Sastavci kod Tarčina :Odata počast velikim borcima i komandantima ARBiH

Published On 20. June 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

U stranim medijima Armija BiH nazivana je čudom Bosanskog otpora.Njihove akcije i pobjede bile su za udžbenike, za izučavanje. Iako slabo naoružani pobjedili su   tehički daleko nadmoćnijeg neprijatelja.I kada su se dva agresora udružili, i sa Hrvatske i Srpske strane,  opet su bili nadjačani, pobjeđeni, potučeni do nogu.

Snaga armije BiH bila je u srcu, junaštvu,znali su da brane porodicu, ognjište, svoju zemlju – BiH.

Ovi su dolazili iz Hrvatske i Srbije.Specijalci, elitne jedinice.I opet nisu mogli.

Istina, veliki broj   naših heroja položili su živote  za današnju slobodu , ostali na vječnoj straži da se  govori o tim velikim junacima, Bosanskim gazijama, koji su jurišala na tenkove, transportere, čelične grdosije…

Počast

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje u Sastavcima kod Tarčina u općini Hadžići, učenjem Fatihe i minutom šutnje, danas  je u prisustvu rodbine i prijatelja, saboraca, delegacije ministarstva za boračka pitanja  KS na čelu sa ministrom Muharemom Fišom, predstavnika Općine i Koordinacijonog odbora boračkih udruženja,  obilježena godišnjica pogibije pripadnika Devete brdske brigade i MUP- a RBiH.

Neustrašivi heroji

Počast je odata proslavljenim borcima – komandantima ARBiH Zahiru Kariću – Belom, Suadu Mehmediću – Sudi, Sretenu Lojanici – Sreti, Adnanu Turčinoviću – Adi i Ismetu Šariću.

Tom prilikom prisutni su se još jednom prisjetili lika i djela ovih, ali i drugih heroja hadžićke Općine, koji su na samom početku agresije s puškom u ruci stali na branik slobode.

Ispred Devete brdske brigade govorio je komandant  bataljona Ejub Hujić. 

– U borbama vođenim sa  bojovnicima HVO 20. juna 1993. godine poginuli su proslavljeni borci. Bili su veliki ljudi, patrioti, neustrašivi heroji, koje nikada ne smijemo zaboraviti, naglasio je Hujić.

Nakon Sastavaka, prisutni su otišli na šehidsko mezarje Karhimani u Pazarić, gdje je proučena Fatiha i položeno cvijeće.

U sklopu šehidskog mezarja nalazi se i spomen-soba, u kojoj se govori o herojskom otporu boraca Devete brdske brigade, oslikava njen ratni put i velike pobjede.

Mnogi od bivših pripadnika sa sobom su poveli djecu i unuke i govorili im o velikim borbama i pobjedama protiv agresora.

Počast “Zlatnom ljiljanu” Sretenu Lojanici Sreti

Na kraju, cvijeće je položeno i na groblje Dub, gdje je minutom šutnje, odata počast Zlatnom ljiljanu Sretenu Lojanici Sreti, velikom borcu i heroju Armije R BiH.

U Armiji  BiH bili su pripadnci svih naroda.I to je ta velika snaga koja je išla do pobjede.Oni su svojim životima branili domovinu.

Zašto ulice, škole… ne nose imena heroja

Trebamo se zapitati šta smo  danas, umjesto šupljih priča, učinili da  mlade generacije trajno pamte ta imena.Zašto  su Hadžiči, kako je  to rekao ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, jedina općina u BiH gdje niti jedna škola, ulica niti bilo koja druga ustanova ne nosi ime po nekom od velikih heroja.

Zašto po tom pitanju ništa nisu učinila mnogobrojna boračka udruženja, kojih ima , kako je to rekao jedan građanin u otvoreno pismu,   više nego mjeseci u godini.

Očito je da oni više rade za vlast, svoje političke partije, umjesto da se bore za borce.Zato  se danas vodi mukotrpna bitka  da se sva ta udruženja skinu sa  budžetskih jasli, da se formira  jedinstveno boračko udruženje.

 Vjerovatno će tada, umjesto vlasti i političkih partija  više raditi za prava boraca. Da će Hadžići konačn  dobiti ulice, škole i druge  ustanove po  našim herojima, što je to trebalo učiniti mnogo godina ranije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *