HADŽIĆI Međunarodni dan nestalih:Zašto tužbe nisu podnesene ?

Published On 30. August 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Iako su počinjeni veliki zločini tužba protiv čelnika tzv. „srpske općine Hadžići“ni poslije 26 godina nije podnesena, kao ni protiv komandanta kasarne u Lukavici, gdje je do smrti pretučeno čak 46 logoraša.

 U povodu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih  u Hadžićima su,simboličnim okupljanjem porodica nestalih posjetile nadležne  da se  sa područja ove općine,  još uvijek traži 86 „nestalih“.

Mada se zna da nisu nestali već mučki ubijeni na prinudom radu u logorima, kopajući rovove na prvim borbenim linijama, u živom štitu, umirali od premlaćivanja…  I pored mnogih zločina do sada   niko od čelnika tzv. Srpske općine Hadžići nije ni odgovarao.Zalosna je činjenica da nadležni u općini Hadžići i poslije 26 godina  tužbu nisu ni podnijeli.

SVE SE ZNA…..

Samo u jednom danu,u kasarni „Slaviša Vajner Čiča“ u Lukavici, pred očima oko 300 logoraša ove općine  do smrti su pretučena  46 zatočenika.Mada se zna ko ih je poslao u Lukavicu, kada, ko je bio komandant kasarne, ko ih je i kada ubio, i sve druge pojedinosti , ni tužba protiv komandanta kasarne u Lukavici  nije podnešena.

Da su je podnijeli, da mu se sudilo, odavno bi se znalo gdje su  kosti nevino ubijenih Hadžićana.Prije više godina bili bi sahranjeni, njihove porodice našle bi smiraj.

-To nas najviše bili.Koliki je bol za našim najmilijim,isto toliko je teško  saznanje da nadležni  tužbe nisu ni podnijele.To je tužno i žalosno, kaže nam jedan građanin, koji još uvijek traži kosti brata koje je ubijen u Lukavici sa 46 logoraša.

 Umjesto pisanje saopćenja i parola, kaže, nadležni su trebali podnijeti tužbu.

Zašto to do sada nije, i koliko je šteta pokazaće historije.

 NEVINIM SE SUDI, ZLOČINCI MIRNO ŠETAJU

 Oni koji su se branili danas ispadaju kao agresori,sudilo im se za udruženi zločinački poduhvat, u prvostenoj presudi osuđeni na čak 60 godina zatvora.

 Bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te opštine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.
Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora “Silos” Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora. Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika logora “Silos” Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa” u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u logosu “Silos” Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

TUŽBA NIJE PODNESENA, UBIJENO VIŠE OD 250 BOŠNJAKA

 S druga strane, i poslije 26 godina od agresije niko od čelnika tkz. Srpske općine Hadžići za mnogobrojne zločine, kao što smo rekli,  nije ni odgovarao. Iako  je više od 250 Bošnjaka s područja Hadžića ubijeno na najbrutalniji način.ZAŠTO?

 U Musićima palili žive ljude poput Ismeta Musića. Samo u MZ Donji Hadžići ubijeno 68 mještana, a u ovoj mjesnoj zajednici još uvijek  se traga za 41 „ nestalim“.

Logoraši ubijani u živom štitu, na prvim borbenim linijama, na prinudnom radu…

 S druge strane zločinci mirno šetaju i smiju se žrtvama.

 SAOPĆENJA I PAROLE UMJESTO TUŽBE

 Zar  nije čudno da se umjesto tužbe za mnoge zločine pišu parole zašto se ne sudi drugoj strani, a oni ni tužbu nisu ni podnijeli.Zar nije tužno kada pišu  da se drugoj strani  izriču izuzetno male kazne, a  Općina Hadžići izdala knjigu „Svjedoci istine“, koja brani zločine s druge strane.Oni koji su ubijeni na mučki način, umirali od premlaćivanja,  živ zapaljen u knjizi Vahida Alađuza piše da su nestali ili poginuli…Ova knjiga bila je najbolja odbrana Radi Veselinoviću, ova knjiga kao dokaz druga strana poslala u  Hag…

 KAZNA ZA ISTINU

 Remziji Baliću, koji je napisao knjigu „Šest logora pakla“, i uradio istoimeni dokumentarni film,koji je preveden i na engleski jezik, nadležni u općini Hadžići  ni sa markom nisu htjeli pomoći.Čovjek napisao  istinu o stradanju logoraša, civila, građana Hadžića, načinu ubijanja, mjestu zločina , i  ova djelu su, prema mišljenju Instituta za istraživanja zločina i Međunarodnog pravo Unvrziteta u Sarajevu  od neprocjenljice vrijednosti za dokazivanju zločina   na prostoru općine Hadžići i prostorima grada Sarajeva  koja su od 1992.-1995. godine bila pod kontrolom agresora.

Balić je čak  dobivao prijetnje ako  izda  knjigu da će snositi velike posljedice koje će osjećati do kraja života.Biti prebačen na drugo mjesto izvan zgrade općine,  izbačen s posla i više se tu, kako su pisali,    nikada  neće vratiti….

Osim dvije sve druge prijetnje brzo su realizovane. Čovjek napisao istinu,  za knjigu i dokumentarni filim iz svog džepa platio oko 30.000 KM i zato debelo kažnjen.

Općina Hadžići odbila podržati ova djela, koja su prema mišljenju načne institucije optužnica za zločine na području ove općine.ZAR NIJE I TUŽNO I ŽALOSNO!

KOME  I ZAŠTO U HADŽIĆIMA SMETA ISTINA ?

Zato se danas netreba čuditi da žrtva odgovara dok zločinci mirno šetaju. Ne treba se čuditi što se izjednačava žrtva i agresor….

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *