HADŽIĆI Ponovo zamućeno izvorište Krupa

Published On 14. May 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Već petu godinu, čim padne jača kiše, građani moraju u prodavnice po  flaširanu vodu. I ove godine u Informaciji Uprave za šumarstvo KS govori se   o velikoj bespravnoj sječi .

U Hadžićima je godinama najlošiji prijevoz GRAS-a. U Hadžićima je najlošija zdravstvena usluge.Više specijalističkih službi bilo je prije rata. Čak više od 5.000 građana Hadžića danas primaju neku od vrsta socijalne pomoći. Prvi put u historiji ove općine  u Tarčinu je otvorena  javna kuhinja, i  zahvaljujući tome neki preživljavaju….

U Hadžićima ponovo zamućeno izvorište Krupa, odakle se pitkom vodom snadbjeva najveći dio stanovnika ove općine. Iz KRO „Komunalac“ ponovo upozoravaju građane da vodu za piće ne koriste bez predhodnog prokuhavanja.

Građani su ogorčeni. Kažu  već petu godinu čim malo jače padne kiša znaju da moraju u prodavnice po flaširanu vodu.

Upozorenje stručnjaka da se prestane sa prekomjernom bespravnom sječom, da će, ako se to ne spriječi  biti većih  neželjene posIjedice, očito  ovdje to nisu  ozbiljno shvatili.

I građani Zoviku, Ljubovčića i drugih mjesta tražili su da se bespravna sječa suzbije, posebno na mjestima  gdje se nalaze izvorišta pitka vode. Ista pitanja  postavljana su i na sjednicama Općinskog vijeća, ali  bez rezultata.

I  ove godine, prilikom razmatranja informacije Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo , kaže se da je u prošloj godini na području općine Hadžići regostrovan veliki broj bespravne sječe, a najviše na lokalitetu Mehina Luka, Košćanu, Ormanju, Suhodolu…. I pored evidentnih posljedice, i upozorenja  ponovo se malo čini na suzbijanju bespravne sječe.

U ovakvim priliama građanima  nište ne preostaje, već kao i do sada da u prodavnicama kupuju flaširanu  vodu.

I prije rata ovdje  je padale kiše, ali toga nije bilo.Da li će sada neko reći da je tada bila naprednija tehnologija.Nebi nas čudilo, i da se i tako nešto kaže, ističu građani.

RADILO SE ODGOVORNIJE,STRUČNIJE SA MANJE UPOSLENIKA

Tada se radilo odgovornije, bolje, stručnije, sa manjom  administracije.Tada je u općinskoj administraciji  slovom i brojem bilo zaposleno svega  26 službenika.Danas je  u općini za blizu četiri puta više činovnika,nego prije rata.Danas ih je više nego prije rata zajedno  I sa Općinskim sudom, Narodnom i Teritorijalnom odbranom, Poreznom upravom…Zgrada općine nakon rata podignuta je za sprat, ali opet postala je tijesna za preglomaznu administraciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *