Bajram-namaz:Džamije u Hadžićima pune vjernika

Published On 11. August 2019. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadži-bajram.

 Kurban-bajram karakterističan je po tome što se na ovaj dan prinosi žrtva – kurban. Običaj je da se meso od kurbana dijeli ljudima slabijeg socijalnog položaja, komšijama i rodbini.

Najmlađi će danas podijeliti kurbane, ali i dobiti “bajrambanku”. Na trpezi će se naći najbolja i najraznovrsnija jela, a zasladit će se baklavom i šerbetom.

Muslimani za vrijeme Bajrama obilaze svoju rodbinu, prijatelje i komšije i svi se druže i vesele te tako učestvuju u jedinstvenom događaju u svjetskoj historiji, koji datira još od Ibrahima a.s, a kojim se za konačan cilj približavaju Allahu dž.š.

Ovaj blagdan je poseban i zbog toga što se vrši još jedan obred – obavljanje hadža. Više  miliona hadžija završilo je osnovne obrede hadža i samom tim su stekli naziv hadžije.

Sve džamije na području hadžićke općine na Bajram-namazu bile su prepune vernika, a u mnogima od njih klanjano je i vani. Tako je bilo i u centralnoj džamiji u Hadžićima.

Koliko je bilo vjernika pokazuje i fotografija da su vjernici klanjali na mostu kod džamije.

 Redakcija portala  Epoha.ba svim vjernicima želi da bajramske dane provedu u dobrom zdravlju, sreći i zadovoljstvu, a da radost podijele sa članovima svojih porodica, prijateljima i komšijama.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *