Sjednica OV Hadžići 28. februara : Ponovo o Odluci Urbanističkog projekta „Igman-Veliko polje“

Published On 24. February 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

 Odluka o izmjenama Odluke o pristupanju izrade Urabnističkog projekta  „Igman-Veliko polje“, koje je na prošloj sjednici skinuto sa dnevnog reda, ponovo će se naći na sjednici Općinskog vijeća Hadžići 28. febuara.Nakon prodaje najljepših predjela općine Hadžići, sada dolazi red Veliko polje na Igmanu, olimpijske ljepotice, gdje je 1984. godine  održan dio XIV Zimskih olimpijskih igara, najbolje organizovane sportske manifestacije u svijetu  do tada.Umjesto prodaje prirodnih ljeopota, građani su mišljenja da se treba graditi tvornice i fabrike i tu zapošljati mladi, kojih  je svake godine sve više na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Ova tema godinu dana je mirovala, da bi se  na prošloj sjednici ponovo stavila na dnevni red.

-Ulog je veliki, i ovo će se, sigurno je,  progurati.To je već odavno dogovoreno,  sada se gleda kako i na koji način  to  relizovati.Žalosno je da će se to oduzeti i dati u posjed nekome tajkunu.Da ćemo njemu plaćati ulaz da se naša djeca tu igraju,da   odemo na izlet.

OVO NAM JE NAŠA BORBA DALA

-„Zato su naši borci ginuli, davali dijelove tijela da ovo sutra, umjesto naše djece, imaju tajkuni.Ovi danas govorit  će  bajke dok se to ne progura. Isto i kao na Oseniku. Nama su prikazivali video materijali, govorili o vještačkom jezero, zapošljavanju mladih, investici od desetine miliona maraka.Da će to preporoditi Hadžići.Šta sada imamo gore ? Prazne objekte za tajkune i stražare.Nema žive duše. Gdje su ta obećana radna mjesta, ko tu radi?Žalosno je. Ali moram priznati, i  sam u tome učestvovao.Lagali nas, govori u opširnom pismu jedan bivši vijećnik Općinskog vijeća, koji dalje kaže:

-„Mi smo imali DI „Bjelašnicu“ i GP „Ingrap“.Gigante.Nakon rata počeli su uspješno raditi. Nabavili nove mašine, postrojenja,u Bjelašnici  imali  100 dunuma zemlje, poslovne zgrade, ama baš sve.

Politika je rekla da tu više nema  drvne industrije, a ovi danas  to  sproveli.Već unprijed se znalo za propast.Unaprjed su kazali Šumarstvu, koji su imali svoju poslovnu zgradu do DI „Bjelašnica „, da grade drugu   na ćošku,do sadašnjih kuća .Da ova poslovna zgrada Šumarstva tu više nikada   neće biti  . Da će se srušiti. Kada su  to  kazali  ,DI Bjelašnica je toš  radila.Bili u punom zamahu.Znači sve  plasnki odrađeno. Ili bolje reći kriminalno“……(………………)

ZA  UNIŠTENU TVORNICU 5,3 MILIONA KM

„Za mizernih 200.000 KM čovjek kupio 100 dunuma zemlje  DI „Bjelašnica“, tu ,imao  gotovo nove kranove kupljeni pred rat, hale,u posjedu imali i nove  mašine  , poslovne zgrade i druge objekte .

…..Tu je uništeno  čak 800 radnih mjesta. Imali smo tvornicu, mašine, sirovinu na dohvat ruke, sve  radilo.. taj  gigant uništen je  za nečije interese….“

Kada je sve rasprodo, razrušio, za to ga općina nagradila za velikih, nevjerovatnih – 5,3 miliona KM.Pa, gdje to ima.Što je uništio 800 radnih mjesta.

OD OBEĆANJA- NIŠTA!

„Da nije žalosno bilo bi smiješno.Općina se čak  hvalila time .Kazali,  ovdje će ponovo biti giganti, zaposliti  se približan broj radnika kao u bivšoj „ Bjelašnici“, formalno  proveli javnu raspravu… Obećali da će se sve sredstva vratiti prodajom zemlje, čak i zaraditi. Da je veliki interes kupaca, da je sve ovo u centru, da će to otići ko halva… Tako se govorilo dok se plan nije sproveo, izvršena nekakva parcelarizacija i sada stalo.Vidite koliko dugo to  stoji tako, pusto, jadno… A obećali brzu izgradnju zapošljvanje novih radnika. To se govorilo dok se plan u poptunosti nije realizovao“…, kaže  bivši vijećnik Općinskog vijeća.

STRANAČKI TAJKUNI

Sve se radi i poslove završvaju za stranačke tajkune. Tak će vam govoriti i za Veliko polje.Kao i za Osenik, Bjelašnicu… Dok se ne proda.

„Ovi danas prodaju najlješe naše predjele.Umjesto da grade tvornice. Oni fabrike uništavaju. Vidjeli ste sa Bjelašnicom kako je završilo. Tako je urađeno i sa GP Ingrap.I ovi su imali najsavremenije mašine, betonaru i drugi mehanizaciju.Imali čak i svoj kamenolom na Igmanu. Ni teoreski uslova nije bilo da ova firma ne posluje dobro, da ne bude još veći gigant. I ovdje je izvršena partijska zadaća.Uništeno  400 radnih mjesta. Ukupno sa Bjelašnicom čak oko 1.200. Šta bi značilo da se sa evidencije Zavoda skine toliko ljudi, zaposle u privredi…

INGRAP PLANSKI UNIŠTEN

Ingrap je uništen kada je  imao najviše  posla. Neko je  kazao nema   Ingrapa. I nestao je, da mu se danas ni za trag ne zna. Umjesto Ingrapa radili su  privatni tajkuni““.U Opširnom pismu bivši vijećnik govori i o ZZ Tarčin, gdje između stalog kaže….

„Nema ni zemljoradničke zadruge Tarčin. Poljoprivreda je bila okosnica razvoja  Hadžića.Ali, i njoj je došao kraj.Imali su velike površine obradive zemlje, najbolje lokacije, koje nemaju cijenu.

 Danas se na  najboljoj poljoprivrednoj zamlji   grade , kako kažu“ arapskiobjekti“….., kaže bivši vijećnik, koji je pisao i o prevari izgradnje tvornice drvne industrije u Ljubovčićima. Umjesto tih  objekta……“

I GRAĐANI NEZADOVOLJNI

I građani su mišljenja da će ovaj projekt  na Velikom polju  nadležni po svaku cijenu  progurati. Uglavnom pišu da su  na području općine   prodati   najljepši predjele ove općine.Sada je,kažu,  na redu olimpijska ljepotica , Veliko polje na Igmanu.Više godina vodi se borba da se u sadašnjem stanju  sačuvaju   olimpiski predjeli, omiljeno izletište građana, ali tajkunski moćnici, zajedno sa vlastima, po svemu sudeći  jači su od građana.

GRADITE FABRIKE I TVORNICE

Umjesto prodaje zemlje i punjenje budžeta, prema mišljenju građana, nadležni bi trebali raditi na otvranju novih tvornica i fabrika, koji su uništeni u kriminalnoj privatizaciji, poput drvne indsutrije „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“.

DODJELA PRIZNANJA

Razmatrati će se i odluka o dodjeli općinskih priznanja.  Za „Zlatni grb sa plaketom općine Hadžići“  predložen je Nihad Šehić.Za Šestomartovske plakete  predloženi su: Sportsko invalidsko društvo „Igman“ Hadžići, Ferid Ramić i Fadila Mešanović.

 Za općinsko priznanje, „Zahvalnica općine Hadžići“ predloženi su: Mreža mladih Hadžići, sportsko udruženje „ Futuro“,  „Veterani policije SJB Hadžići“, Vahid Đuderija,Vedad Mujić i  Meho Lihovac.

Za posebno počasno priznanje  „Prijatelj Hadžića“ predložen je  Salih dr.Skopljak.

Priznanja će se uručiti na svečanoj sjednici Općinskog vijeća 6. marta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *