ŠOKANTNO Tužba za zločine nije podnesena: Samo u MZ Donji Hadžići ubijeno 68 mještana, a još uvijek se traga za 41 „ nestalim“

Published On 30. June 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 U mjesnoj zajednici Donji Hadžići na mučki način ubijeno je 68 mještana.Po stradanju i ubijanju  posebno se izdvajaju Musići. U ovom mjestu lakše ranjenog  Ismeta Musića živog su zapalili. U knjizi „ Šest logora pakla“ autora Remzije Balića, koju Općina Hadžići nije podržala, i za koju je dobivao prijetnje da je ne smije objaviti, i ako to učini da će osjećati  posljedice do kraja života, svjedok ovog događaja Hamid Musić  između ostalog    je napisao.

PALILI ŽIVE LJUDE

 -„Desetog juna 1992. godine četnici su zapalili selo Musići.Sve do jedne kuće.Tog dana ranili  su Ismeta Musića.Utjerali su ga u kuću Suada Musića i zapalili živog i kuću.Sahranio sam ga poslije četiri dana.Sakrio sam se u ćumez, gdje četnici nisu obraćali pažnju.Tako sam ostao živ.Da su me našli i mene bi zapalili….“

I danas pod rubrikom „nestali“, samo u ovoj mjesnoj zajednici vodi se 41 mještanin .Mada nisu nestali već mučki ubijeni. Za ove i druge zločine na području Općine Hadžići niko nije ni odgovarao.Nadležni čak ni tužbu nisu podnijeli. I poslije toliko godina.

Zar to nije i tužno i žalosno!

KOME SMETA ISTINA?

U knjizi Vahida Alađuza, „Svjedoci istine“, koju je izdala Općina Hadžići, nešto sasvim drugo od Balićeve knjige „Šest logora pakla“.U pomenutoj knjizi piše da je Ismet Musić poginuo 10.6.1992. godine u Ušivaku.A čovjek živ zapaljen.Najteža vrsta  zločina. Zašto se sakrivaju  činjenice, kome smeta istina?

 KAZNA UMJESTO NAGRADE

 Zašto  umjesto priznanja i  nagrade takav odnos  prema autoru knjige Remziji Baliću?

Zašto Općina Hadžići nije htjela da podruži pomenutu knjigu?Zašto je premješten na drugo radno mjesto, u mjesnu zajednicu  Tarčin? Zašto je te iste godine, po objavljivanju knjige, dobio negativnu ocjenu, a za tu istu godinu imao čak povećanje plaće od pet odsto za uspješan rad u proteklom periodu. Zašto  je istjeran s posla…. Zašto je dobivao prijetnje da knjigu ne smije objaviti ?Kome i zašto smeta istina?

Zašto za mnoge zločine ni do danas  nadležni u Općini Hadžići tužbu i nisu podnijeli…

CVIJEĆE,FATIHA…

 

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i Jassina na spomen-obilježje u Donjim Hadžićima  obilježena  je 26. godišnjica stradanja mještana ove mjesne zajednice. Pored porodica ubijenih i „nestalih“ cvijeće su položili predstavnici Općine i boračke organizacije.

  U JEDNOM DANU U LUKAVICI  MUČKI UBIJENO  46 LOGORAŠA

 Mnogi od  mještana Donjih Hadžića  iz svojih kuća  odvedene su i u logore, odakle se nikada nisu vratili.Samo u kasarni „ Slaviša Vajner Čiča „ u Lukavici, u jednom danu,pred očimo oko 300 logoraša  na svirep način od batina je umrlo  46 zatočenika.Mada se zna kada se to desilo, ko je bio komandant kasarne i sve druge činjenice,  još ni do danas se ne zna gdje su kosti ubijenih Hadžićana.  

Od 68 svirepo ubijenih mještana Donjih Hadžića, čija su imena uklesana na spomen-obilježje,najviše ih je stradalo 30.juna 1992. godine. I poslije toliko godina njih 41  i danas se, na žalost,  vode pod rubrikom „ nestali“.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *