MIGRANTSKA KRIZA Prihvatni centar za migrante ‘Ušivak’ skoro popunjen

Published On 25. October 2018. | By saliha | Globus

HADŽIĆI, (Patria) – U novootvoreni prihvatni centar za migrante “Ušivak” u Hadžićima pristižu autobusi s migrantima, a smještajni kapaciteti ovog centra su skoro popunjeni.

Trenutno je u centru Ušivak negdje oko 300 izbjeglica i migranata.

U ovom centru ima dosta porodica s djecom. Svi oni, poručuju, imaju jedan cilj – doći do neke od zemalja Evropske unije.

Kasarna Ušivak u Hadžićima otvorena je jučer za smještaj migranata i izbjeglica, četiri mjeseca nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ustupilo ovaj objekt za njihov smještaj.

Nadležni iz Službe za poslove sa strancima BiH pri ulasku u kasarnu vrše registraciju migranata, te ih potom upućuju u njihov smještaj.

Svih 66 kontejnera u kasarni su u potpunosti spremni za prijem migranata, a kapacitet centra je 400 osoba.

Oni koji budu smješteni u kasarni Ušivak, osim osnovnih uslova za život, kao što su hrana, sanitarni kontejneri za održavanje lične higijene i kontejneri za pranje i sušenje odjeće, imat će priliku učestovati u sportskim aktivnostima, a bit će im osigurane razne društvene igre i TV sala. Obroke za migrante pripremat će Udruženje Pomozi.ba, partner Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

patria.ba 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *