kopanju rovova, na prvim borbenim linijama, ubijani u živom štitu… Najviše njih u jednom danu mučki je ubijeno u kasarni „Slaviša Vajner- Čiča „ u Lukavici. Čak 46 zatočenika umrlo je od batina u najvećim mukama.

Međutim, nadležnih još ni do danas nisu podnijeli tužbu protiv odgovornih za mnoge zločine.

 Logoraši  koji su na najbrutalniji način   ubijeni  na prvoj borbenoj liniji, umirali od ranjavanja na prinudnom radu, premlaćivanja u logorima ,u knjizi Vahida Avađuza “Svjedoci istine“ ,koju je izdala Općina Hadžići  piše da su poginuli, nestali… da nisu ubijani.. Zašto se iskrivljuje historija?

Knjiga koja je finansirana iz Budžeta općine, koja je plaćena sredstvima građana, brani zločine s druge strane.Zar to nije čudno i žalosno.

11 godina građani traže da se sve greške isprave, štampa nova, ali ni do danas to nije učinjeno. Samo je Mujo Ibrica, putem vijećničkog pitanja, četiri puta tražio da  se greške isprave.Pitao je nadležne  zašto je Općina Hadžići odbila pomoći pri štampanju knjige Remzije Balića, „Šest logora pakla“,koja je i prema mišljenju Instituta za istraživaje zločina i Međunardodnog prava Unvrziteta u Sarajevu  od velikog značaja i za Grad Sarajevo. Koja govori kako su i na koji način logoraši ubijani na prvoj borbenoj liniji, u živom štitu, na prinudnom radu…

Nadležni ne samo da nisu podržali knjigu Remzije Balića o zločinima nad stanovništvom Hadžića, nego su ga čak drastično kaznili

Pošto nije htjeo predati rukupis knjige, kako je pisalo u anonimnim pismima,a što je javno govorio odmah po izdavanju,  prijetnje su se vrlo brzo počele ostvarivati.Iste godine  po izdavanju knjige,i naredne  dobija negativnu ocjenu, suspendovan mu je pravilnik opisa poslova i radnih zadataka, jedinom  u zgradi Općine isključen internet, a prebačen je i na drugo radno mjesto izvan zgrade Općine,u MZ Tarčin,  što je također bila jedna od prijetnji.

ZATO TUŽBA NIJE PODNESENA?

 Mnogo je čudnih odluka, na koje će se jednog dana morati dati odgovor.Dok se za “udruženi zločinački poduhvat “danas sudi osmorici nevinih  Hadžićana, nadležni  u općini Hadžići nisu podnjeli  tužbu protiv čenika tkz. Srpske općine Hadžići, protiv komandanta kasarne Lukavica, gdje je u jednom danu od premlaćivanja umrlo 46 logoraša, za čijim skeletima se  i danas traga.

Danas se sudi nevinim ljudima, dok zločinci mirno šetaju.

 Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 23. januara 1995. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>