HADŽIĆI: Sjećanje na heroje : Otvorena spomen – česma

Published On 26. May 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Među prvim su 25. maja izveli akciju u kasarni Žunovnica

U znak trajnog sjećanja  na pogibiju  Haruna Zećirija,Emira Mašića,Almedina Hadžajlića, Sade Zulića, Nusreta Smajića i Ferida Karavdića, šestorice  hažićkih šehida, koji su život izgubili 25. maja 1992. godine, prilikog borbi u kasarni Žunovnica,  jučer je na svečan način, kraj puta za Igman,  u prisustvu  velikog broja saboraca, otvorena spomen- česma.

Ovo spomen obilježje vlastitim sredstvima uradio je Sulejman Zećiri ,koga u Hadžićima poznaju pod nadimkom Lola.Sulejman ima osmero djece, a preživljava sakupljaući staro željezo. Najstarija Sulejmanova kćerka Fatima ima 24 godina, a najmlađi Muharem osam.

Sulejman ističe da su ovih  šest heroja, među kojim je bio i njegov brat Harum, 25. maja 1992. godine među prvim  izveli  akciju u kasarni Žunovnica.

– Kada su ih pronašli u kasarni  Žunovnica rekao sam sebi da ću napraviti neko spomen-obilježje.Među poginulim je i moj brat Harun.Inače, sva četvorica  nas braće, od prvih dana agresije stali smo na branik odbrane domovine.Ja sam tom prilikom bio  u Ušivaku, gdje se također nalazila kasarna i gdje je bilo  jako neprijateljsko utvrđenje. Koliko se ovo danas cijeni neka  drugi kažu. Ono što se zna da su obični ljudi, radnička klasa odbranila BiH, kaže Zećiri.

Prije otvaranja proučen je Jasin i Fatiha.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *