Sutra sjednica OV Hadžići : Zbog bespravne sječe podneseno  više od 130 prekršajnih prijava

Published On 27. March 2019. | By saliha | Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Bespravna sječa ostavlja pustoš,  i  danas u Hadžićima,usljed jačih  kiša  dolazi do zamućenja izvorišta pitke vode

Na sjednici Općinskog vijeća Hadžići, koja je će održati  sutra u 10 sati, na dnevnom redu je više aktuelnih informacija.U dosadašnjem periodu vijećnici su informacije i druge odluke uglavnom olako usvajali, bez nekih rasprava i zaključaka.

Zato danas u Hadžićima ima više aktuelnih  problema .Počevši od zdravstva, da u većini slučajeva za specijalističke preglede građani moraju odlaziti na Ilidžu i Sarajevo,prijevoza GRAS-a koji je, kako  pokazuju analize ,izvještaji i  broj ispuštenih linija među najlošijim u KS, pa   da  usljed kiše dolazi do zamućivanja izvorišta pitke vode, što stvara velike probleme građanima….

Dosta pažnje  na sutrašnjoj sjednici pubuđuje Informacija  uprave za šumarstvo  KS , informacija  KJP „Sarajevo-šume“, a zanimljiva će biti i  informacija  o stanju sigurnosti na području općine Hadžići.

BESPRAVNA SJEČA

I u prošloj godini, na području ove općine, registrovan je veliki broj bespravne sječe, a najviše na lokalitetu  Mehina Luka, Košćanu, Ormanju, Suhodolu , Pratača, Drozgometva,Kapuča….

Prema informaciji Uprave za šumarstvo KS    na području općine Hadžići, u prošloj godini  podneseno  je 131 prekšajna prijava.

Evidentirana bespravna sječa na području općine Hadžići u prošloj godimi iznosi 1.278,24 m3.

Besprana sječa i transpor drvne mase, kako se navodi u informaciji, obično se radi  u poslijepodnevnim i noćnim satima, u dane vikenda i praznika. Nisu rijetki slučajevi ni napadi na službena lica- čuvare šuma,kao i stalne verbalne prijetnje,a u pojedinim slučajevima, kada im je bila ugrožena sigurnost, tražena je i asistencije policije.

Zbog  prekomjerne besprave sječe šume u općini Hadžići danas   usljed  jače kiše dolazi do zamućenja izvorišta pitke vode, što stvara velike problema građanima.

Razmatrai će se i informacija o stanju sigurnosti na području općine Hadžići.

KRIMINALITET U PORASTU

U prošloj godini, na području  ove općine, evidentirano je 211 krivičnih djela, što je za 5,12 odsto više nego u 2017. godini. U informaciji  se kaže da je Odjeljenje za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga   MUP-a Kantona Sarajevo , Odjeljenje kriminalističke policije  Hadžići i Trnovo i PS Hadžići  rasvjetlili  27 krivčnih djela iz oblasti  posjedovanje i uživanje opojnih droga i dva krivična djela  nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

VIŠE PREKRŠAJA

U prošloj godini došlo je i do povećanje  preršaja iz javnog reda i mira.Od strane 220 lica izvršeno je 167 prekršaja, što je za 21 prekšaj više u odnosu na uporedni period.

I pored toga , kako se kaže u informaciji, analize pokazuju da je bezbjednosna situacija na području općine Hadžići na zadovoljavajućem novou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *