ŠOKANTNO  U Općini Hadžići radi 87 administrativaca, a planiraju primiti čak još osam 

Published On 19. June 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

U vrijeme obrade ove informacije ( juni mjesec 2019. godine) u općinskom organu uprave Hadžići ( bez općinskog načelnika, uposlenika  Stručne službe za poslove Općinskog vijeća – 2. i  bez uposlenika  Pravobranilaštva – 2, UPOSLENA  SU 82 IZVRŠIOCA,  A NEPOPUNJENO JE 8 RADNIH MJESETA PO POTREBAMA ISKAZANIM U PRAVILNIKU.

Ovo se kaže u iformaciji o unutrašnjoj organizaciji i stanju kadrova općinskih službi za upravu Općine Hadžići i kabinetu Općinskog načelnika, koja će se razmatrati u četvrtak na  sjednici Općinskog vijeća.

PUMPANJE ADMINISTRACIJE

I ovih pet uposlenika su također uposlenici ove općine.Finansiraju se iz Budžeta općine Hadžići, rade u zgradi općine Hadžići, primaju platu iz iste kase. Isto  kao i  kod drugih službi  Općinskom vijeću podnose izvještaje i druge informacije o radu .

Znači ,zaposleno je 87 izvršioca. Sa osam novih radnika, koji  se po novoj sistematizaciji trebaju primiti u radni odnos, u općini Hadžići radilo bi slovom i brojem  95 administrativaca. Približavamo  se cifri od 100 činovnika. I u odnosu na prije rata broj uposlenika u općini Hadžići bio bi veći skoro za pet puta.

ZASTRAŠUJUĆA CIFRA

Ovih pet državnih službenika izostavljeni su, jer i sada cifra od  87 uposlenika, koliko radi u općini Hadžići, zaista  zastrašujuća.I ono što je najgore  da se svake godine mjenjaju  prvilnici, izmišljaju radna mjesta, pumpa administracija, i kaže…prema  iskazanim potrebama po Pravilniku treba raditi toliko i toliko uposlenika.

Radi poređenja recimo.Prije rata u Hadžićima je ukupno radilo nešto više od 20 službenka.Paparić sa imenima i prezimenima zaposlenih prije rata kružio je Hadžićima.I mi smo ga objavili.

U radnom odnosu sada  je 87 administrativaca, a planiraju primiti još osam.Šokantno!

RANIJE: MANJA  ADMINISTRACIJA, EFIKASNIJI RAD

Hadžići su  prije rata bili prva općina u bivšoj Jgoslaviji u kojoj je izvršen premjer katastra nekretnina.Kako je kazao Derviše Turčinović , bivši predsjednik Općine i Izvršnog odbora, tom prilikom  nije primljen niti jedan novi radnik. Sve  je  urađeno sa tadašnjim brojem uposlenika.Iako su to bili dodatni, vanredni  poslovi.Tom prilikom na zavničnim mjestima u BiH općina Hadžići je pohvaljena.

U  sklopu organa uprave općine Hadžići prija  bila  je Porezna uprava, Sud, Narodna i Teritorijalna odbran…. i sve skupa radilo je nešto više od 70 uposlenika. Od načelnika, odnosno predsjednika  općine, čistačica, svih zaposlenih u službama.

Sada je broj zaposlenih u općini Hadžići uveliki premašio i ovu cifru, i približava se brojci od 100 uposlenika. Šta mislite koliko bi danas bilo zaposlenih sa ovim službama u općini Hadžići ?

 MJERILO JE BROJ STANOVNIKA

Da posjetimo:  Po popisu stanovništva  iz 1991. godine Hadžići su imali 24.200 stanovnika.  Prije rata u Hadžićima je radilo nešto više od 20 administrativaca.Prema popisu iz 2013. godine Hadžići  imaju   24.979 stanovnika.Neznatan  broj rasta . Međutim, broj  zaposlenih  u Općini Hadžići  uveliko je povećan. A broj zaposenih u općini morao bi se mjeriti po broju stanovnika.

Drugi podatak. Hadžići su prije rata po razijenosti i broju uposlenika u privredi  bili na 10 mjestu u BiH. Bilo  je 6.500 zaposlenih.Svaka tri mjeseca radila se informacija o stanju i privredi, bilo vijeće mjesnih zajednica, organizacija udruženog rada, društveno-političko vijeće….Radilo se mnogo više nego danas.

UNIŠTENO 1.200 RDNIH MJESTA

 Danas umjesto privrede raste administracija.Samo u planskom uništenju DI „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“ izgubljeno je čak 1.200 radnih mjesta.Da posjetimo, ova dva preduzeća, koj su izgradila Hadžiće, radili su nakon rata.Imali najmoderniju opremu, mašine, mehanizaciju, sirovinu….

Šta mislite kako  to danas u BiH ima tako veliki broj milionera, i kako su to za  kratko vrijeme stekli…

UPOZORENJE STRUČNJAKA

Stručnjaci upozoravaju ako se nastavi sa pumpanjem administracije, za nekih deset godina penzija i neće biti. Administracija premašuje proizvodnju.

Šta mislite hoće li ova informacija na sjednici Općinskog vijeća biti usvojena?

 GLATKO! Treba ispuniti obećanja data pred izbore.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *