Sjednica OV Hadžići 27.decembra: O budžetu, regulacionim planovima, odluka o visini komunalnih taksi…

Published On 19. December 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve

 

“Dok više od 5.000 građana Hadžića primaju neku od vrsta socijalne pomoći, vijećnici OV Hadžići povećali plaće  općinskim funkcionerima, koji su i do sada imali najveća primanja .Vijećnici nisu zaboravili ni sebe, i njihov paušal danas je veći od primanja najvećeg broja penzionera …Osim toga, imaju naknadu po raznim komisijama, većina njih  imaju dobre  plate u svjim radnim organizacijama….Vijećnike ćemo  pamtiti što nisu dozvolila nama  da mi biramo svoje predstavnike u mjesnim zajednicama, već su umjesto nas, sprotno zakonu i ustavu, to uradile njihove političke partije, što gomilaju općinku administraciju….,” kaže se u pismu građana

Na narednoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići, koja će se održati  u četvrtak 27.12.2018. godini.na dnevom redu je devet tačaka. Prva je program rada za narednu godinu i projekcije Budžeta  za 2020. i 2021. godinu.

Razmatrat će se i odluka o izvršenju Budžeta općine Hadžići za 2019. godinu, i Odluku o visini komunalnih taksi na području općine.

Na dnevnom redu je  odluka o  provođenju    Regulacionog plana  „Sportsko-rekreacionog centra Tarčin“,zatim nacrt odluke o usvajanju istog Regulacionog plana. Tu je  nacrt  odluke o provođenju  Regulacionog  plana „Bosnić polje“, i odluka o usvajanju  također istog Regulacionog plana.

Razmatrat će se  Informacija o predškolskom odgoju i obrazovanju  na području općine Hadžići ( završetak školske  2017.-2018.godine i početak školske 2018.- 2019, godine.

Na dnevnom redu je izvještaj o realizaciji zaključaka Općinskog vijeća Hadžići, te vijećnička pitanja, odgovori i incijative.

PISMA GRAĐANA

O radu  vijećnika u Općinskom vijeću dobivamo sve više pisama.Građani pišu  da je samo dovoljno vidjeti, kako je organizovana rasprava  o budžetu, i koliko je tom prilikom bilo predstavnika mjesnih zajednica ,koje su,  prilikom izbora predlagale političke partije..Kažu nisu mogli građani, čije je to zakonsko i ustavno pravo.

“Rasprave u mjesnim zajednice je samo formalnost , da se zadovolji forma, i  od ovog općinskog vijeća,  i izbranih vijećnika, se nemože  ništa bolje očekivati…”.

-“Pogledajte samo primjer sa  posljednje sjednice  Općinskog vijeća. Ti isti vijećnici usvojili su pravilnik o unutrašnjoj organizaciji  Pravobranilaštva u općini Hadžići, po kojem bi, po sistematizaciji radnih mjesta, trebalo biti čak četiri zaposlena.Kao da je u pitanju Kanton  Sarajevo ili veća državna institucija…”

-“Umjesto da se smanji nezakoniti rad, i  tužbe građana prema općini, ovdje je sasvim obrnuto. Pored toliko pravnika u općini, pored tolike silne administracije, oni još vie gomilaju činovnika,povećavaju broj zaposlenih, mjenjaju pravilnike…. Svak će vam potvrditi da prije rata, tužbi  protiv općine Hadžići gotovo da i nije bilo. Da se to kojim slučajem desilo, da nadležni općinski organ izgubi spor, sve te sudske i druge troškove   platio bi    rukovodilac službe, na koga se tužba odnosi,koji bi osim toga  snosio i druge velike   posljedice.Bio bi  razrešen  funkije. Danas  toga ovdje nema, i zato se tako  ponašaju…. Vijećnici  odobravaju takav rad,zbog ličnih interesa, i zato je ovakvo stanje.Već ranije poslali smo vam pismo ko je sve od opozicionih partije i gdje ,a ko od vlasti dogovarali „ saradnju“…..

¨”Pogledajte činjenicu da su današnji  vijećnici povećali plaće rukovodiocima općine koji su i prije toga  imali najveća primanja u općini. Naši bajni „ dizači ruku „povećali su i sebi paušale, dok  više od 5.000 građana  Hadžića, njihovi birači, primaju  neku od vidova socijalne pomoći.Time su o sebi sve rekli….”

“Koeficijet plaće načelnika općine Hadžići danas je u rangu gradonačelnika, a na tome, kod njegovih pomoćnika ,pozavidjeli bi i ministri.Paušal vijećnika veći je od najvećeg broja penzijonera u zemlji.Osim toga imaju zaposlenje, dobre plate, naknade u raznim komisijama…Recie nam koga to vijećnici predstavljaju…., kaže se u jednom od pisama  građana, koji kritikuju što smanjuje njihova pisma ….”

 

( Uzimamo samo  neke bitne  dijelove   iz vaših pisama, jer nećemo da se bavimo imenima lica za koje kažete da su krivi. Imate druge nadležne organe kojima  se možete obratiti, i  uvijek smo, u granicama  uzimali bar neke citate iz vaših pisama.Prema tome nemate razloga da se ljutite.Pišite i dalje! )

Redakcija

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *