KORISNO Čuvar našeg organizma : Zašto je dobro piti čaj

Published On 21. February 2019. | By saliha | Magazin

 

Iako su brojna istraživanja pokazala da su najzdraviji zeleni i crni, nemojte odustati ni od drugih vrsta

Čaj je odličan za zdravlje. Prije nego što ga počnete svakodnevno piti, pobrinite se da pijete pravi čaj. Postoje različite vrste i nisu sve dobre za vaše zdravlje. Čaj će imati pozitivan učinak tek ako je pravi. Zbog toga uzimajte čajeve samo od renomiranih proizvođača. 

Mišićno tkivo

Zdravstvene prednosti čaja dolaze od polifenola, vrste antioksidanata, i fitokemikalija. Iako su brojna istraživanja pokazala da su najzdraviji zeleni i crni, nemojte odustati ni od drugih vrsta.

Naučnici su utvrdili da katehini (antioksidanti) iz zelenog čaja mogu pospješiti sportsku izdržljivost i sagorijevanje masti, što će vam pomoći u izgradnji mišićnog tkiva. Također, čaj može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara te zaštititi od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti.

Antioksidanti iz čaja mogu pomoći u borbi protiv različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva, kože, pluća, jednjaka, želuca, slijepog crijeva, jetre, štitne žlijezde, jajnika, prostate i usne šupljine.

Ali, to ne znači da je čaj čudesni lijek protiv raka. Iako su brojna istraživanja pokazala da daje pozitivne rezultate, on sam neće izliječiti rak.

Ali, pomoći će vam u smanjenju nivoa slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNA. Iako se tijelo samostalno bori protiv slobodnih radikala, to nije 100 % učinkovito i treba mu pomoć. Smanjenje slobodnih radikala zaista je važno jer mogu povećati rizik od nastanka raka, srčanih bolesti i neurološke degeneracije.

Manji rizik

Uz to, čaj će hidratizirati vaše tijelo, iako sadrži kofein. Nakon kafe trebate popiti barem dvije čaše vode jer kafa dehidrira tijelo, dok nakon čaja za tim nema potrebe.

Čaj može pomoći u smanjenju rizika od nastanka Parkinsonove bolesti. Dokazano je da je najbolja prevencija Parkinsonove bolesti prestanak pušenja, povećanje fizičke aktivnosti i smanjenje indeksa tjelesne težine, a redovna konzumacija čaja u tome može dodatno pomoći.

Zaštita od sunca

Čaj može pomoći u zaštiti od UV zraka. Svi znamo kako je jako važno ograničiti izloženost UV zrakama i svi smo barem jednom osjetili kako je to kada se dobiju opekotine od sunca. Dobra vijest je da čaj može pospješiti djelovanje krema za sunčanje. 

Prevencija pretilosti

Može pomoći u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine. Osobe koje svakodnevno konzumiraju čaj imaju manji obim struka i niži indeks tjelesne mase. Naučnici vjeruju da redovna konzumacija čaja pomaže u smanjenju rizika od nastanka metaboličkog sindroma.

Regeneracija pluća

Redovna konzumacija čaja može pomoći u ublažavanju negativnog učinka pušenja i čak može pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka pluća. To ne znači da i dalje trebate nastaviti pušiti, već da prestanete te da uz pomoć čajeva ubrzate regeneraciju plućnog tkiva.

Pomoć dijabetičarima

Čaj može pomoći osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može pomoći dijabetičarima da bolje razgrađuju šećer. Također, može pomoći u prevenciji naglih promjena u nivou šećera.

Zaštita mozga

Čaj može biti djelotvoran u prevenciji i liječenju neuroloških bolesti, naročito degenerativnih stanja. Iako mnogi faktori utječu na zdravlje mozga, polifenoli iz zelenog čaja mogu pomoći u održanju mozga zdravim i spriječiti nastanak poteškoća u pamćenju i učenju. 

Avaz.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *