HADŽIĆI Još se traži 86  „ nestalih“ :Rodbna  i svjedoci   umiru, tužba za zločine nije podnesena

Published On 25. May 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Samo u jednom danu u kasarni u Lukavici, pred očima oko 300 logoraša iz Hadžića, do smrti pretučeno 46 zatočenika.Mada se sve zna ko je to i kada učinio i sve druge pojedinosti do sada niko nije odgovarao

  Sa područja općine Hadžići još se uvijek  traži  86 „nestalih“. Mada se zna  da nisu nestali, već umirali u logorima od premlaćivanja,na  kopanju rovova, na prvim borbenim linijama, ubijani u živom štitu… Najviše njih u jednom danu mučki je ubijeno u kasarni „Slaviša Vajner- Čiča „ u Lukavici. Čak 46 zatočenika umrlo je od batina u najvećim mukama.

 U povodu Dana nestalih, koje organizuje Udruženje za traženje zarobljenih i nestalih općine Hadžići,  na   spomen-obilježje u Hadžićima ,položeno je cvijeće a u Centralnoj džamiji proučen tevhid.

 DO  SMRTI PRETUČENO 46 LOGORAŠA, NIKO NE ODGOVARA

 Mehemed –Hemo Musić ističe da traži više članova rodbine, a najviše ga muči činjenica što do danas, i poslije 27 godina, nije podneseca tužba protiv komandanta kasarne u Lukavici, gdje je do smrti pretućeno 46 Hadžićana.

 -Za logor u kasarni u Lukavici sve  se zna.Kada su odvedeni iz Hadžića, ko ih je odveo, ko je bio komandant kasarne „Slaviša Vajner – Čiča“ u Lukavici, kada su  46 Hadžićana mučki ubijeni, ama baš sve.Međutim, komandant tadašnje kasarne još uvijek mirno šeta, a naša rodbina umire, ne dočekavši da svoje  ukopaju i pruče  im Fatihu.To je strašno.Ja tražim brata, dva amidžića, devet  bližih rođaka. Ogorčeni smo,  kaže Mehemed-Hemo Musić.

 I drugi slično govore. Teško  je, kažu,  saznanje  da i pored toliko vremena nismo pronašli kosti 46 svirepo ubijene rodbine , kad se  sve se zna .

U kasarni „Slaviša Vajner – Čiča“ u Lukavici zločin je počinjen pred očima oko 300 zatočenika iz Hadžića.

ŽRTVA ODGOVARA,ZLOČINCI  MIRNO  ŠETAJU

 Pitaju šta se čeka da se optužnice podnesu.Da li neko   želi  da umru i ostali preživjeli svjedoci masakra u Lukavici, i da ne bude svjedoka.

Zar nije čudno, kažu, da se pred sudom BiH već  osmu  godinu sudi  članovima političkog , vojnog i policijskog rukovodstva općine Hadžići, koji se branili narod od pokolja, dok zločinci mirno šetaju i smiju im se.

Prošle godine, u provostepenoj presudi , hadžićki  čelnici osuđeni su na čak 60  godina zatvora što su branili narod od pokolja, dok s druge strane  niko od čelnika tkz. srpske općine Hadžići nije ni odgovarao.

Šta rade nadležni u općini Hadžići, zašto tužbe nisu podnesene, šta rade  tolike boračke organzacije!?

 

 

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *