MITOVI Ima li detoksikacija uopće smisla

Published On 21. February 2019. | By saliha | Magazin

 

– Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombiniranje zdrave, uravnotežene prehrane s tjelovježbom i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje – kaže dijetetičarka Ketrin Kolins

Neke tvrdnje o “detoksikaciji”  organizma mogu zvučati sjajno, poput više energije, bolje probave i čišćenja organa, zapravo je mit da vaše tijelo treba detoksikaciju.

Naime, već ste rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom koji vam je potreban. Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i crijeva.

– Detoks dijete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost – tvrde stručnjaci iz “The British Dietetic Association”.

– Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombiniranje zdrave, uravnotežene prehrane s tjelovježbom i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje – kaže dijetetičarka  Ketrin Kolins (Catherine Collins).

Zato, ako poželite potaknuti “detoksikaciju”, sve što vam je potrebno je zdrava, uravnotežena prehrana koja se može podijeliti u pet glavnih skupina. Prema engleskom vodiču za zdravlje “Eatwell”, većina onoga što jedemo treba sadržavati voće i povrće te škrobne ugljikohidrate, dok se proteini i mliječni proizvodi trebaju konzumirati u umjerenim količinama. Također, preporučuje se da većina masti u prehrani ljudi bude nezasićena, piše ” The Guardian”.

Avaz.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *