5.JULA PRESUDA:Hoće li nevini Hadžićani biti oslobođeni, ili će platiti nečije račune

Published On 4. July 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

U Sudu BiH, u četvrtak, 5. jula,biti će izrečena presuda za osmoricu bivših političkih, vojnih i policijskih rukovodilaca Općine Hadžići.

 Doktora Mustafu Đelilovića,tada direktora  Federalnog zavoda za poljoprivredu, Fadila Čovića,Mirsada Šabića, Nezira Kazića,Bećira Hujića,Halida Čovića,Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera, po nalogu  Tužilaštva BiH, pripadnici Agencije za  istragu i zaštitu (SIPA) uhapsili su  22. novembra 2011. godine.U zatvoru su odležali godina dana, a onda su pušteni da se brani sa slobode.

Ljudi samo branili narod od pokolja.Ovdje žrtva odgovara, dok su krivci na slobodi, i mirno se šetaju.

 TUŽBA NIJE PODNESENA,MUČKI UBIJENO VIŠE OD 250 BOŠNJAKA

 S druga strane, i poslije 26 godina od agresije niko od čelnika tkz. Srpske općine Hadžići za mnogobrojne zločine  nije ni odgovarao. Iako  je više od 250 Bošnjaka s područja Hadžića ubijeno na najbrutalniji način.

 Zvuči za nevjerovati, ali i poslije toliko godina nadležni u Općini  Hadžići   tužbu   nisu  ni podnijeli. Po hiljadu puta ZAŠTO?

U Musićima palili žive ljude poput Ismeta Musića. Samo u MZ Donji Hadžići ubijeno 68 mještana, a  još uvijek  se traga za 41 „ nestalim“.I poslije 26 godina od agresije.

Logoraši ubijani u živom štitu, na prvim borbenim linijama, na prinudnom radu…

U kasarni  Lukavica u jednom danu, na najbrutalniji način ubijeno 46 logoraša. Lukavica se prolamala od jauka i krikova.

Ni protiv komandanta kasarne optužnica nije  podnesena. I opet isto pitanje – ZAŠTO?

 HOĆE LI NEKO ODGOVARATI?

Od zločina je prošlo 26 godina.Šta su radili nadležni u Općini Hadžići.Šta je radila Komisija za historiju, koja je na Budžetu Općine i čiji jedan član ima mjesečna primanja.Podnosili bi bar jednom godišnje izvještaj o radu?Šta su uradili po tužbi?

Šta je uradila Služba za boračka pitanja i drugi nadležni organi. Imaju visoka primanja, a tužba nije podnesena.

Šta su radile tolike boračke organizacije, a ima ih, kao što je rekao jedan građanin  u otvorenom pismu upućenom medijima više nego mjeseci  u godini. I oni su na budžetskim jaslama. Jesu li mogli bar pokrenuti to pitanje ?

Mogli bi još dosta toga  nabrajati.

Ali, nema koristi.Ti isti sutra će vam reći da je neko drugi krivac.Prosipati šuplju priču.Sve će dati samo da oni nisu krivi. Svi će biti krivi osim njih. Za sve oni imaju opravdanje…

OPĆINA IZDALA KNJIGU KOJU HVALI DRUGA STRANA I ISTU POSLALI U HAG

 Čak 11 godina vodi se bitka da se kardinalne greške iz knjige „Svjedoci istine“ isprave i štampa nova.Tu knjigu hvali druga strana i kao dokaz poslali je čak u Hag, jer govori, kako kažu, da Srbi nisu činili zločine, da nije bilo logora, ubijanja, mučenja.Po toj istoj knjizi logoraši su nestali, poginuli…Ta ista knjiga bila je najbolja odbrana prilikom suđenja Radi Veselinoviću.

Ni  poslije toga geške nisu ispravljene i štampana nova.Sutra možete izdati koliko god hoćete knjiga, ali oni će se uvijek pozivati na tu.Zar je bilo teško ispraviti greške i štampati drugu.Zar je to bilo teško uraditi? Zašto se sve čini da to toga ne dođe? Zar to nije i više nego čudno.

 I ovog puta prenosimo razgovor koji se vodio u emisji na  radija u RS, nakon izdavanja knjige Vahida Alađuza „Svjedoci istine“, koju je izdala Općina Hadžići.Hvalili su se tom  knjigom.Kazali su kako se za zločine u ,kako kažu,  građanskom ratu,sudi samo njihovim ljudima, kako  je međunarodna zajednica protiv njih, kako se lažno svijedoči, a pomenuta knjiga govori  sve suprotno.

 EVO VAM KNJIGA OPĆINE HADŽIĆI, „OVO JE ISTINA,ČESTITAMO POŠTENIM LJUDIMA“

 „ Evo vam knjiga „Svjedoci istine“, koja je izdala Općina Hadžići, u kojoj piše sve suprotno od onog što se svjedočilo Momčilu Krajnišniku u Hagu.Ovdje piše da su svi poginuli kao pripadnici TO,znači  s puškom u ruci. Nisu u logorima, kako se lažno svjedoči.U Lukavici je  poginulo, a ne kako  su  kazali i lažno svjedočili , da je u logoru ubijeno više od 40 Hadžićana. A vidite oni sami kazuju istinu,  da su  poginuli, ili jednostavno, kako kažu, nestali.Nisu to pisali Srbi pa da kažu napisali neistinu. Iza autora knjige  stoji Općina Hadžići, vojna lica, boračke organizacije i druge institucije, i kako sami kažu napisali su istinu. Hvali im na tome.To je put za  pomirenje…Da su kao pripadnike TO doveli u  Lukavicu, ili kako su lažno svjedočili u logor, da su tu ubijeni, mučeni,nestali, da se činio zločin, kako lažno svijedoče, mislite da to  oni nebi napisali .Sada od nastraže gdje su oko 40 ljudi, a sami njihovi u knjizi napisali da su nestali i poginuli, da nisu bili u logoru. Ovu knjiga već je poslana u Hag.Kamo sreća da su je  izdali prije presude Momčilu Krajišniku“…..

UPORNI MUJO IBRICA

 Samo vijećnik Mujo Ibrica u četiri navrata tražio je da se greške isprave i štampa nova. Sve u interesu, pravde, istine, građana Općine Hadžići. I tako 11 godina.

Posljednji put na sjednci Općinskog vijeća  29. marta 2018. godine.I neće ,kaže, više.Da je sve od sebe, a sve u interesu  građana koji su tražili ono  što je iznio putem vijećničkih pitanja i na drugi način.Šta su radili drugi vijećnici, udruženja?

ZAŠTO SE NE POŠTUJE ODLUKA OPĆINSKOG VIJEĆA

 I poslije ovog vijećničkog pitanja ništa neće biti promjenjeno.Mada je još ranije bio zaključak Općinskog vijeća da se greške isprave i štampa nova knjiga. Sada se za to traži i odobrenje udruženja porodica šehida.Zašto ? Zar to nije čudno.Općinsko vijeće je najveći organ vlasti. Udruženja su, kako je to sam rekao Ibrica pod budnim okom političkih partija.

-Uvjereniji sam od onog trenutka kada sam prije dva mjeseca ovdje govorio o jednom jako lošem događaju.Isticao sam kako je majka šehida  Čekrlije Eldara ležala tri debela sata ovdje pokrivena dekom.Mi smo drmali u Hadžićima sa Nihadom Kapetanović i ostalim učesnicima manifestacije.Udruženja, a ja sam ih sve kontaktirao, svi su to osudili u razgovoru sa mnom.Čak su to uradili i kolege vijećnici ovdje, da im sada ne govorim imena.Oni su mi nakon završetka sjednice vijeća čestaitali i rekli:Svaka ti čast za to“.Nije udruženje šehida i palih boraca to prokomentarisalo….

KNJIGU “ŠEST LOGORA PAKLA”, ISTINU O ZLOČINIMA, OPĆINA HADŽIĆI ODBILA POMOĆI

Mujo Ibrica je pitao zašto Općina Hadžići nije podržala knjigu i dokumentni film Remzije Balića „ Šest logora pakla“.

-Kontaktirao sam najodgovornije ljude iz Instituta za istraživanje zločina i međunardnog prava Unvrziteta Sarajevo koji tvrde  da su izdata djela od neprocjenljive vrijednosti za dokazivanje zločina na prostoru Općine Hadžići i prostorima grada Sarajeva, koji su od 1992.do 1995. godine bili pod kontrolom agresora“.

 Pošto je Općina Hadžići odbila pomoći u realizaciji izdavanje knjige Remzija Balić sve je to, u iznosu oko 30.000 KM, platio vlastitim sredstvima.

Na viječko pitanje Ibrice odgovoreno je:

„-Pojedinaci koji napišu knjigu  značajnu za historiju Općine, samo radi te činjenice, trebaju biti ponosni, jer su dali svoj doprinos na tom polju“.

 Zašto općina Hadžići odbija pomoći ta društvena djela, pitanje je na koje se traži odgovor.

Zašto i oni ne bi trebali biti ponosna da se sazna istina o zločinima, zašto odbijaju pomoći ?

Zato se danas ne treba čuditi što žrtva odgovara, a krivci šetaju.

Osmorica Hadžićana optuženi su za udruženi zločinački poduhvat, kao da su oni počeli rat.Optužnca poput čelnika Herceg-Bosne, srpskih generala..

KAZNA UMJESTO NAGRADE I PRIZNANJA

 Netreba se čuditi što je Balić dobivao prijetnje da knjigu ne smije objaviti, da će, ako to učini osjećati posljedice do kraja života, biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, biti istjeran s posla.

 Netreba se čuditi da su u tri  navrata Baliću krali dokumentaciju logoraša, i svaki put to je prijavljeno policiji.Prvi put 1999.godine. Tada je iz prostorije udruženja logoraša, pored dokumentacija nestala građa tek napisane knjige na 750 strana o logorima i logorašima.

U stan su mu provalili u julu 2005. godine, također kada je treba izdati novu knjigu.I ovdje su lopovi samo tražili dokumentaciju o logorima i dokazni materijal. Iz Istikal džamije u Sarajevu, 2013. godine, lopov je ukrao Balićevu  tažnu u kojoj je bio laptop, USB-ovi i DVD za novu knjigu.Na vidio snimku vidi se kako se Balić prati.Lopov je uhvaćen,i osuđen na šest mjeseci, ali nije pronađen ništa od dokumentacije  i novonapisane knjige.

Žalosno da što dana žrtva odgovora a krivci mirno šetaju.Žalosno je što tužba za mnoge  zločine na području općine Hadžići nije ni podnesena.Žalosno je što se sudi nevinim Hadžićanima.

Sve je trebalo biti suprotno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *