Nezakonit otkaz Baliću Općinu Hadžiće koštat će više od 100.000 KM

Published On 17. December 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Sudski vještak Elmedina Manso 29. oktobra ove godine po odluci Općinskog suda u Sarajevu uradila je nalaz u kojem je ustvrdila da bi Općina Hadžići bivšem uposleniku Remziji Baliću zbog nezakonitog otkaza s posla, s doprinosima za PIO, zdravstveno i poreza na dohodak, do ovog datuma, trebala isplatiti 99.197,17 KM. Već danas ta cifra prelazi više od 100.000 KM.

Odšteta koju Balić od Općine treba dobiti bez zateznih kamata dosegla je cifru od 57.007 KM, dok je sa zateznim kamatama taj iznos oko 70.000 maraka.

Valja napomenuti i da je drugostepeni Kantonalni sud još 25. decembra prošle godine odbio žalbe Općine Hadžići i Odbora državne službe za žalbe, čime je presuda prije skoro godinu postala pravosnažna.

No, nakon presude Kantonalnog suda, Općinski sud bi u naredne dvije sedmice, do 21. decembra, trebao donijeti presudu o povratku Balića na posao, kao i punoj visini odštete. Odluku ovog suda Balić čeka više od godinu.
Balić je protiv Općine Hadžići podnio šest tužbi i na Općinskom sudu presude su donesene 2016. godine.

Iz Kantonalnog suda u Sarajevu za „Avaz“ su kazali da predmete koje dobiju zbog velike opterećenosti rješavaju hronološkim redom, po starosti datuma prijema tužbe.

– Radimo prema Planu rješavanja predmeta, a koji se donosi na osnovu Uputstva za izradu plana rješavanja predmeta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Osim Plana, u rad se uzimaju i predmeti stečaja, predmeti za koje je zakonom propisan hitan postupak, te predmeti kojima je iz opravdanih razloga odobrena urgencija za hitno postupanje – kazali su iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Balićev advokat je reagirao na odugovlačenje procesa.

– Po redovnoj proceduri sve presude trebale su biti donesene u ovoj godini, i to je samo izgovor zašto se još čeka na presude drugostepenog suda. Osim toga, po zakonu radni odnosi imaju prioritet pri rješavanju predmeta – kazao je jedan od Balićevih advokata.

Avaz.ba

 

Knjiga “Šest logora pakla”

Balić, o čemu je naš list već ranije pisao, smatra da je “meta za odstrel” postao onda kada je izdao knjigu “Šest logora pakla”, koja govori o zločinima nad civilima ove općine.

Poznato je da je Balić dobivao prijetnje da tu knjigu ne smije izdati.Ako to učini prijećeno mu je da će osjećati posljedice do kraja života, biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, istjeran s posla. Zatim, da zaboravi vrata općine i da se tu više nikada neće vratiti…Osim dvije sve ostale prijetnje brzo su realizovane.

Balića su, nakon 35 godina na poslovima informisanja , prebacili u MZ Tarčin, gdje je prije toga radi čovjek sa srednjom školom. Iste, 2012. godine, kada izdaje  knjigu i dokumentarni film, i naredne godine nadležni u općini  Hadžići daju mu  ocjene „ ne zadovoljava 1“, a dvije zaredom negativne ocjene, po zakonu o državnoj upravi, su otkaz s posla. Tako se ispunjava i prijetnja da će, ako izda knjigu, biti istjeran s posla.

On je jedini uposlenik u historiji općine Hadžići koji je dobio otkaz.

Iako za te  dvije godine ni minut nije zakasnio na posao, nije odbio uraditi bilo koji posao, nije imao odbijanje od plaća, niti bilo kakve druge sankcije. Čak šta više u 2012. godini, kada dobiva ocjenu“ ne zadovoljava 1“, u toj istoj  godini Balić je imao povećanje plaće od pet odsto za uspješan rad u proteklom periodu.

Ovakav otkaz, kako su pokazala istraživanja, još nije zabilježen u Regiji.Samo su mu na takav nezekaonit način, što će pokazati i sudske presude, mogli realizovati prljave prijetnje da će biti istjeran s posla i da zaboravi vrata općine ako izda knjigu.

U svojoj knjizi, između ostalog, Balić  govorio kako su nadležni u općini Hadžić izdali knjigu „Svjedoci istine“ po kojoj nije bilo logora, ubijanja , žrtava zločina, a koja je drugoj strana bila najbolja odbrana. Tako su od svake odgovornosti , što su pokazala suđenja, oslobođeni počinioci zločina.Knjiga „Svjedoci istine“ poslata je  čak i u Hag.

Ostaje otvoreno pitanje zašto nadležni u općini Hadžići odbijaju ispraviti greške iz  knjige  Svjedoci istine,koji su sami izdali i finansirali sredstvima građana. Iako je to bio zaključak Općinskog vijeća od prije deset godina.Na tome se čak u četiri navrata  insistiralo u putem vijećničkih pitanja , ali, opet  bez uspjeha.

Posljednji put to pitanje postavio je vijećnik Mujo Ibrica u martu ove godine.

Kome je i zašto  smetala Balićeva knjiga o zločinima nad civilima ove općine, zašto nadležni u općini Hadžići nisu podnije  tužbe protiv čelnika tzv  Srpske općine Hadžići, zašto nije podnesena tužba ni protiv komandanta kasarne u Lukavici, gdje je do smrti  pretučeno 46 hadžićkih zatočenika, zašto u općini Hadžići odbijaju ispraviti greške iz knjige Svjedoci istine,koja je danas najbolja odbrana za drugu stranju, ako je to zaključak Općinskog vijeća,  pokazati će  historija.

Kao, i  čije su to grijehove platili nevini Hadžićani, koji su u prvostepenoj presudi osuđeni na čak 60 godina zatvora, kojima se sudilo za udruženi zločinački poduhvat, poput četničkih generala i osuđenika Herceg- Bosne.

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *