BREZOVAČA Obilježena 27. godišnjica odbrane Igmana

Published On 26. May 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Polaganje cvijeća na šehidska mezarja u Binježevu, Donjim Hadžićima, Musićima, Žunovnici, te na spomen-obilježje na Brezovači, učenjem Fatihe i odavanjem počasti  svim šehidima i poginulim borcima, jučer je obilježena 27. godišnjica odbrane Igmana pod nazivom „ Stazama Igmanskih gazija-Igman 2019. godine“.

Centralni dio manifestacije održan je na Brezovači.Preživjeli borci evocirali su uspomene na teške, ali slavne dane, kada su slabo naoružani   uspjeli sačuvati ovu legendarnu planinu.

O prvim borbama  ,značaju odbrane Igamana, odbrani puta spasa, tada jedine komunikacije ka Sarajevu govorio je Nihad Šehić.

Srce nadjačalo avione, tenkove, topove…

-Agresor je imao   avione, tenkove, topove i drugo savremeno naoružanje. Mi  veliko  srce, volju da sačuvamo svoje domove, odbranmo zemlju i narod od pokolja.Ovdje odmah blizu  nas je  bivša kasarna Žunovnica, u kojoj je bilo veliko skladište naoružanja.Tu smo sa običnim puškama ulazili, otimali oružje i  time se odbranili. Preko Igmana bio je jedini put ka glavnom gradu BiH, i jedini spas za ibjeglice  iz istočne Bosne. Sve smo to odbranili.Agresoru nismo dozvolili da zauzme  ovu legenadarnu planinu, presječe put, jedinu komunikaciju  ka glavnom gradu.Za to su  naši heroji davali svoje živote, dijelove tijela, i te šehide nikada nesmijemo zaboraviti, kazao je Šehić.

Zašto nema boraca

Na jučerašnjoj manifestaciji prisustvovao je veoma mali broj ljudi.Iz godine u godinu na ovim značajnim manifestaciji sve  ih je manje.Nema boraca, veliki heroja, koji su prvi stali na branik slobode, koji su branili i odbranili Igman.

Ahmed Sadiković- Buba kaže da  su pravi borci potisnuti  su u drugi plan.Na površinu su isplivali ovi drugi, stranači poslušnici.Danas imamo dva puta više učesnika rata.Na skupovima i demostracijama borci su  tražili reviziju , ali od toga nema ništa.Ljudi su nezadovoljni  i radom boračkih udruženja, i sve  ih  je manje na ovakvim i drugim  skupovima, kaže  Sadiković.

Održan je i prigodan kulturno-zabavni program, takmičenje u atletici, a za najbolji literalni rad na temu odbrane Igmana i puta spasa sa Sarajevo proglašen je  učenice Anese Mukić.

Pet „zlatnih ljiljana“

O tome koliki je značaj imao Združeni odred Igman, možda najbolje govori podatak da je za vrijeme svog postojanja iznjedrio čak pet „ zlatnih  ljiljana“.

Najveće vojničko priznanje dobili su: Mirsad Selimović Srce, Čedomir Domuz,Mirsad Medić, Mehemed Hemo Sidran i Mirsad Ćatić Čuperak.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *