IVAN-SEDLO Obilježena godišnjica ustanka naroda BiH: Otkriveno obnovljeno spomen-obilježje

Published On 28. July 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Na Ivan sedlu bio i Slovenac Albin Pibernik,najmlađi učesnik Igmanskog marša

 

Savez antifašista i boraca NOR-a u Kantona Sarajevo i Udruženje antifašista i boraca NOR-a Hadžići obilježili su, danas na Ivan-sedlu 77. godišnjicu Ustanka naroda  BiH, 27. juli 1941. godine, kad je pružen prvi otpor okupatorima i domaćim izdajnicima.

I ovog puta   prisustvolalo je više hiljada građana.Došli su iz Mostara, Jablanice, Hadžića, Konjica,Sarajeva, Tuzle i drugih mjesta.

 VELIČANSTVENA SLIKA

Na Ivan – sedlu   bili  su  proleteri iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije.. Tu je i  bio Albin Pibernik, najmlađi učesnik Igmanskog marša, koji je predvodio delegaciju Slovenije.

 Na svečan način ministar  za boračka pitanja KS Muharem Fišo, za koga kažu da je najbolji ministar  i Fadil Šehić predsjednik SUBNOR-a Hadžići , otkrili su obnovljeno spomen- obilježje, koje je bilo srušeno usljed vremenskih nepogoda.

APLAUZI  ZA FIŠU

Kada je prije izvesnog vremena na ovom istom skupu ministar Fišo rekao da će se prilikom obilježavanja 27. jula 2018. godine  biti izgrađeno novo spomen – obilježje, da se sredstva moraju iznaći, da su heroji na prvom mjestu, malo je ko vjerovao da će obećanje biti ispunjeno. Zato i nije čudo što je danas na Ivan – sedlu od građana primio  veliki broj čestitki.

 U  znak zahvalnosti za sve što je učinio  na ovom i drugim poljima rada , predsjednik Skupštine SUBNOR-a Hadžići  Asim Turković uručio mu je zahvalnicu. Isto priznanje dobio je  i Suad Zijadić direktor memorijalnog  Fonda Kovači.

 Evocirane su uspomene iz dana NOB-a i odbrambeno-oslobodilačkog rata 92 – 95. godina, a ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo istakao je značaj BiH kao multietničke države i važnost da se u tom smjeru ide, bez obzira na stalna nastojanja na podjeli BiH i pokušaje da se onemogući razvoj države.   

-Dali smo obećanje da će se do ove godine  spomen-obilježje obnoviti  i  to obećanje sa zadovoljstvom je i  realizovano, kazao je Fišo.

Učesnicima obilježavanja obratio se i predsjednik UABNOR-a KS Ibrahim Čomić, pomoćnik načelnika Općine Hadžići Izet Koro, predsjednik UABNOR-a HNK Sead Đulić te predsjednik PL Hadžića Esad Muhibić.

Zanimljivo  obraćanje imao je Sead Đulić , koji je kazao da se ove godine mora desiti revolucija, jer je sadašnje stanje neizdrživo.  Pokradene su fabrike, uništena  radna mjesta, a za sve slabosti  sadašnja vlast zna samo da kritikuju druge. Ko, eto,  svi su krivi osim njih.Tako govore jer bolje i ne znaju raditi.Njima je cilj zadržati se što više na vlasti, steći što veću dobit, a to ostvaruju lažima i prevarama.

-Ovdje ne mislim da izlazimo na ulice i pravimo nerede. Revolucija se diže u oktobru, olovkom u ruci.Nacionalniste moramo skinuti sa vlasti.Oni su opljačkali narod, unazadili nas, dijele nas.U oktobru olovkom to moramo zauvijek prekinuti, uz velike aplauze govorio  je Đulić..

 

Danas se na Ivan -Sedlu pjevalo, igralo, okretali se janjci, teferičili.Ni loše vrijeme i kiša  koja je padalo jučer i danas  ujutro nije mogla omesti da više hiljada ljudi dođe na ovu legandarnu planinu, odakle su počele operacije za oslobođenje Sarajeva.

PIBERNIK:Fašizam nije pobjeđen

-Fašizam na žalost u Drugom svjetkom ratu nije pobjeđen. Danas vlast igra na nacionalnu kartu, a tu svi gube.Zatvorili  su se u torove.Njih nije briga za narod, oni gledaju svoje interese, kazao nam je Albin Pibernik, najmlađi učesnik Igmanskog marša, koji je na Ivan – sedlu izazvao  najveća pažnju prisustnih.Svi su željeli da ga pozdrave, i da se fotografišu s njim.

Asim Turković, predsjednik Skupštine SUBNOR-a Hadžići rekao nam je da je danas na Ivan -Sedlu veličanstvena  slika .

-Raduje me da je iz godine u godinu sve više prisutnih.To je znak  je ljudima dosta podjela, laži i beznađa, i da  žele promjene. Vjerujem u bolje sutra, rekao nam je Turković.

Pored spomen obilježja na Ivan- sedlu  delegacije su cvijeće  položili i na spomen-česmu na Ivan sedlu, zatim na spomen kosturnicu u Tarčinu, te na šehidskom spomeniku ispred  OŠ „Hilmi ef. Šarić“, poginulim borcima u posljednjem ratu  1992.-1995. godine.

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *