Bajram – namaz : Džamije u Hadžićima pune vjernika

Published On 4. June 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana, koji traje tri dana.

Ramazanski bajram je blagdan kojim se obilježava kraj ramazana, mjeseca posta. Sinoć je s akšamom nastupio mjesec ševal (deseti mjesec islamskog kalendara).

Širom BiH i svijeta klanjan je bajram-namaz. U BiH bajram-namaz se klanjao u više od 800 džamija.

U Sarajevu je centralna bajramska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji. Hutbu je pred velikim brojem vjernika održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

“Islam nije ništa drugo nego velika etika, naputak o dobrom i umjerenom životu, živa vjera ljubavi koja obrazuje čvrstu zajednicu ljudi, koji se međusobno poštuju i pomažu. To su oni koji jedni drugima preporučuju istinu i koji jedni drugima preporučuju strpljenje. Strpiti se i praštati u iskušenjima, Kur’an kaže, mudrost je života”.

“Podijelite radost Bajrama sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima”, kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

I sve džamije na području hadžićke općine na Bajram-namazu bile su prepune vernika, a u mnogima od njih klanjano je i vani. Tako je bilo i u centralnoj džamiji u Hadžićima.Redovi su bili čak i preko mosta rijeke Zujevine, i na  stepenicama do sjedne ulice.

Nakon klanjanja namaza uslijedilo je čestitanje i polazak kućama kako bi se radost Bajrama podijelila sa svojim najdražima, a najmlađi su se, kao i uvijek, obradovali bajram-bankama.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *