OV HADŽIĆI: U VIJEĆNIČKIM KLUPAMA PONOVO NAKON 9.AVGUSTA

Published On 25. October 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

Nakon 8. avgusta  31. oktobra, održati  će se sjednica Općinskog vijeća  Hadžići.Vijećnici koji su upamćena po donošenju odluke o povećanju plaća  općinskim funkcionerima, koji su i do sada imali najveća primanja na području općine,dok ,s druge strane  više  hiljada ljudi primaju socijalnu pomoć, i  jedva  preživljavaju.Jedan broj građana uspjeva preživjeti zahvaljujući javnoj kuhinju u Tarčinu, a broj interesanata za takvom vrstom pomoći  sve je veći.

JEDNO GOVORE,DRUGO RADE

Tim  istim  vijećnicima  to nije smetalo da  i sebi povećaju  paušal, koji je veći od primanja najvećeg broja penzionera.Iako mnogi rade u javnim ustanovama i preduzećima i imaju veoma dobru plaću.Pored toga sada dobivaju  i vijećnički paušal, zatim naknadu za rad u komisijama….

-Jedno nam pričaju a sasvim drugo rade. Mnogi će se zapitati  hoćeli li im se više ukazati povjerenje….pišu građani.

Vijećnici ostaju upamćeni i po tome što građanima nisu dozvolili  da oni, u skladu zakona  i ustava,  biraju svoje predstavniku u mjesnim zajednicama. Suprotno zakonu to su uradile  njihove stranke.

BROJ ZAPOSLENIH ČINOVNIKA VEĆI  OD TRI PUTA

Vijećnici su usvojili informaciju po kojoj bi  se u općinu Hadžići trebalo primiti čak  još  osam činovnika.Mada je broj  zaposlenih u općini Hadžići  više od tri puta  u odnosu na prije rata. Sada su  jednoglasno su donijeli odluku,  da se trebaju primiti novi službenici.

Tako su  vijećnici  upamćeni  i po pumpanju administracije. Mada broj službenika nikada nije bio veći kao danas. Iako  bi se  broj zaposlenim u državnim organima trebao  mjeriti po broju stanovnika.

Danas je broj administrativaca, kao što smo rekli,  tri puta veći u odnosu na prije rata.Danas je broj uposlenika u općini Hadžići  mnogo veći nego  što je  prije rata  bilo  zajedno sa Općinskim sudom, Narodom  i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom…  Sada bi vijećnici  ponovo  da pumpaju administraciju…

PRIJE RATA RASLA PRIVREDA, HADŽIĆI BILI NA DESETOM MJESTU U BiH

Prije  rata u Hadžićima je radilo više od 6.500 radnika. Po broju zaposlenih u privredi Hadžići su bili na destom mjestu u BiH. Samo uništavanjem DI „Bjelašnic“a i GP“ Igrap“ danas je  izgubljeno  više od 1.200 radnika.Šta bi  to danas značilo  za Hadžiće!Prije rata u Hadžićima je rasla privreda, a danas  raste administracija…

Iako je na višim organima vlasti donesena odluka da više nema zapošljavanja u administraciji, i da se u slučaju odlaska u mirovinu i smrti vrši unutrašnje preraspodjela, jer je BiH po broju administrativaca  na vrhu u Evropi. Očito je, kako pišu građani, da  se ovdje jedno govori a sasvim drugo radi.

Mogli bi još dosta toga govoriti , a bolje da  pustimo pisma građana, šta oni pišu  o svim  tim  problemima , što ćemo uraditi u narednom periodu.

DNEVNI RED OPĆINSKOG VIJEĆA 31. OKTOBRA

Na dnevnom  redu je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke  o prekršajima protiv javnog reda i mira, zatim Odluka o načinu i uslovima prodaje  neizgrađenog građevinskog zemljišta  u svrhu izgradnje.

Razmatrati će se i Šumskoprivredna osnova  za privatne šume i šumaska zemljišta  na teritoriji općine Hadžići  od 01.01. 2018. Do 31.12.2027. godine, i davanjemišljenja Općinskog vijeća.

Četvrta tačka je informacija o uspjehu učenika  i vladanju učenika osnovnih i srednje škole na području općine Hadžići na kraju školske 2017/2018. godine, i početku školske 2018/2019. godine.

Razmatrati će se i informacija o izvršenju Bužeta Općine Hadžići  za period 01.01.- 30.09.2018. godine.

Po rješenjima imovinsko-pravne službe  razmatrati će se rješenje o utvrđivanju javnog interesa  o izgradnju fekalnog kolekktora  Bare sa okolnim naseljima.

Razmatarti će se i Odluka  o prestanku statusa nepokretnosti  u općoj upoteebi  i o prodaji zemljišta neposrednoj pogodbom sa Jamoković  Suadom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *