VREMEPLOV:Pored novih fabrika, Hadžići su trebali imati otvoreni i zatvoreni bazen…

Published On 3. April 2019. | By saliha | Izdvojene vijesti, Vijesti

Izgradnja privrednih objekata, razvoj poljoprivrede i industrije bila je glavna privredna grana u  razvoju općine Hadžići.Za vrijeme mandata bivšeg načelnika Halida Bajrića gradilo se više  privrednih objekta. U planu je bila izgradnja otvorenog i zatvorenog bazena.Međutim,za tako nešto na izborima nije dobio podršku  građana.

Prioritet u radu bivšeg načelnika Bajrića  bio  je otvaranje novih radnih mjesta.

U 2002. godini u investicije je uloženo šest miliona KM.

 Novi privredni kapaciteti gradili su se u bivšoj  Unionvestovoj  tvornici „Elektroopreme“ u Binježevu, zatim tu je Sinalko, tvornica bezalkoholnih pića, mljekara  „Milkos“, Akove,Maomeks, Sabiks, AT Tehnika…Veliki gigant  DI „Bjelašnica“ bila je u punom zamahu. Mustafa Mujezinović, tadašnji premjer vlade KS govorio je da će Bjelašnica biti gigant  drvne industrije u KS. I  GP Ingrap sa novom mehanizacijom , betonarom, voznim   parkom  već je bio  spreman za najveće poduhvate, imao je i vlastiti kamenolom…a  gradili se i drugi objekti.

U drugim oblastima, kao izgradnji stanbenog fonda,  radilo se punim kapacitetom.Samo u elektromrežu, 2002  godine, uloženo je 5,5 miliona maraka.

U planu i fabrika “Širbegović”

 U planu  je bila  izgradnja fabrike „Širbegović“ , u kojoj je odmah u početku  trebalo radili 200 radnika.

Međutim, nakon  izbora novog rukovodstva Općine, ova  ideja nije sprevodena, mada je za fabriku „Širbegović“ lokacija  bila obezbjeđena.

Lokacija stoji prazna

Bivši načelnik Bajrića u Hadžićima je planirao izgradnju otvorenog i zatvorenog bazena.Za ovu namjenu lokacija je bila obezbjeđena još prije rata,a nalazi se  iza  Srednjoškolskog centra i Sportske dvorane.Mada je u svojoj kampanji na izborima   potencirao izgradnju otvorenog i zatvorenog bazena,i još nekih privrednih i drugih objekata od životnog interesa, zašto je dobio podršku i na sjednici Općinskog vijeća,  takvu izgradnju  i razvoj općine, na žalost, nisu prepoznali građani…Lokacija za izgradnju bazena i danas  stoji prazna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *