RAMO ŠEHIĆ VIJEĆNIK  OV-a HADŽIĆI: Umjeso smanjenja administraciju povećavaju, umjesto sposobnih , stručnih kadrova  primaju  podobne, stranačke poslušnike

Published On 5. July 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Mada je u  općini  općini Hadžići zaposleno čak  87  administrativaca, što je najviše u historiji ove općine, prema novoj sistematizaciji, koja je usvojena na posljednjoj sjednici  Općinskog vijeća , planiraju zaposliti   još  čak osam novih činovnika .

OBEĆANA RADNA MJESTA

 -To je apsurd.Nemoguća cifra, ako se zna koliko je radilo prije rata, a koliko sada. Ne primaju  se stručni, sposobni, već  podobni, stranački poslušnici. Po popisu iz 1991. godine Hadžići su imali 24.200 stanovnika. Prije rata u Hadžićima je radilo nešto više od 20 službenika.Prema popisu iz 2013. godine, Hadžićima imaju 24.979 stanovnika.Neznatan broj rasta, nekih 500 građana.I za tih nekoliko stotina stanovnika  broj zaposlenih povećan  za toliko  puta.Čovjek  se ne može načuditi. Mada  u historiji ove općine nikada nije bio veći broj administrativaca, oni hoće da prime još  čak osam novih.Umjesto smanjenja, administracija se povećava. Zna se da su ovo obećana radna mjesta. I ranije se znalo ko će biti primljen na raspisani konkurs, i da se umjesto sposobnih primaju stranački poslušnici, kaže nezavisni vijećnik Ramo Šehić.

Sa novim  uposlenicima ovdje  bi  slovom i brojem radilo    95 administrativaca. Približavaju  se cifri od 100 činovnika. I u odnosu na prije rata broj uposlenika u općini Hadžići bio bi veći skoro za pet puta.

 MALA ALI EFIKASNA ADMINISTRACIJA

Posjetimo  se još jednom . Prije rata u Hadžićima je radilo nešto više od 20 službenika.Administracija bila mala , ali efikasna. Nije bio tužbi građana i općine, nije bilo općinskog prvobranilaštva. Da je neko kojim slučajem tužio općinu i da je taj spor općina izgubila  službenik i funkcioner iz koje je službe spor vođen automaski bi  dobili otkaz. Tada je administracija bila u službi građana. Mala, ali efikasna.

Hadžići su bili deseta općina u BiH po razvijenosti privrede i broju zaposlenih.Radilo čak 6.500 radnika.

UNIŠTILI SRCE HADŽIĆA

Drvna industrija, “Bjelašnica”, Građevinsko preduzeće “Ingrap”, Zemljpradnička zadruga, odnosno poljoprivreda bila je okosnica razvoja općine. Srce Hadžića. Danas su uništili DI „ Bjelašnica“ gdje je radilo 800 radnika.Nakon rata su počeli s radom, nabavila savremenu opremu, radili punim kapacitetom.

Danas nema ni Ingrapa, ni 400 radnih mjesta.Nabavili betonaru, mehanizaciju, imali svoj kamenolom, mog biti gigant.Ali, oni koji odlučuju nisu mislili tako.

 U kriminalnoj privatizaciji uništili gigante.

POLJOPRIVREDA BILA VODEĆA U KS

Uništili su i ZZ Tarčin.Hadžići su prije  rata bila vodeća općina u KS po razvoju poljoprivrede.

Danas se prodaju najbolji predjeli, poljoprivredno  zemljište, ljepote općine.

ZGRADA SAGRAĐENA ZA SPRAT, I OPET TIJESNA

Danas se umjesto privrede ovdje mogu  pohvaliti  povećanjem  administracije.Nakon rata zgrada općine sagrađena   za sprat više i postala  tijesna.

Hadžićani su se prije rata hvalili po privredi i broju zaposlenih, po tome bili pri vrhu u BiH.

Danas , na žalost,  po broju administrativaca , koji se iz godine u godinu povećava.I  hoće da zaposle još osam novih, stranačkih poslušnika. Imali tu  kraja ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *