Samo u Donjim Hadžićima ubijeno 68 mještana,  a optužnica nema

Published On 28. June 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i Jassina na spomen-obilježje u Donjim Hadžićima  obilježena  je 27. godišnjica stradanja mještana ove mjesne zajednice. Pored porodica ubijenih i „nestalih“ cvijeće su položili predstavnici Općine i boračke organizacije.

PALILI I ŽIVE LJUDE

 Tokom agresije  sve kuće u ovoj mjesnoj zajednici bili su minirane i zapaljene, a najviše su stradali mještani Musića.Tu su, na žalost ,palili i žive ljude poput Ismeta Musića.

Svijedok događaja  Hamid Musić umro je prije više  godina. Umrli su i mnogi drugi svjedoci zločine, poput kasarne u Lukavici, gdje je do smrti pretučeno 46 logoraša. Protiv komandanta kasarne u Lukavici nadležni tužbu nisu  ni podnijeli 

Hoće li nadležni  konačno odgovoriti  – zašto ?

NEVINI ODGOVARAJU, ZLOČINCI MIRNO ŠETAJU

U julu prošle godine, pred sudom BiH osmorica nevinih Hadžićana osuđeni su na  čak 60 godina zatvora što su branili narod od pokolja. Sudilo im se za udruženi zločinački poduhvat,  kao da su oni počeli rat. I pitanje: čije su to greške platiti nevini Hadžićani!?

Šta su tom prilikom uradili nadležni u općini Hadžići.

Šta se čeka da  se tužbe podnesu? .

U općini Hadžići nikada nije bilo toliko pravnika kao danas:Postoji i Pravobranilaštvo općine koje se fininasira iz Budžeta općine, Komisija za historiju  finansira se  također  iz Budžeta općine Hadžići…, a optužnica  nema. Hoće li neko objasniti zašto?

ČIJE SU GREŠKE PLATILI NEVINI HADŽIĆANI

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH  20. juna  iznesene su žalbe na presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora.Terete se za  “Silos”, kasarnu “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”,  kako se kaže logore na području općine Hadžići.

ZLOČIN PRED OKO 300 LOGORAŠA

Mnogi od  mještana Donjih Hadžića iz svojih kuća  odvedene su i u logore, odakle se nikada nisu vratili.Samo u kasarni „ Slaviša Vajner Čiča „ u Lukavici, u jednom danu,pred očimo oko 300 logoraša  na svirep način od batina je umrlo  46 zatočenika.Mada se zna kada se to desilo, ko je bio komandant kasarne i sve druge činjenice,  još ni do danas se ne zna gdje su kosti ubijenih Hadžićana.

Da je tužba podnesena, da se sudilo komandantu kasarne „ Slaviša Vajner Čiča „  davno bi se saznala grobnica i eksumirali svirepo ubijeni Hadžićani.

ZAŠTO TUŽBA NIJE PODNESENA

 Zato se nemožemo načuditi da nadležni  u Hadžićima nisu podnijeli tužbu protiv komandanta kasarne u Lukavici.

Zašto tužba nije podnesena, i ko skriva zločine,još je jedno  od pitanja  na koje se traži odgovor.

Tako zločinci  i dalje mirno šetaju, dok se i danas sudi osmorici čelnika Ratnog predsjedništva Općine Hadžići, koji su branili narod od pokolja.

ZAŠTO  NISU ISPRAVLJENE GREŠKE IZ KNJIGE „SVJEDOCI ISTINE“?

Čudi i to da je u knjizi Svjedoci istine, autora Vahida Alađuza, koju je izdala Općina Hadžići, piše da su svirepo ubijeni Hadžićani poginuli kao pripadnici teritorijalne odbrane, nestali…što je drugoj strani prilikom suđenja bila najbolja odbrana.

Ostaje otvoreno pitanje zašto nije rečena prava istina?  Da su ubijeni na svirep način, u živom štitu, na prinudnom radu, na prvim borbenim linijama kopajući rovove, a umirali od mučenja, premlaćivanju u velikim mukama, poput 46 zatočenika u kasarni  Lukavica.

OTKAD UDRUŽENJE IMA VEĆU NADLEŽNOST OD OPĆINSKOG VIJEĆA ?

Mada je još prije  12 godina na Općinskom vijeću donesena Odluka da se sve greške iz pomenute knjige isprave i štampa nova, to još ni do danas nije urađeno. Hoće li neko konačno reći zašto to nije učinjeno.U čijem je to interesu ?

Hoće li neko konačno reći  jesu li  iz udruženja nestalih općine Hadžići  dostavili saglasnost da se štampa nova knjiga za ispravljenim kardinalnim greškama, što je bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća ?  Ako nisu – zašto ?

 Ovamo govore kako se za zločine ne sudi drugoj strani, a sami napisali da nije bilo logora, ubijanja u njima, da nije bilo zločina …. kada se zna  da je samo u jednom danu u Lukavici od mučenja izdahnulo 46 hadžićkih logoraša.

Zašto se pričaju šuplje priče, a nešto konkretno ne uradi ?

KAZNA ZA ISTINU

 S druge strane u knjizi Remzije Balića, „Šest logors pakla“, koja govori pravu istinu o smrti svirepo ubijenih Hadžićkih civila, nadležni u Općini Hadžići odbili su pomoći u finansiraju ovog značajnog društvenog djela, koja je prema recenziji Instituta za zločine i Međunarodng prava  unvrziteta u Sarajevu, optužnica za zločine na području Općine Hadžići.

Hoće li nadležni u općini Hadžići konačno kazati zašto  su  odbila finansirati ovo značajno djelo, a finansirala mnoge druge  manje važne knjige, čiji autori i nisu sa području ove Općine.

Podsjetimo, prema mišljenja Instituta za istraživanje zločine i  i međunarpdnog prava Unvrziteta u Sarajevu Balićeva knjiga je optužnica za zločine na području općine Hadžići.

Zašto nadležni nisu htjeli pomoći u izdavanju? Hoće li javno reći šta se krije iza toga ?

„AKO IZDAŠ KNJIGU ZABORAVI VRATA OPĆINE“

Poznato je da je Balić dobivao anonimne prijetlje da knjigu  ne smije objaviti, i da će, ako to učini  imati velike posljedice koje će osjećati do kraja života.Prijećeno mu je da će biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade Općine, izbačen  s posla…, ako izda knjigu prjećeno je i da slobodno zaboravi vrata općine Hadžići, da se tu više nikada neće vratiti. Osim dvije sve ostale prijetnje  brzo su realizovane ?

 Kome i zašto ne odgovara istina?

 Hoće li se konačno reći zašto nekom, i kome odgovara knjiga „Svjedoci istine“, koju je finansirala i izdala općina Hadžići,u kojoj se kaže  da nije bilo logora,  ubijanja, mučenja,a  koja je bila najbolja odbrana za optužene sa druge strane…?

ZAKLJUČAK OV-a  MRTVO SLOVO NA PAPIRU

Hoće li konačno neko reći zašto ni do danas neće da isprave kardinalne greške  iz  knjige „Svjedoci istine“ koju je izdala i finansirala općina Hadžići? Hoće li neko konačno reći , kako je to danas jedno udruženje veće od Općinskog vijeća, i da se odluka Općinskog vijeća ne može sprvesti bez saglasnost udruženja…Ima li tu logike ?

 U odgovoru na posljednje vijećniko pitanje, u kojem je traženo da se greške isprave i štampa nova knjiga, što je bio zaključak Općinskog vijeća, rečeno  da će to učiniti ako da saglasnot  udruženje šehida.. Da čovjerk ne povjeruje!

ŠTA SE ČEKA ?

Od 68 svirepo ubijenih mještana Donjih Hadžića, čija su imena uklesana na spomen-obilježje,najviše ih je stradalo 30.juna 1992. godine. I poslije toliko godina njih 41 na žalost, i danas se  vode pod rubrikom „ nestalih“. Nedavno je na Igmanu pronađena  grobnica  sa 12 skeleta ,za koju su vjeruje da su mještani Donjih Hadžića.

Ni nakon 27 godina niko nije odgovarao, a u Musićima palili i  žive ljude. Svjedoci  zločina umiru, sve ih je manje… Šta se čeka, hoće li neko i kada dati odgovor ?.

.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *